Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje bilja
  • 11.06.2022. 07:30

Vrijeme je za berbu i sušenje ljekovitog bilja - na što paziti?

Berbu treba obaviti po sunčanom danu, kada se digne rosa, a nikada biljke mokre poslije kiše ili od magle i rose

Foto: Depositphotos/ lzf
  • 2.803
  • 83
  • 0

Ako želite vlastite čajeve ljekovito bilje možete sami uzgajati ili ga sakupljati u prirodi što će vam omogućiti da se krećete, boravite na svježem zraku, ali i uživate u svježe ubranim biljkama.

Mjeseci lipanj i srpanj su idealni za branje raznog bilja: lipa, matičnjak, neven, majčina dušica, menta, vrijesak, smilje, kopar, mažuran, kadulja, origano, kantarion, bokvica, sljez, kopriva, kamilica, hajdučka trava, pelin, čičak i mnoge druge biljne vrste.

Pripremite se za berbu

Za berbu u vlastitom vrtu ili prirodi se potrebno pripremiti. Kada želimo brati divlje ljekovite biljke neophodno je prethodno se informirati naučiti prepoznavati vrste i kada se obavlja berba. Tijekom ljetnih mjeseci sakupljamo korijen, listove, nadzemni dio, pupoljke, cvjetove ili plodove.

Berbu treba obaviti po sunčanom danu, kada se digne rosa, a nikada biljke mokre poslije kiše ili od magle i rose. Pričekajte da tekućina s biljaka ispari. Koncentracija eteričnih ulja bit će najveća u kasnim jutarnjim satima. To će vam omogućiti bolje i brže sušenje. Berite zdrave biljke, ali i njih poslije berbe očistite od primjesa i odbacite oštećene listove.

Berbu obavite u kasnim jutarnjim satima (Foto: R. Vojnović)

Kako bi si olakšali posao, ponesite potreban alat (malu motičicu za korijen, škare, nož). Ubrano bilje stavljajte u platnene vrećice. U plastičnim vrećicama biljke će se upariti, a to je preduvjet da postanu crne tijekom sušenja i neupotrebljive. Biljke razvrstajte prema vrsti već prilikom berbe koristeći više vrećica. 

Nikada ne sakupljajte biljke koje rastu u blizini puteva i divljih deponija. Što dalje od puta biljke će biti čistije i manje zagađene. U vrtu gdje uzgajate ljekovito bilje za berbu nikako ne koristite pesticide i kemijska mineralna gnojiva. Također, ne berite biljke koje rastu u suvremenim voćnjacima koji se tretiraju pesticidima.

Prilikom branja čuvate biljke i prirodu. Ne uništavajte grmove višegodišnjih vrsta. Na jednom području ostavite bar 1/3 određene vrste koju berete kako bi joj dali šansu da se ondje održi.

Ne berite zaštićene vrste i biljke koje rastu u nacionalnim parkovima. Nešto treba ostaviti za budućnost i očuvanje okoliša. 

Sušenje ljekovitog bilja

Sušenje sakupljenog bilja se obavlja na zraku, u pećnici, dehidratoru ili suvremenim komorama. Male količine za osobnu upotrebu ne zahtijevaju kupovinu skupih sušara. Dovoljno je da se sušenje obavlja na sjenovitim i prozračnim mjestima, a biljke su vezane u manje snopiće ili se prostru po podlozi na koju smo položili čist papir ili stolnjake. Mogu se napraviti i posebni mrežasti okviri ili stolovi na kojima će se biljke najbrže osušiti. Snopiće je potrebno čvrsto uvezati kako tijekom sušenja ne bi došlo do ispadanja stabljika i objesiti ih naopačke.

Krajnje je vrijeme za branje lipe (Foto: M.C.Celić)

Kod sušenja na podlozi obavlja se preokretanje biljne mase svakih 12h, a proces traje od dva do tri dana.

Potrebno je spriječiti kontakt životinja s materijalom koji sušimo. To se prvenstveno odnosi na miševe, insekte, mačke i pse.

Sušenje u pećnici zahtijeva niže temperature. Tijekom sušenja povremeno kontrolrajte bilje, rastresite ga i okrenite. Ipak, temperaturu u pećnici ćete teško regulirati i najčešće je previsoka.

Bolji izbor je dehidrator na kome možemo podesiti temperaturu. Od velike pomoći će nam biti u kišnim sezonama kada nije moguće sušenje na zraku.


Tagovi

Ljekovito bilje Berba bilja Sušenje bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.