Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatni puzavac
  • 12.01.2020. 10:30

Zlatni puzavac - lako uzgojiva sobna biljka koja uklanja toksine iz zraka

Česta je sobna biljka, a osim svog jednostavnog uzgoja, zaslužuje simpatije i zbog sposobnosti uklanjanja štetnih toksina prisutnih u zraku prostorije.

Foto: Pixabay/sweetlouise
  • 30.629
  • 397
  • 0

Zlatni puzavac (Epipremnum aureum), višegodišnja je penjačica, sjajnih scrolikih listova, prošaranih bijelim ili žutim uzorcima. Često se uzgaja kao sobna biljka u mnogim domovima, ali je prisutna i u uredima i javnim ustanovama. Osim svog jednostavnog uzgoja, zlatni puzavac zaslužuje simpatije i zbog sposobnosti uklanjanja štetnih toksina prisutnih u zraku prostorije, kao što su, primjerice, formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen.

Porijeklom iz Oceanije, nije otporan na mraz i hladne zimske temperature. Uzgaja se u poroznom i hranjivima bogatom supstratu. Uspijeva na temperaturama između 14 i 16°C, ali mu najbolje odgovaraju temperature između 18 i 22°C. Naraste između 1,5 do 3 m, pa je potrebno osigurati dovoljno prostora. Ako ga se smješta uza zidove ili kutove soba, namjestite posudu na način da što više listova bude osvjetljeno.

Zalijevanje i gnojidba 

Za rast mu nije potrebno puno svjetlosti i može uspijevati i na slabijem osvjetljenju, ali tada će rast biti sporiji. Odgovara mu svijetlo mjesto, ali uz dostupno indirektno osvjetljenje. Može rasti pod flourescentnim osvjetljenjem, što je važno kod uzgoja u uredima. Varijeteti šarenih listova, bez prisutnosti svjetlosti, mogu postati potpuno zeleni. Premještanjem lončanice na svjetlije mjesto, ponovno se mogu pojaviti bijele šare po listovima. Ako listovi odjednom iznenadno izblijede, to je znak da biljka dobiva previše svjetlosti.

Zalijevati tek kad se osuši supstrat u posudi. Ako se zlatni puzavac nalazi na osunčanom mjestu, potrebno ga je češće zalijevati. Prskanje listova finom maglicom treba biti što češće, kako bi se zadržala vlaga oko biljke. Previše zalijevanja može dovesti do žućenja listova i truljenja stabljike i korijena. U suprotnom slučaju, premalo vode može uzrokovati smeđe mrlje po listovima i smeđenje vrhova listova. Reznice se mogu uzgajati u posudi vode, ali će biti potrebno dulje vrijeme za prilagodbu, ukoliko se prebacuju iz vode u supstrat. Vodu u posudi treba mijenjati jednom tjedno ili povremeno nadopunjavati.

Tijekom proljeća i jeseni, prihrana može biti jednom mjesečno univerzalnim gnojivom za sobno bilje. Prečesta gnojidba može dovesti do nakupljanja viška soli u supstratu, što rezultira spaljenim listovima. Kod pojave beživotnih listova, usprkos redovitom zalijevanju, znak je da je potrebno presaditi zlatnog puzavca u veću posudu.

Razmnožavanje reznicama

Rast zlatnog puzavca kontrolira se otkidanjem listova. Listove redovito prebrisati mokrom krpom kako bi se uklonila prašina. Razmnožava se reznicama dugih 10 do 15 cm. Reznicu s pupom stavi se u čašu vode i pričeka da pusti korijen. Sadi se u supstrat u kojem je jednaka količina gline, perlita i treseta. Vrlo brzo stvara korijenje čak i ako se reznica stavi u čašu vode.

Većina problema koji se pojavljuju kod zlatnog puzavca su lako rješivi, pa je stoga idealan za uzgajivače početnike. Ne napadaju ga ozbiljniji insekti ili bolesti, no može doći do pojave napada ušiju.  

Listovi sadrže kalcijeve oksalate, koji su opasni za djecu i kućne ljubimce. Kod gutanja listova neće doći do smrti, ali može doći do povraćanja.


Tagovi

Zlatni puzavac Sobno bilje Za početnike Jednostavan uzgoj Ukrasno bilje


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije