Pretraživanje postova
Odaberite KUHN plugove koji će Unaprediti Vaše poslovanje po SPECIJALNIM AKCIJSKIM CENAMA! Kompanija KUHN je jedan od svetskih lidera u proizvodnji priključne mehanizacije sa fabrikama lociranih širom sveta. U kompaniji KUHN uz „Specijalist... Više [+]
Odaberite KUHN plugove koji će Unaprediti Vaše poslovanje po SPECIJALNIM AKCIJSKIM CENAMA!
Kompanija KUHN je jedan od svetskih lidera u proizvodnji priključne mehanizacije sa fabrikama lociranih širom sveta. U kompaniji KUHN uz „Specijaliste za obradu zemljišta“ sa više od 2.000 međunarodno priznatih tehničkih patenata, jedno je sigurno – na svaki Vaš zahtev, kompanija KUHN će Vam odgovoriti sa adekvatnom mašinom.
KUHN plugovi su dizajnirani da pomognu očuvanje agronomske vrednosti zemljišta i omoguće povećanje produktivnosti semena.
Velike mogućnosti podešavanj radnog zahvata uz okretnost garantuju snižavanje troškova i povećanje veka trajanja.
Jednostavna i pouzdana konstrukcija KUHN plugova, omogućiće potpuno zaoravanje biljnih ostataka i korovske vegetacije.
Dovoljan klirens od zemlje do noseće grede Vas neće dovesti u neprijatnu situaciju zagušenja pluga.
Navedene karakteristike, uz kombinaciju sa stalnim inovacijama, predstavljaju savršenu kombinaciju koja vodi ka uspešnom poslaovanju i povećanju produktivnosti svakog gazdinstva!
SAMO DO 30. NOVEMBRA 2023. - SPECIJALNA AKCIJSKA CENA - Kontaktirajte nas što pre - Izaberite KUHN mašine koje će unaprediti Vaše poslovanje - Pozovite kompaniju KITE DOO:
📱Severna Bačka: 069/1040-268.
📱Južna Bačka: 069/1040-262.
📱Zapadna Bačka: 063/291-156.
📱Severni i Srednji Banat: 069/1040-263.
📱Južni Banat: 069/1010-700.
📱Srem i Centralna Srbija: 063/1010-700.
📱Mačva: 063/291-273.
https://www.kitedoo.rs
#kitedoo #kuhn
ORGANSKA POLJOPRIVREDA U STOČARSTVU Merilo 1. Samoodrživost organskih gazdinstava Osnovni cilj organskog gazdinstva je samoodrživost, što se ostvaruje raznovrsnom proizvodnjom. Od posebnog je značaja da se uravnoteži odnos biljne i stočarsk... Više [+]
ORGANSKA POLJOPRIVREDA U STOČARSTVU
Merilo 1. Samoodrživost organskih gazdinstava
Osnovni cilj organskog gazdinstva je samoodrživost, što se ostvaruje raznovrsnom proizvodnjom. Od posebnog je značaja da se uravnoteži odnos biljne i stočarske proizvodnje. To znači, da se iz organske proizvodnje obezbedi dovoljno hrane za ishranu domaćih životinja, odnosno da se gajenjem životinja
obezbedi organsko đubrivo.
U proseku je za 1 ha biljne proizvodnje potrebno 1 - 2 uslovna grla krupne stoke (zavisi od vrste i intenziteta proizvodnje).
U organskoj proizvodnji mogu se koristiti različite vrste hrane za stoku:
- zelena biljna hrana sa prirodnih ili sejanih travnjaka;
- zelena biljna masa proizvedena na oranicama;
- korenasto - krtolasta ili sočna biljna hraniva;
- zrnasta biljna hraniva, njihove prerađevine i nusproizvodi;
- smeša koncentrata iz organske proizvodnje;
- konzervisana biljna hraniva.
Merilo 2. Sastav sejanih travnjaka za organsku proizvodnju
Kod zasnivanja sejanih travnjaka, cilj je proizvesti kvalitetnu svežu krmu, uz minimalan razvoj korova. Najpovoljnije smeše su 60 - 70 % trava, 30 - 35 % leguminoza i 5 % ostalo. Treba kombinovati vrste ujednačene vegetacije i snage (npr. lucerka i italijanski ljulj su podjednako „snažne“ - kompeticione vrste). Kombinacija trava i deteline se smatra kvalitetnijom od smeše žita i lucerke, jer mogu obezbediti životinjama neophodnu energiju.
Merilo 3. Krmne kulture koje se mogu proizvoditi na oranicama
Različite krmne kulture se veoma uspešno mogu proizvoditi na oranicama (kukuruz, krmni kelj, uljana repica, stočna repa, krmni grašak, smeše žita i jednogodišnjih mahunarki, ostale leguminoze i sl.). Ove kulture uglavnom imaju kratku vegetaciju (prosek 70 dana), te je moguće dobiti više otkosa u toku jedne sezone. Pogodne su i za sastavljanje ratarsko-krmnih plodoreda.
Merilo 4 .Obezbeđivanje hrane tokom čitave godine
Da bi se obezbedila ishrana stoke tokom cele godine, hranu proizvedenu tokom sezone potrebno je dobrim delom konzervirati na način koji osigurava očuvanje kvaliteta i čuvanje i koja će imati minimalan procenat gubitaka. Ovo je moguće izvesti, naprimer, spremanjem silaže i senaže. Pri spremanju silaže mogu se kao konzervansi koristiti mravlja, sirćetna, mlečna i propionska kiselina.
Merilo 5. Priprema sena za čuvanje
Seno je kabasto hranivo (14 - 18 % vlage) koje u kombinaciji sa svežom krmom (ispaša ili pokošena zelena masa) može biti kompletan obrok za stoku. Kvalitet sena zavisi od sastava travnih smeša i od momenta kosidbe. Ocena optimalnog momenta kosidbe se vrši ocenom najzastupljenije vrste.
Najveća hranljiva vrednost se postiže ako se kosidba vrši u fazi klasanja kod trava i pojave cveta u prvoj konusnoj cvasti kod leguminoza. Pokošena masa se suši prirodno (na zemlji ili namenskim napravama) ili veštački (provenjavanje na zemlji i dosušivanje u skladištu). Mlade biljke i leguminoze sadrže više vlage u odnosu na starije biljke i trave. Ukoliko se pokošena masa ovlaži kišom, rosom i sl., hraniva se lako ispiraju i počinje truljenje. Do smanjenja hranljive vrednosti dovodi i često prevrtanje sena ili presušivanje, jer otpadaju prvenstveno listovi koji sadrže najviše hraniva (ne mogu se pokupiti sa livade).
Prirodno sušenje sena na specijalizovanim napravama (rozgama, baskijama, piramidama, kozolcima i dr.) je posebno korisno u nepovoljnim vremenskim uslovima (usled čestih kiša) jer se smanjuju gubitci u prinosu i kvalitetu sena. Veštačkim sušenjem travne mase smanjuju se gubici do 20 % u odnosu
na prirodno sušenje. Pokošena biljna masa se suši dvofazno: prvo se na polju prosuši do 30 % vlage, a potom dosuši u skladištu. Tako se izbegava presušivanje i postiže brža regeneracija livada. Dosušivanje se vrši u skladištima, produvavanjem suvog vazduha pod pritiskom. Uređaji za sušenje se ugrađuju u pod, a iznad njih se na drvene rešetke postavlja prosušeno seno kroz koje se postave sprovodne cevi. Pravilno osušeno seno ima 16 - 18 % vlage, presek prelomljene stabljike je bele boje, listovi krti i blago povijeni ka gore (kod legumionoza smežuran ist). Skladištenje sena se može vršiti na otvorenom polju (slaganjem u
gomile) ili specijalnim objektima. Stogovi se najčešće koriste u brdsko-planinskim oblastima, gde su česti
vetrovi. Formiraju se tako što se oko srednjeg nosača (stožera) slaže seno u oblik kupe do visine 5 - 7 m i širine ne veće od 5 m. U područjima sa mnogo padavina, baza stoga treba da bude uža od sredine. Vrh stoga se sužava i kupasto završava.
Merilo 6. Sistem pašnjačkog i tova u objektima
Stalno držanje životinja u objektima nije dozvoljeno. Životinje moraju imati pristup pašnjaku i ispustu za vežbu i šetnju koji treba da bude delimično pokriven. Izuzetno od navedenog, završna faza tova goveda, ovaca i koza može se obavljati u objektu, pod uslovom da period koji životinje provode u objektu ne bude duži od petine njihovog života, odnosno maksimalno tri meseca. Broj životinja na pašnjaku i ispustu je određen sledećim činiocima:
- pristupačnom površinom kako bi se izbegla preterana ispaša i erozija;
- pravilnim korišćenjem stajskog đubriva, kako bi se izbegao negativan uticaj na prirodnu sredinu u vidu zagađenja zemljišta, površinskih i podzemnih voda;
- limit upotrebe od 170 kg azota iz stajskog đubriva po hektaru korišćene poljoprivredne površine godišnje.
Merilo 7. Hrana u organskoj proizvodnji
U organskoj proizvodnji se za ishranu životinja koriste isključivo hraniva organskog porekla. Hrana za životinje obezbeđuje se po pravilu, sa sopstvene proizvodne jedinice, a kada to nije moguće, korišćenjem hrane sa drugih proizvodnih jedinica organske proizvodnje. Ishrana podmlatka sisara zasniva se na majčinom mleku ili organski proizvedenom mleku sopstvene vrste. Kod teladi period ishrane mlekom iznosi tri meseca, a kod jagnjadi i jaradi 45 dana. Zamena za mleko se ne sme koristiti. Sveža voda i hrana moraju biti dostupni životinjama tokom celog dana i po želji. Sve potrebe životinja u pogledu ishrane moraju biti ispunjene. Obrok je izbalansiran prema potrebama životinja radi:
obezbeđenja uravnoteženog rasta, razvoja i dobrog zdravlja životinja.
Hrana se priprema u formi, koja dozvoljava životinjama da iskažu prirodne navike u ishrani i zadovolje svoje potrebe. Životinje se hrane organski proizvedenom hranom, koja se najvećim delom dobija sa proizvodne jedinice i to:
• do 30% sastava obroka - hraniva iz proizvodnih jedinica u prelaznom periodu (period konverzije);
• do 60% sastava obroka - hraniva iz proizvodnih jedinica u prelaznom periodu sa sopstvene farme;
Tokom perioda godišnjeg preseljenja stada, najmanje 50 % hrane treba da potiče sa sopstvene farme, ili u slučaju kada to nije moguće, hrana treba da bude proizvedena u saradnji sa drugom organskom proizvodnom jedinicom. U hrani ne smeju biti antibiotici, stimulatori rasta, GMO organizmi i druge materije sintetičko - hemijskog porekla (obrada, dipl. ing. Stanko Nekić, 2015.).
Merilo 8. Sertifikacija i kontrola
Sertifikacija predstavlja proceduru kojom ovlašćeno pravno lice (sertifikaciono telo), nakon izvršene kontrole izdaje proizvođaču pisano uverenje - sertifikat, kao potvrdu da kontrolisani proizvod, proces ili usluga odgovaraju specifičnim zahtevima - Zakonu i pratećim pravilnicima za organsku proizvodnju. Postupak kontrole i sertifikacije počinje sa interesovanjem i prijavom proizvođača za sertifikaciju. Postoji 5 vrsta prijava koje proizvođač popunjava, u zavisnosti za koju se oblast organske proizvodnje prijavljuje i to su:
• Prijava za sertifikaciju proizvoda dobijenih metodama organske biljne proizvodnje;
• Prijava za sertifikaciju proizvoda dobijenih metodama organske stočarske proizvodnje;
• Ostale prijave za sertifikaciju različitih proizvodnji i prerada proizvoda organske poljoprivrede;
• Proizvođač zahteva informaciju od sertifikacionog tela (ovlašćena kontrolna organizacija) ili Savetodavne službe.
Sertifikaciono tielo šalje prijavu.
- Proizvođač popunjava prijavu (sam ili uz pomoć Savetodavne službe).
- Potpisuje se ugovor sa sertifikacionim telom (ovlašćena kontrolna organizacija).
- Sertifikaciono telo razmatra prijavu.
- Sertifikaciono telo određuje kontrolora za obavljanje kontrole.
- Obavlja se inicijalna kontrola.
- Procena izveštaja kontrole.
- Odluka o sertifikaciji.
- Proizvođač dobija sertifikat.
Proizvođači podnose prijavu sertifikacionom telu radi uključivanja u organsku poljoprivredu i nakon dobijanja izveštaja o kontroli i sertifikaciji podnose zahtev za upis u registar proizvođača organske proizvodnje Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade RS. Prijava mora biti kompletna, detaljno popunjena, sa što više informacija o gazdinstvu i proizvodnji. Ažurirana prijava se sertifikacionom telu podnosi svake godine (najkasnije do marta/aprila meseca) za svaku proizvodnu sezonu/godinu.
Pri popunjavanju prijave, kompletiranju potrebne dokumentacije i za savete tokom proizvodnje (obrada, setva, đubrenje, zaštita, prerada, itd.), proizvođač može tražiti pomoć Savetodavne službe u biljnoj proizvodnji i Službe za selekciju stoke.
Kada se proizvođač prvi put prijavljuje, uz prijavu je potrebno dostaviti sledeće:
- registraciju proizvođača (individualni poljoprivredni proizvođač, preduzetnik ili privredno društvo);
- rezultate analiza zemljišta i vode - ako su dostupni;
- plan proizvodnje (opis kompletnog procesa proizvodnje sa planiranim ili preduzetim mjerama za
poboljšanje plodnosti zemljišta, zaštitu bilja, pakovanje proizvoda, dezinfekciju, održavanje higijene, nabavku hraniva, veterinarske tretmane, razdvajanje proizvoda, itd., zavisno od oblasti proizvodnje za koju se proizvođač prijavljuje);
- izvod iz katastra, odnosno liste nepokretnosti za kompletno gazdinstvo;
- mape/skice gazdinstva (parcele, objekti, putevi i dr. orijentiri, organizacione sheme i dijagrami proizvodnje za preradu i sl.);
- ugovori o zakupu (ako su parcele, objekti i sl. pod zakupom);
- ako se proizvođač već prijavljivao za sertifikaciju - kompletnu dokumentaciju, itd.
- Nakon podnošenja prijavnog kompleta (kompletna dokumentacija) potpisuje se Ugovor o kontroli i sertifikaciji između sertifikacionog tela (ovlašćena kontrolna organizacija) i proizvođača u kojem su precizirana prava i obaveze potpisnih strana i tada se pristupa razmatranju prijave. Ugovor o kontroli i sertifikaciji potpisuje se na godinu dana i svake godine se obnavlja. Ako proizvođač ne obnovi ugovor, odnosno ne produži njegovo trajanje, sertifikaciono telo smatra da je proizvođač odustao od procesa sertifikacije i samim tim, donosi odluku o isključenju proizvođača iz sertifikacionog procesa.
U slučaju velikih neusaglašenosti (blizina zagađivača - fabrika, deponija, prometnih saobraćajnica, konvencionalne proizvodnje i sl.) obustavlja se proces sertifikacije i proizvođač se obaveštava o tome.
Ukoliko proizvođač ne dostavi kompletnu prijavnu dokumentaciju ili ažuriranu prijavu za narednu proizvodnu sezonu kontrola se neće izvršiti. U slučaju ponavljanja ovakvih situacija proizvođač će se isključiti iz sertifikacionog procesa.
Kontrola je proces utvrđivanja usaglašenosti prijavljene proizvodnje sa propisima za organsku proizvodnju (Zakon i pravilnici o organskoj proizvodnji).
Vrste kontrole:
1. prva (inicijalna) kontrola - celokupnog gazdinstva/farme;
2. redovne kontrole - ciljane (na osnovu strukture, vrste proizvodnje, zahteva sertifikacionog tela - ovlaščene kontrolne organizacije i sl.) i nenajavljene;
3. dodatne kontrole (nedostatak informacija, provera preduzetih mera korekcije i sl.);
4. nenajavljene kontrole (slučajni ili ciljani izbor proizvođača).
88
Kontrolor pre početka kontrole obaveštava proizvođača o pojedinostima kontrole, pregleda gazdinstva (zemljišne parcele, skladišta, objekte, dokumentaciju) i sakuplja informacije koje dobija od proizvođača, vizuelnim pregledom i na osnovu dokumentacije i evidencije. Tokom kontrole kontrolor prikuplja dokaze, foto-dokumentaciju i može uzeti uzorke za analizu na teške metale i druge kontaminente, pesticide, GMO, nedozvoljene aditive, itd. Kontrolor uzima uzorke na osnovu naloga sertifikacionog tela (ovlašćena kontrolna organizacija) ili sopstvene odluke u slučaju sumnje na kršenje, tj. nepoštovanje propisa. O nalazima kontrole, kontrolor sačinjava kontrolni izvještaj, koji potpisuje proizvođač na licu mesta ako se slaže sa nalazima kontrole i prosleđuje ga sertifikacionom telu. Na osnovu podataka iz prijave i stanja na terenu, odnosno kontrolnog zveštaja, ovlašćeno pravno lice proverava ispunjenost uslova (prema Zakonu i pravilnicima) i određuje prelazni period (period konverzije).
