Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre komšije
  • 21.04.2018. 16:30

Začinsko bilje i povrće - dobre komšije u bašti

Začinsko bilje može da podstakne rast povrća, da mu da bolji ukus i da otera štetočine koje ga napadaju.

Foto: Bigstockphoto/HalfPoint
  • 5.583
  • 82
  • 1

Kao što nama samima neki ljudi, njihov temperament i karakter odgovaraju, a neki ne, tako je i sa biljkama. Neke se nadopunjuju u svom rastu, dobro utiču jedna na drugu, a neke se jednostavno ne podnose. 

Već smo pisali o dobrim i lošim komšijama u bašti. 

Dobri i loši susedi među biljkama

Začinskom bilju se pridaje sve više pažnje, a njegova korist u bašti je višestruka. Tera određene štetočine, ali i poboljšava ukus povrća. Zato ovo proleće ne propustite da posejete ili da posadite nešto od ovoga bilja. Pre toga naučite šta se sa čim slaže, kako u bašti, tako i u kuhinji

Bosiljak odbija muve i komarce. Posadite ga uz paradajz, a u kuhinji ga koristite u jelima od paradajza, umacima, salatama, pestu. 

Vlašac, poput luka, odbija šargarepu muvu, pa ga sadite uz šargarepu. Blagog je ukusa, pa ga koristite u svim vrstama salata. 

Mirođiju sejte uz kupusnjače i salatu, jer privlači parazitske osice koje mogu da pomognu pri napadu gusenica na to povrće. Neizostavan je začin kod kiseljenja krastavaca, a dobro se slaže sa kuvanim krompirom, karfiolom, u sosu, čorbi. 

Cvetove i stabljike mirođije ubacite u teglice kada kiselite krastavce (Foto: Pixabay/tortic84)

Nana odvraća belog moljca, koji napada kupus, pa je sadite uz to povrće. Nana je vrlo invazivna i brzo će preuzeti veće površine. Koristite je sa pečenom jagnjetinom, pravite od nje sok ili osušite za čaj. 

Origano se odlično slaže sa svim povrćem, pa ga posadite u slobodnom uglu bašte. Osim u pizzi, odličan je u svakom jelu u kojem je i paradajz. 

Peršun se u bašti dobro slaže sa šparglom, kukuruzom i paradajzom. U kuhinji je nezamenjiv, jer je retko jelo u koje se ne može staviti. 

Ruzmarin u bašti sadite uz kupus, pasulj, šargarepu i žalfiju. Odbija kupusov moljac, štetočine na pasulju i šargarepinu muvu. U kuhinji se odlično slaže sa jelima od ribe i mesa, a varivima će dati poseban ukus. 

Žalfija poput ruzmarina odbija kupusov moljac i šargarepinu muvu, ali se ne slaže sa krastavcima. Odlična je u varivima i jelima od mesa. Od nje se može praviti osvežavajući sok. 

Timijan sadite uz kupu,  jer odbija kupusnog crva. U kuhinji ga koristite uz ribu, kuvani krompir i zeleno povrće.

Cvetići vlašca su vrlo dekorativni (Foto: Pixabay/jhmilard)

Anis u vrtu potiče klijavost i rast biljaka. Sadite ga uz korijander. U kuhinji se najjčešće koristi u pripremi keksa i kolača. 

Boražina se sadi uz paradajz, tikvice i bundeve, kao i jagode. Lišće koristite u salatama, a cvet u čorbama i varivima sa mesom. 

Kim posejte tu i tamo, jer opušta zemlju. Odlično se slaže sa slanim keksima, ali i u prirpemi ukiseljenog povrća. 

Krasuljica se odlično slaže sa rotkvicom. Koristite je u čorbama, salatama, umacima i jelima od mesa. 

Komorač se ne slaže ni sa jednim povrćem ili začinskim biljem, pa nađite posebno mesto samo za njega. Koristi se u pripremi kolača, a dobro se slaže sa svežim i kiselim krastavcima.

Selen ili vegetu posadite gde god imate mesta, jer poboljšava zdravlje i ukus drugog povrća. Odličan je u čorbama, salatama i sa krompirom. 

Majoran se dobro slaže sa svim povrćem. U kuhinji je odličan začin mesu, ribi i varivima. Dodajte ga pri kraju kuvanja. 

Selen u narodu zovu još i vegeta (Foto: Pixabay/ivabalk)

Čubar posadite uz mahune ili pasulj, kao i luk. Poboljšava rast i ukus povrća. U kuhinji ga koristite u gustim čorbama, u jelima od mesa i pecivima. 

Majčina dušica se slaže sa svim biljem. Posadite je uz rub bašte. Odgovara joj suvo, sunčano mesto, ali pripazite, jer se brzo širi. Dobro se slaže sa mesom živine, školjkama i divljači.

Lavanda tera komarce i privlači pčele i bumbare. Koristi se u pripremi suvih, slatkih keksa i kolača. 

Kopriva obogaćuje zemlju, jer podstiče rast dobrih bakterija i biljaka. Od nje pripremite variva, koristite je u pitama ili kao odličan čaj za čišćenje. 

Matičnjak će privući pčele, stvara povoljno okruženje za rast drugih biljaka, a odlično se slaže sa žalfijom. Njegove listiće ubacite u hladne napitke, a možete ga koristititi i kao čaj za smirenje. 

Sedam parova biljaka koje ne bi trebalo da sadite zajedno

Kamilica poboljšava kvalitet zemljipta, seje se uz krompir, jer ga štiti od krompirove zlatice i uz kupus, jer privlači vaši. Nezamenjiva je u biljnoj apoteci svakog doma.  

Pelin na sebe privlači vaši, pa ga sadite uz biljke koje su im sklone. Od njega možete da naravite preparat protiv rđe i protiv vaši na biljkama. 

Izvor: www.almanac.com


Tagovi

Začinsko bilje Parovi u vrtu Parovi u bašti Dobri susedi Slaganje biljaka Parovi biljaka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić