Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guzmania minor
  • 10.10.2018. 16:00

Uzgoj guzmanije - dah Perua u vašem domu

Guzmanija svojim jarkim bojama pruža egzotičnu atmosferu u vašem domu.

Foto: Pixabay/Foto-Rabe
  • 2.056
  • 20
  • 0

Guzmanija (Guzmania minor) je cvet poreklom iz Perua. Svojim jarkim bojama pruža egzotičnu atmosferu enterijera. U svojoj prirodnoj okolini ona je epifitni organizam, raste na drveću. Hranjive materije, vlagu i svetlost crpi od okoline, čime se razlikuje od parazitnih vrsta bilja. Cenjena zbog svojih divnih brakteja (pricvetni listovi), pri kraju svog života ona stvara cvat ili cvet, čiji se oblik i boja menjaju zavisno od varijeteta.

Cveta samo jednom

Boje brakteja mogu biti crvene, žute ili ljubičaste. Guzmanija postiže visinu od 30 do 40 cm. Cveta samo jednom iz jednog lisnog levka. Nakon toga stvaraju se mladi izdanci iz kojih se uvek mogu uzgojiti nove biljke. Izbojci dužine od 10 cm do 15 cm zajedno sa korenjem se uklanjaju sa matične biljke. Ukoliko to uspe, izbojci se presađuju u posebnu mešavinu. Ona se sastoji od usitnjene mahovine i usitnjenih korenčića paprati, uz dodatak peska.

Minimalna temperatura za rast je 13°C

Odgovara joj uzgoj u plitkim posudama i supstrat za orhideje ili mešavina kore, mahovine ili drugih organskih ostataka. Supstrat bi trebalo da bude porozan, omogućavajući normalno strujanje vazduha i brzu drenažu. Zahteva dosta topline i visoku vlažnost vazduha, te je treba više puta prskati vodom. Odgovara joj indirektno svetlo, posebno istočni ili zapadni prozor. Minimalna temperatura za njen rast je 13°C. Optimalne temperature se kreću između 20°C i 25°C.

Neophodni zalivanje i prihrana

Zalivanje guzmanije je pri bazi listova. Jednom nedeljno, nakupljenu vodu od zalivanja treba ukloniti. Tek nakon što se supstrat osuši, sme se ponovno zalivati. Guzmanija je osetljiva na teške metale, te je preporučljivo zalivati je destilovanom vodom. Guzmanija se prihranjuje svake dve nedelje tokom proleća i leta. Krajem leta, prihrana se postupno smanjuje.


Tagovi

Guzmanija Tropsko bilje Indirektna svetlost Epifit


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.