Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 20.07.2018. 10:00

Venčasta rumenika - raskošna ružičasta nostalgija

Višegodišnja trajnica, atraktivnih, srebrnastih stabljika koje završavaju raskošnim nijansama ružičastih, svetlorozih ili belih cvetova svakako zaslužuje pažnju i zbog jednostavnog uzgoja.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 595
  • 9
  • 0

Venčasta rumenika (Lychnis coronaria) pripada porodici karanfila (Caryophyllaceae). Neki je još zovu i metljika, božji cvet, devojačka ružica, krunovina, krupak ili divlji kukolj. Pod kojim god imenom bila poznata, venčasta rumenika je jedna od starinskih vrsta cveća koje se i danas mogu videti u baštama. Višegodišnja je trajnica, atraktivnih srebrnastih stabljika koje se završavaju raskošnim nijansama ružičastih, svetlorozih ili belih cvetova svakako zaslužuje pažnju i zbog svog jednostavnog uzgoja.

Gaji se u dekorativne svrhe, najviše zbog obilnih cvetova koji cvetaju od kraja proleća do kraja leta. Njeni listovi ostaju na biljci i tokom zime. Dostiže visinu 45-60 cm, a širinu oko 45 cm (nekad i više). Cvetovi su prečnika oko 3cm. Da bi se sprečilo samosejanje, potrebno je odstraniti glavice sa semenom.

Ne voli menjanje mesta 

Seje se u jesen ili u proleće, nekoliko nedelja pre poslednjeg mraza. Razlog tome je to što semenke treba da budu izložene niskim temperaturama pre klijanja. Za klijanje je potrebna svetlost, pa se semenke seju po površini zemljišta. Da bi se semenke bolje rasporedile, mešaju se s peskom ili finim tresetom. Ako je potrebno proređivanje, to se može uraditi kada su biljke dovoljno velike. Presađene biljke treba zalivati nekoliko sedmica nakon presađivanja. Venčasta rumenika ne voli menjanje mesta.   

Uspeva na sunčanom ili polusenovitom mestu i zahteva dobro drenirano, srednjeteško zemljište. Iako preferira vlažnije tlo, može da podnese i siromašna, suva zemljišta, ali dobre drenaže. Na suvim zemljištima, njeni cvetovi su intezivnije srebrne boje. Ako se u vrtu nalazi venčasta rumenika bele boje, potrebno ju je udaljiti od ružičaste, da ne bi došlo do mešanja genetskog materijala. U suprotnom će prevladati beli cvetovi.

Idealna i kao rezano cveće 

Ne zahteva brigu i veliko održavanje te nije sklona napadu od štetočina. Venčasta rumenika daje odličan kontrast žutom cveću, pa se izuzetno lepo uklapa u celinu s rozim, ljubičastim i plavim cvetnim vrstama. Srebrni listovi smanjuju intenzitet ljubičaste boje cvetova, te daju konstrast biljkama tamnozelenih ili ljubičastih listova. Može se kombinovati s petunijama i malim zimzelenom kod jednogodišnjeg uzgoja. Ako je rumenika zasebna biljka, može da posluži kao označavanje granice vrta dok će grupa biljaka označavati granični pojas svojom suptilnom bojom cvetova. Venčasta rumenika je idealna za vaze kao rezano cveće.


Tagovi

Starinsko cvijeće Venčasta rumenika Lychnis coronaria Jednostavan uzgoj Karanfili Caryophyllaceae


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.