Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovita ambrozija
  • 19.09.2017. 07:30

Znate li da ambrozija može biti i ljekovita?

Ambroziju poznajemo kao nepoželjnu biljku jer je čuvena po svojim lošim osobinama. Rijetki poznaju i njena ljekovita svojstva.

Foto: Bigstockphoto/Rostovdriver
  • 10.347
  • 246
  • 0

Ambrozija lat. Ambrosia artemisifolia je biljka iz porodice Asteraceae, poznata i pod sljedećim imenima: fazanuša, fazanka, partizanka, limundžik.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja naraste od 1 do 1,5 m. Podrijetlo vodi iz Sjeverne Amerike odakle je i uvezena zaraženim sjemenom žitarica, još davne 1863. godine.

Poznajemo je kao nepoželjnu biljku jer je čuvena uglavnom po svojim lošim osobinama. Rijetki poznaju i njezina ljekovita svojstva. U grčkoj mitologji spominje se kao "hrana bogova". Poznata je kao korov u uzgojenim kulturama, kao velika kradljivica vlage i hraniva uzgajanim biljkama i zbog toga predstavlja i čini veliki problem poljoprivrenim proizvođačima.

Uzročnica alergija

Također, njezina dobro znana loša osobina je da je ambrozija vrlo važan i opasan alergen, jedan od najagresivnijih. Ambrozija cvjeta od polovice srpnja pa do listopada kad najviše i stvara probleme ljudima koji su osjetljivi i alergični na pelud ove biljke. Biljka se vrlo brzo širi i razmnožava sjemenom.

Od strane stručnjaka i pojedinih lokalnih vlasti postoje i mjere za obavezno uništenje ove biljke kako se ona ne bi dalje širila, naročito na parcelama koje se ne koriste. Broj oboljelih od ove alergije stalno je u porastu.

Ljekovita svojstva ambrozije

Pored loših osobina koje svi dobro poznajemo, vjerujem da su rijetki koji poznaju i dobru stranu ove biljke i njena ljekovita svojstva. Za vanjsku upotrebu koristi se za razne probleme s kožom npr. kod osipa, opekotina, modrica, kod uboda i ugriza kukaca, zatim, korištenjem obloga kod reumatskih tegoba, upale zglobova itd. Ono što je potrebno je - zgnječiti svježi list i staviti ga na oboljelo mjesto, a kod reume list usitniti u kašu i staviti na bolno mjesto.

Za unutrašnju upotrebu koristi se kod povišene temperature, groznice, plućnih tegoba, crijevnih problema. Korijen ambrozije pomaže kod poremećaja menstrualnog ciklusa. Svježi sok biljke liječi razne infekcije stopala.

Ulje ambrozije koristi se za mazanje raznih površinskih rana, a kreme za liječenje hemoroida. I najvažnije, za liječenje alergije uz lijekove bilo bi dobro primijeniti i prirodan način liječenja tj. imunoterapija postupnim uzimanjem određenih doza alergena da bi organizam postao otporniji prema peludi ovog alergena.

Foto: Bigstockphoto/Rostovdriver


Tagovi

Ambrozija Korov Ljekovita svojstva Alergija Alergen Imunoterapija Ljekovita ambrozija


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer