Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini ruže
  • 26.02.2020. 18:00

Uzgoj mini ruža u posudama - jednostavno i dekorativno

Uzgoj ruža u loncima je mnogo lakši od sadnje na otvorenom jer je sve što nam treba posuda koju možemo premještati po dvorištu, staviti na popločeni dio ili u zatvoreni prostor. Najvažnije je osigurati im odgovarajuću drenažu.

Foto: Depositphos/olinchuk
  • 44.298
  • 524
  • 0

Patuljaste, mini ili minijaturne ruže su vrlo popularne posljednjih godina - možda zato jer ih nije teško uzgajati. Radi se o hibridnim ružama uzgojenim da ostanu male veličine. Kao i kod drugih vrsta, svaki varijetet ima različite karakteristike, a mini ruže su najčešće visine do 50 cm, iako ima onih i do 1 m.

Iako ove ruže imaju manje cvjetove nego ostale vrste, to nadoknađuju njihovim brojem. Otporne su na hladnoću i mrazove, a cvjetaju tijekom cijele sezone. 

Prilikom sadnje na dno lončanice stavite malo šljunka

Posude za sadnju je potrebno dobro očistiti, a na dno staviti šljunak ili kamenčiće debljine oko 2 cm kako bi se osigurala odvodnja. Treba odabrati supstrat koji će omogućiti pravilan rast korijena, a u tu svrhu možete kupiti zemlju specijaliziranu za ovu vrstu cvijeća. 

Uzgoj ruža u loncima je mnogo lakši od sadnje na otvorenom jer je sve što nam treba posuda koju možemo premještati po dvorištu, staviti na popločeni dio ili u zatvoreni prostor. Najvažnije je osigurati im odgovarajuću drenažu kako biljke ne bi istrunule zbog pretjeranog zalijevanja.

Osigurajte im dovoljno svjetlosti i vode

Ruže su vanjske biljke što znači da neće cvjetati ako ne dobiju dovoljno svjetlosti. Naime, ruža treba najmanje 5 sati sunca svaki dan pa prema tome odaberite mjesto gdje ćete ih staviti.

Što uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

Potrebno je prstom provjeriti vlažnost zemlje svaki dan ili svaka dva dana. Zemlja mora biti vlažna, ali nikako natopljena vodom. Uvijek ispod posude stavite tanjurić u koji će višak oteći ili kao što je ranije spomenuto, prije sadnje na dno posude staviti šljunak ili kamenčiće kako bi osigrali bolje cijeđenje i spriječili zadržavanje vode u posudi. Preporuča se zalijevanje s kišnicom ili odstajalom vodom. Ljeti zalijevajte obilno, a zimi umjereno.

Pregusto korijenje potrebno presaditi

Kako ruže rastu, imat će i sve više korijenja, a ako ono postane pregusto, biljka više neće cvjetati. Stoga provjerite grm, možda korijen možete odvojiti i presaditi u tegle, a samim time ćete imati i više biljaka. Da biste ih presadili, s korijenja uklonite što više zemlje.

Orežite ocvale cjetove i suhe grančice

Nakon što ocvatu, obavezno orežite ocvale cvjetove i suhe grančice, a jednom godišnje treba ju orezati kako bi se potaknuo njen rast, što se preporuča napraviti u jesen. Ružu orežite približno na polovinu, što znači da ako je biljka visoka 40 cm nakon rezidbe bi trebala biti visoka 20 cm. Za rezidbu uvijek koristite oštre škare i režite pod kutem od 45°.

Protiv biljnih uši borite se s češnjakom, čili paprikom, sapunom...

Štetnici i biljne bolesti

I mini ruže mogu napasti razne bolesti i štetnici, pa je bitna prevencija. Biljne uši mogu čak i razornije djelovati na minijaturno grmlje jer je manje i može lakše oslabiti. Za borbu protiv pepelnice, crne pjegavosti i hrđe koriste se fungicidi, a biljne uši se suzbijaju insekticidima.


Tagovi

Uzgoj ruža Minijaturne ruže Mini ruže Patuljaste ruže Uzgoj u posudama


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.