Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladiole
  • 23.09.2022. 07:30

Vađenje i čuvanje lukovica gladiola

Osetljive su na niske temperature, a da bi i sledeće godine uživali u prelepim cvetovima potrebno je da ih izvadimo iz zemlje i čuvamo u zimskom periodu.

Foto: Depositphotos/lolik4ever
  • 2.022
  • 76
  • 0

Da bi i sledeće godine uživali u prelepim cvetovima gladiola potrebno je iz zemlje izvaditi lukovice i u zimskom periodu čuvati od izmrzavanja. Vađenje se obavlja kada nadzemni deo biljke požuti i uvene, po suvom i toplom vremenu. Ako ih predugo ostavimo, podložne su truljenju i izmrzavanju.

Ne treba žuriti, jer moraju da izgrade jak omotač koji će da ih štiti od spoljnih uticaja. Prvo se vade rane sorte, a zatim srednje i kasne. Osetljive su na niske temperature i treba ih spremiti na sigurno pre pada temperature na nula stepeni Celzijusa ili niže.

U krajevima gde temperatura ne pada ispod nule nema potrebe da se izvade iz zemlje. Dovoljno će biti da odrežemo osušeni nadzemni deo i površinu zemljišta malčiramo senom, smrekovim granama ili drugim organskim materijalom. Odvojite novostvorene, mlade lukovice.

Čišćenje i sušenje

Iskopanim gladiolama se odseče nadzemni deo i ostavi patrljak dužine od tri do pet centimetara. Uklanjanjem nadzemnog dela odstranjujemo i prouzrokovače oboljenja i štitimo lukovice tokom čuvanja.

Očistite ih od viška zemlje i prosušite na promajnom mestu. Može se obaviti njihova dezinfekcija. Za to će biti potreban rastvor kalijum permanganata u kojem ih držimo oko 20 minuta. Ako sumnjamo na pojavu bolesti, dezifekcija se obavlja u fungicidima ili čajevima.

Sačuvajte ih za sledeću sezonu (Foto: Depositphotos/coffmancmu)

Tako tretirne se suše na otvorenom najmanje tri dana, pod uslovom da je vreme toplo i suvo, raspoređene u jednom sloju na kartonu. Zatim ih prebacimo u prostoriju gde se dosušuju još nedelju dana.

Čuvanje lukovica

Pre slaganja u kartonske kutije ili platnene vrećice potrebno ih je očistiti od suvišne ljuske i korenja. Sledeći mesec dana drže se na sobnoj temperaturi. Ne treba ih držati blizu izvora toplote, jer će se presušiti i slabije klijati. Ostatak zime ih je najbolje čuvati u suvom i tamnom prostoru, na temperaturi od tri do sedam stepeni Celzijusa, a vlažnost vazduha treba da se kreće od 65 do 75 odsto. Mogu se čuvati i u frižideru zamotane u papir ili upakovane u najlonske čarape. 

Njihov najveći neprijatelj su visoka vlaga i kolebanje temperature. 


Tagovi

Lukovice Gladiole Lukovice gladiola Vađenje lukovica Čuvanje lukovica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.