Pretraživanje postova
U Šumadiji je aktuelna berba jabuka i grožđa. Obe voćne vrste su dobro prošle u Centralnoj Srbiji, za razliku od ostatka zemlje, međutim troškovi proizvodnje i dalje brinu čak i velike proizvođače. "Jabuka u rinfuzi, odnosno za industriju,... Više [+]
U Šumadiji je aktuelna berba jabuka i grožđa. Obe voćne vrste su dobro prošle u Centralnoj Srbiji, za razliku od ostatka zemlje, međutim troškovi proizvodnje i dalje brinu čak i velike proizvođače. "Jabuka u rinfuzi, odnosno za industriju, prodaje se od sedam do deset dinara, prva klasa se prodaje za 25, 26 din/kg. To je katastrofalna cena, crveni delišes ima nešto bolju cenu od 30 centi što ne pokriva troškove ulaganja", napominje Aleksandar Glišić, voćar iz Topole. Za razliku od jabuke, grožđe ove godine ima bolju cenu. ”Ove godine je cena izašla na 150 dinara, ali imajući u vidu inflaciju to se nije nešto drastično odrazilo na nas proizvođače kada je zarada u pitanju", dodao je Glišić. #berbajabuka #berbagrozdja
Berba belog grožđa u Srbiji završena je oko 20. septembra, u zavisnosti od položaja i rejona vinograda. Crne sorte beru se početkom oktobra, a u Savezu vinara i vinogradara Srbije veruju da će branje biti završeno za mesec dana. “Ova godina... Više [+]
Berba belog grožđa u Srbiji završena je oko 20. septembra, u zavisnosti od položaja i rejona vinograda. Crne sorte beru se početkom oktobra, a u Savezu vinara i vinogradara Srbije veruju da će branje biti završeno za mesec dana. “Ova godina bila je izazovna za sve vinare i vinogradare. Može se reći da je bila izuzetno teška i da je bilo mnogo posla u vinogradima. Tokom proleća imali smo grad, pre toga veliku sušu koja je dugo trajala i na kraju imali smo kišu na samom početku berbe. Zbog velikih padavina došlo je do truljenja grožđa, tako da su vinari morali da biraju momenat kada će ga obrati. Neki su uspeli, neki nisu”, kaže direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta. #berbagrozdja