Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj nevena
  • 27.05.2019. 07:30

Uzgoj nevena: Sjetva, bolesti i berba

Od listova, cvjetova i plodova ove izuzetne biljke pravi se i veliki broj zaštitnih sredstava. Ručna berba cvasti obično može početi već krajem svibnja.

Foto: Depositphotos/alisbalb2
  • 4.347
  • 225
  • 0

Nada Lazović Đoković, stručnjakinja za ratarstvo, ističe da je neven toploljubiva biljka koja dobro podnosi sušu. Uspješno se uzgaja u područjima s umjereno vlažnom i umjereno toplom klimom. Ima velike potrebe za vodom i hranivima.

Raste i na siromašnim zemljištima, ali da bismo dobili veće i bogatije cvjetove, potrebna su duboka zemljišta, srednje osigurana hranjivim tvarima.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetnika rajčice

Neven je dobar predusjev za druge kulture

Neven ima dug period vegetacije koja traje do prvih jesenskih mrazeva. U prosječnim uvjetima sjeme niče za četiri do pet dana. Biljke se brzo razvijaju, a za 40 do 50 dana cvjetaju. Ova biljka se uspješno može uzgajati u plodoredu poslije bilo koje kulture.

Najbolji predusjevi su strnine, okopavine i jednogodišnje leguminoze (grašak, grah, grahorice). Na istoj njivi može se uzgajati tek poslije dvije godine. Priprema zemljišta je kao i za druge kulture koje se siju u proljeće.  

"Nije preporučiva upotreba organskih gnojiva i prevelike količine dušika, jer tada neven manje cvjeta. Prilikom jesenske obrade zemljišta treba unijeti 60 do 80 kg N, 60 do 80 kg/ha P2 O5 i 80 do 100 kg /ha K2O. Neven se sije na stalno mjesto početkom ožujka, kada je srednja dnevna temperatura 13 do 16 stupnjeva Celzijusa, na razmaku između redova 40 do 50 cm, na dubini dva do tri cm, uz upotrebu pet do šest kg/ha sjemena," kaže Lazović Đoković. 

Zasijanu površinu po njenim riječima nakon sjetve treba povaljati. "Nakon nicanja, u fazi formiranja tri do pet listova, suvišne guste biljke se prorjeđuju na pet do osam cm razmaka između biljaka u redu. U periodu vegetacije neophodna su jedan do dva međuredna okopavanja ili kultiviranja, da ne bi došlo do zakorovljivanja," kaže Lazović Đoković.

Ručna berba cvasti obično može početi već krajem svibnja (Foto: Danijela Plavšić)

Sakupljanje nevena

Kada donji listovi nevena počnu žutjeti, biljke se krajem srpnja ili početkom kolovoza, pokose na 15 cm iznad zemlje i odnose se s njive, koja se nakon toga pognoji sa 30 do 40 kilograma/ha N. Za tri tjedna biljke će ponovo cvjetati i cvasti će se moći sakupljati sve do mrazeva. Ručna berba cvasti obično može početi već krajem svibnja. Bere se sukcesivno, svaki drugi - treći dan.

"Obrane cvasti će sačuvati boju i kvalitetu samo ako se nakon branja odmah suše. Manje količine se suše raširene u tankom sloju na prozračnom, zasjenjenom mjestu, a veće količine u sušarama, na 35 - 40 stupnjeva Celzijusovih. Suha masa je vrlo higroskopna pa se pakira u višeslojne papirne vreće. S jednog hektara može se dobiti 300 do 600 kg suhih kruničnih listova, odnosno 800 do 1. 500 kg cvasti", navodi Lazović Đoković.

Bolesti nevena

Neven spada u red otpornih biljaka. I pored toga, međutim, može se dogoditi da je napadnu biljne uši koje se mogu odstraniti upotrebom insekticida. Kao i svaka biljna vrsta, osjetljiva je na više uzročnika biljnih bolesti. Mnoge biljne bolesti mogu značajno smanjiti kvalitetu i prinos cvjetova nevena, ali najznačajnije su fitopatogene gljive iz redova: Alternaria, Fusarium, Sphaerotheca, Botryotinia, Peronospora i Phytophtora.

Mikropopulacija sjemena ljekovitih biljaka je brojna, a vrste iz redova Alternaria i Fusarium uglavnom prevladavaju.

Uzgoj nevena u eko vrtovima

Neven je vrlo važan stanovnik eko vrta, a nalazi svoje mjesto i u profesionalnoj ekološkoj proizvodnji. Sije se između redova povrćarskih i ukrasnih biljaka radi zaštite od nematoda, grinja, leptira kupusara, uši, tripsa u združenoj sjetvi zajedno s krumpirom i mrkvom.

Neven je ljekovit i za ljude i za biljke

"Od listova, cvjetova i plodova ove izuzetne biljke pravi se veliki broj zaštitnih sredstava. Neven se također koristi zaoravanjem biljaka i u cvijetu, kao odlično sredstvo protiv zemljišnih štetnika", podvlači Lazović Đoković.


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Sinonim: Žutelj, zimorod, ognjac | Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica te kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Uzgoj nevena Neven Eko proizvodnja Organska gnojiva Bolesti nevena


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]