Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrizanteme
  • 25.09.2021. 12:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Rasavci

Velika potražnja za rasavskim hrizantemama, sve uzgojeno već je rezervisano!

Okosnicu poljoprivrednog gazdinstva porodice Stupar čine tri žene. Njihove hrizanteme, koje su najtraženije cvijeće u ovo doba godine, stižu i do susjednih država.

Foto: Depositphotos/pavsie
  • 430
  • 158
  • 0

Oduvijek se zna da su sloga i marljivost dobitna poslovna kombinacija. Još ako se to dogodi u krugu najbližih članova porodice, u kojoj svi žive i rade prema principu "svi za jednog, jedan za sve", biznis može da ide jedino uzlaznom putanjom.

Tri rođake - Gorana i Milena Stupar i Bojana Topić, pod okriljem Poljoprivrednog gazdinstva domaćinstva Stupar iz sela Rasavci kod Prijedora, ove godine odlučile su da dosadašnju zajedničku poljoprivrednu proizvodnju rasada, voća i povrća prošire na uzgoj cvijeća i nisu požalile. Nije izostala ni podrška drugih članova porodice.

"Uzgoj na našem gazdinstvu započela je svekrva, koja je prvo uz podršku porodice, proizvodila paradajz i paprike, a nakon berbe ovog povrća, na njhovo mjesto sadili bi jagode", rekla je za Agroklub Bojana Topić. Dodaje da su se bavili i uzgojem presadnica, bilo je tu i krastavaca, zelene salate, a onda je na red došla nova poslovna ideja, otkriva nam.

Posla ima mnogo, ali najviše im nedostaje radne snage. Ipak, snalazili su se kako su mogli pa su radili svi u porodici, čak i oni najmlađi.

Odlučile da prošire svoju ponudu

Tri rođake, zajedno sa ostatkom rasavačkog domaćinstva Stupar, odlučile su da prošire svoj asortiman i na cvjetni program. Ovog proljeća ponudile su lozice, surfinije, lediće i druge vrste cvijeća, a zatim su zasadile oko 1.500 hrizantema. Uzgajaju ih djelimčno na otvorenom polju, a djelimično u plastenicima. Kod njih se uvijek traži i cvijet više.

Imali su i velike proizvodne troškove (Foto: G. Vila)

"Nismo očekivale ovakvu potražnju. To je za nas veliko otkriće i značajna poslovna prilika jer sve hrizanteme koje smo proizveli smo i prodali. Stigle su, osim u sve krajeve Srpske, čak i do susjedne Srbije", priča naša sagovornica. Ističe da im telefoni stalno zvone, porudžbina je mnogo i zaista su srećne jer se njihov trud isplatio, ali napominje da ništa ne bi bilo moguće bez potpore ostalih članova porodice.

Prema njenim riječima, presudila je ljubav prema cvijeću, što je potvrđeno i ovogodišnjom nagradom za najljepši balkon, koju je od Gradske uprave Prijedor dobila njena rođaka Milena Stupar.

Ništa bez navodnjavanja ! 

Međutim, uzgoj cvijeća, pogotovo hrizantema, nije bio lak, kažu na ovom gazdinstvu.

"Jako smo se napatili zato što nismo imali sistem za navodnjavanje, ali smo nekako uspjeli izvesti proizvodnju do kraja, iako je bilo veoma mnogo troškova. Ipak, sve je imalo smisla jer se uzgoj cvijeća itekako isplati, što smo, ne znajući da će tako biti, naučili na teži način. Sada imamo dosta iskustva i složno smo radili kako bi iskoristili ovu poslovnu ideju", priča Bojana Topić.

 Prema svemu sudeći, ove tri rođake, u narednu sezonu proizvodnje cvijeća ući će spremnije, zahvaljujući stečenom iskustvu.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja hrizantema Proizvodnja cvijeća Milena Stupar Cvjetni program Bojana Topić Proizvodnja rasada


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]