Merilo 9. Prelazni period (period konverzije)
Period konverzije u organskoj biljnoj proizvodnji predstavlja vremenski period koji je potreban za prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku, a tokom koga proizvođač na toj parceli primenjuje metode organske proizvodnje.
Prelazni period (period konverzije) traje za jednogodišnje useve 2 godine, za višegodišnje 3 godine, a najmanje 1. godinu (u određenim situacijama). Oblast sakupljanja lekovitog bilja i šumskih plodova može se sertifikovati bez prelaznog perioda, ako se utvrdi da zemljište ispunjava sve uslove iz Zakona i pravilnika o organskoj poljoprivredi, uz svu priloženu dokumentaciju koju zahteva sertifikaciono telo.
Postoje i poljoprivredni proizvodi koji su još uvek u tzv. prelaznom periodu (period konverzije koji obično traje od 2 do 3 godine), ali se već proizvode metodama organske poljoprivredne proizvodnje. Oni još uvek ne mogu da budu označeni kao organski i da se obeleže nacionalnim znakom. Oni se označavaju:
Ukoliko je proizvod proizveden u skladu sa standardima organske proizvodnje i u skladu sa zakonskom regulativom proizvođač mora, na vidljivom mesto, a prema Zakonu o organskoj proizvodnji Republike Srbije, da stavi nacionalni znak sa jasnim i vidljivim natpisom: ORGANSKI PROIZVOD
Merilo 10. Preporuke za organsku proizvodnju
1. Uključivanje zemljišne parcele u organsku poljioprivredu može započeti odmah ako parcela nije korišćena u poslednje 2., odnosno 3 godine kod dugogodišnjih zasada ili je korišćena bez upotrebe sredstava sintetičko-hemijskog porekla.
2. Ako je parcela korišćena uz upotrebu sredstava-sintetičko hemijskog porekla, parcela se može uključiti u organsku poljoprivredu po isteku prelaznog perioda od 2. ili 3 godine za dugogodišnje zasade, bez upotrebe navedenih sredstava (period konverzije).
3. U toku perioda konverzije i kasnije proizvođač je dužan da vodi evidenciju o načinu korišćenja proizvodne jedinice.
4. U periodu konverzije i organske proizvodnje proizvođač može da koristi đubriva organskog porekla, a zgoreli stajnjak maksimalno do 40 t/ha godišnje ili 170 kg azota iz stajnjaka godišnje.
5. Prirodni krečnjak i dolomit su takođe dozvoljeni za đubrenje u organskoj proizvodnji i druge prirodne mineralne materije (koloidni i sirovi fosfat, granitna prašina, kameno brašno, natrijum-nitrat ...).
6. Obavezna je primena prostorne izolacije zemljišnih parcela od mogućih izvora zagađenja. Mogu se primeniti i zaštitni pojasevi, na strani od potencionalnog izvora zagađenja.
7. Dozvoljena je upotreba pesticida biološkog porekla i od organskih i prirodnih mineralnih materija, a nikako sintetičko-hemijskog porekla.
Rezime: U proseku je za 1 ha biljne proizvodnje potrebno 1 - 2 uslovna grla krupne stoke (zavisi od vrste i intenziteta proizvodnje).
U organskoj proizvodnji mogu se koristiti različite vrste hrane za stoku:
- zelena biljna hrana sa prirodnih ili sejanih travnjaka;
- zelena biljna masa proizvedena na oranicama;
- korenasto - krtolasta ili sočna biljna hraniva;
- zrnasta biljna hraniva, njihove prerađevine i nusproizvodi;
- smeša koncentrata iz organske proizvodnje;
- konzervisana biljna hraniva.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Kompanija IMT: Fabrika traktora - 2.836 radnika; Fabrika odlivaka i modela - 3.239 radnika; Fabrika mašina i oruđa - 1.267 radnika; Fabrika motokultivatora i mašina - 1.824 radnika; Fabrika mašina i delova - 580 radnika; Fabrika opreme i pr... Više [+]
Kompanija IMT:
Fabrika traktora - 2.836 radnika;
Fabrika odlivaka i modela - 3.239 radnika;
Fabrika mašina i oruđa - 1.267 radnika;
Fabrika motokultivatora i mašina - 1.824 radnika;
Fabrika mašina i delova - 580 radnika;
Fabrika opreme i pribora - 418 radnika;
Fabrika otkovaka - 508 radnika;
Prateća proizvodnja - 613 radnika;
Remontni zavod Dobanovci - 234 radnika;
Trgo-Servis Slavonska Požega - 51 radnik;
IMT transporti - 151 radnik;
Zajednička služba - 1.828 radnika;
Služba razvoja - 221 radnik;
IMT je 1987. upošljavao 13.770 radnika u 13 radnih organizacija. Imao razvojni centar, fabričke hale povezane tunelima, vatrogasni dom, ambulantu, bioskop, besplatnu kuhinju, radnički hotel, sve hale su bile okružene šetalištima, drvoredima. Fabrika na Novom Beogradu je posedovala tri parka, jedan ispred upravne zgrade na kojem se nalazila fontana, drugi ispred bioskopa i svečane sale koji je imao paunove i treći, ujedno i najveći, u kojem je bila smeštena zgrada razvoja mašina, alata i traktora.
IMT je do 1987. godine izvezao u 79 zemalja sveta 107.700 traktora i oko 11.950 priključnih mašina i oruđa.
Ovo je IMT danas...
Fabrika vode u Lisabonu pokazala je da reciklirana voda ne služi samo za navodnjavanje ili za industrijske pogone. Akva do Težo Atlantiko prerađuje otpadnu vodu iz 23 opštine. Na taj način, voda koju upotrebi oko 750.000 stanovnika dobija p... Više [+]
Fabrika vode u Lisabonu pokazala je da reciklirana voda ne služi samo za navodnjavanje ili za industrijske pogone. Akva do Težo Atlantiko prerađuje otpadnu vodu iz 23 opštine. Na taj način, voda koju upotrebi oko 750.000 stanovnika dobija priliku da se opet nađe u službi građana. Ceo proces podrazumeva čišćenje od krupnijih delova otpada, prečišćavanje od masnoća ili toksina, kao i filtriranje kako bi bila potpuno čista i sanitarno ispravna voda. Interesantno je navesti da se u reciklaži izdvaja i mulj koji se koristi za biomasu, a fabrika proizvodi i struju za svoje potrebe. Od čiste i reciklirane vode u fabrici u Lisabonu pravi se zanatsko pivo Vira koje se može probati u krugu fabrike. #recikliranavoda #pivo
John Deere fabrika u Mannheim-u svečano obeležava proizvodnju svog 2 milionitog traktora. Manhajm jeste zapravo grad inovacija - prvi automobil, bicikl i traktor su konstruisani upravo u Mannheim-u. Fabrika u Mannheim-u je najveći Džon Dee... Više [+]
John Deere fabrika u Mannheim-u svečano obeležava proizvodnju svog 2 milionitog traktora.
Manhajm jeste zapravo grad inovacija - prvi automobil, bicikl i traktor su konstruisani upravo u Mannheim-u.
Fabrika u Mannheim-u je najveći Džon Deere proizvodni pogon van Severne Amerike, a ujedno je i najveći proizvodni pogon taktora u čitavoj Nemačkoj – čak dve trećine svih traktora proizvedenih u Nemačkoj se proizvodi u Mannheim-u.
Bilo je potrebno 70 godina od samog početka proizvodnje da bi se proizvelo milion John Deere traktora, međutim 2.000.000 - ti John Deere traktor je sišao sa proizvodne linije za oko 30 godina.
2.000.000 - ti proizvedeni John Deere traktor je model 6R 250 i trenutno je izložen u John Deere Forumu u Mannheim - u, a biće mu dodeljeno počasno mesto u fabričkom muzeju pored milionitog proizvedenog traktora, modela John Deere 6400.
https://www.kitedoo.rs/
#kitedoo #johndeere #Mannheim #6R250
KUHN LEXIS 3000 - Izaberite KUHN mašine koje će unaprediti Vaše poslovanje! Na 41. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu AGROmashEXPO u Budimpešti, na izložbenom prostoru kompanije KUHN, u fokusu je bila vučena prsklica LEXIS 3000 sa čeličnim... Više [+]
KUHN LEXIS 3000 - Izaberite KUHN mašine koje će unaprediti Vaše poslovanje!
Na 41. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu AGROmashEXPO u Budimpešti, na izložbenom prostoru kompanije KUHN, u fokusu je bila vučena prsklica LEXIS 3000 sa čeličnim krilima.
Prskalica LEXIS je dostupna sa čeličnim i aluminijuskim krilima raspona od 18 do 28m. Vrlo je kompaktna, sa podešavanjem visine rude i širine točkova i težine do 2 tone sa aluminijumskim krilima.
Glavni rezervoar je dostupan u zapremini od 2400l, 3000l i od nedavno od 3.800 litara, sa jasnom skalom za precizno punjenje i sa 3 rotirajuće dizne za čišćenje rezervoara.
Radna zona je jednostavna i pristupačna sa dva glavna venitla u obliku volana za ruke, sa kojima se upravlja vrlo lako i jednostavno. KUHN prskalice imaju u proseku oko 50% manje ventila od konkurentskih prskalica, što omogućava smanjenje manipulacije i manje prostora za grešku izazvanu ljudskim faktorom.
KUHN LEXIS prskalice su opremeljena sa pumpama od 170l i 280l. Nosači dizni na krilima mogu biti sa 4 ili 5 dizni. Kontrolne kutije za upravljanje su dostupne u više verzija - RPB, REB3, VISIOREB, CCI 800 i 1200 i sa ISOBUS priključkom.
KUHN tehnologija omogućava kontrolu sekcija i varijabilnu aplikaciju sa kojom se postiže značajna ušteda i dobija se na kvalitetu i preciznosti. Dostupan je i džojstik ISOBUS CCI A3 koji pruža potpunu ergonomiju upravljanja sa maksimalnih 30 funkcija.
Suspenzija krila može biti trapezna ili sa EQUILIBRA sistemom 3D praćenja terena. EQUILIBRA sistem omogućava stabilna i ravna krila na krajevima pri velikim brzinama na uvratinama. Novi sistem prskanja AUTOSPRAY služi za visoku preciznost aplikacije, što znači da će uvek biti jednaka doza primenjena, bez obzira na brzinu prskalice i zahtev terena.
Kompanija KUHN je jedan od svetskih lidera u proizvodnji priključne mehanizacije sa više fabrika lociranih širom sveta. U KUHN -u, uz „specijaliste za obradu zemljišta“ sa više od 2.000 međunarodno priznatih tehničkih patenata, jedno je sigurno - za svaki Vaš zahtev mi ćemo vam odgovoriti sa adekvatnom mašinom kako bi zadovoljili Vaše potrebe.
Izaberite KUHN mašine koje će unaprediti Vaše poslovanje – Pozovite kompaniju KITE DOO Novi Sad:
📱Prodaja priključne mehanizacije – Nikola Veinović 063/443-680
📱Banat - Boris Budurin - 069/1040-263.
📱Severna Bačka - Ivan Sokoli - 069/1040-268.
📱Južna Bačka - Goran Demko Rihter - 069/1040-262.
📱Zapadna Bačka - Ištvan Nađ - 063/291-156.
📱Srem i Centralna Srbija - Aleksandar Gluvić - 063/1010-700.
📱Mačva - Živan Šamatić - 063/291-27
https://www.kitedoo.rs/
#kitedoo #kuhn #lexis3000
U Vojvodini postoji 12 fabrika vode, a potrebno ih je barem još 50 da bi se rešili problemi sa neispravnom vodom za piće, koje imaju mnoga mesta u pokrajini. Za izgradnju 50 fabrika vode bilo bi potrebno 500 miliona evra i još 200-300 milio... Više [+]
U Vojvodini postoji 12 fabrika vode, a potrebno ih je barem još 50 da bi se rešili problemi sa neispravnom vodom za piće, koje imaju mnoga mesta u pokrajini. Za izgradnju 50 fabrika vode bilo bi potrebno 500 miliona evra i još 200-300 miliona za zamenu vodovodnih cevi, kaže profesor PMF-a u Novom Sadu Božo Dalmacija. "Kanal Dunav-Tisa-Dunav i sekundarni irigacioni i transportni kanali su veoma zagađeni usled ispuštanja neprečišćenih industrijskih i komunalnih otpadnih i drenažnih voda iz poljoprivrede. Sve veći problem postaje kvalitet podzemnih voda, tako da se dovodi u pitanje mogućnost korišćenja niza izvorišta", piše u Nacrtu Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine od 2021. do 2035. #kanaldunavtisadunav
Lovol: Smelo i inovativno, a tradicionalno
Smelo i inovativno, a tradicionalno. Tako bi mogli da opišemo brend koji je definitivno zauzeo značajni deo tržišta malih i srednjih traktora u 2022. godini. Poljoprivr...
PROCENA VREDNOSTI VOĆNIH ZASADA. Procena pojedinačnih voćnih stabala ili čitavih voćnih zasada skoro se svakodnevno vrši, uglavnom radi utvrđivanja visine štete pričinjene bilo od ljudi, stoke, grada, oluje ili poplave, bilo zbog eksproprij... Više [+]
PROCENA VREDNOSTI VOĆNIH ZASADA.
Procena pojedinačnih voćnih stabala ili čitavih voćnih zasada skoro se svakodnevno vrši, uglavnom radi utvrđivanja visine štete pričinjene bilo od ljudi, stoke, grada, oluje ili poplave, bilo zbog eksproprijacije zemljišta pod voćkama za podizanje društveno važnih objekata, kao što su za podizanje termoelektrana, aerodroma, značajnijih fabrika, magistrala, železničkih pruga, voćnih rasadnika i sl. Ova procena je prilično složena i predstavlja veoma odgovoran posao kako za sud tako i za zainteresovane stranke. Stoga procenu vrednosti voćnih stabala ili zasada treba da vrše samo iskusni voćarski stručnjaci - procenitelji.
Način procene voćnih zasada može, u zavisnosti od njihove starosti, da se podeli na tri grupe:
1) Voćke u investicionom periodu (podizanje i nega mladih voćaka);
2) Voćke u rodu koje nisu prešle polovinu prosečnog života i
3) Voćke u rodu koje su prešle polovinu prosečnog života.
Procena vrednosti mladog voćnjaka u investicionom periodu
Procena voćaka iz ove grupe je lakša i sigurnija nego procena rodnih stabala nakon investicionog perioda. Vrednost mladih voćaka se sastoji od visine ulaganja za pripremu zemljišta za podizanje voćnjaka (uređenje zemljišta, đubrenje, rigolovanje ili kopanje jama, nabavka i vrednost voćnih sadnica i sađenje), zatim visine troškova nege za redovno održavanje i visine interkalarne kamate na pomenuta ulaganja, kao i visine inflacione stope za period od momenta procene pa dok se nova voćna stabla ne dovedu u stanje u kakvom se nalaze u periodu procene.
Procena vrednosti mladog voćnjaka u investicionom periodu obračunava se po obrascu:
F o r m u l a I
V1 = (A1 + B1 + C1 + D1) - E
V1 = procenjena vrednost mladog voćnjaka
A1 = troškovi podizanja voćnjaka
B1 = troškovi nege voćnjaka u investicionom periodu
C1 = iznos interkalarne kamate
D1 = iznos inflacije
E = vrednost proizvedenih plodova u investicionom periodu
Procena vrednosti voćnjaka u rodu koji nije prešao polovinu
prosečnog života
Za ovu procenu važno je da se što realnije ustanovi vrednost voćnih stabala ili voćnjaka. Stoga treba što tačnije odrediti njihov prosečan čist (neto) dohodak, odnosno ustanoviti razliku između vrednosti proizvodnje i troškova proizvodnje za naprimer 6 narednih godina, koliko ustvari iznosi vrednost izgubljenog roda, ako je voćnjak (u primeru jabučnjak) u momentu procene bio starosti 6 godina.
Ovde je:
Dg = Pg - Tg ............. godišnji čist (neto) dohodak po stablu;
Pg = C x N .............. bruto godišnji prihod u dinarima od jednog stabla, pri prinosu N (kg) i ceni jabuka C (din/kg);
Tg ............. troškovi proizvodnje u dinarima po jednom stablu u toku godine;
B2 = Dg x s x n .............. vrednost izgubljenog roda (neto dohotka) ukupnog broja procenjivanih stabala (s) za period od 6 godina (n);
Naime, prosečna vrednost voćnjaka u rodu koji nije prešao polovinu prosečnog života (V2) predstavlja zbir (1) investicionih ulaganja za podizanje zasada i negu u prve tri godine posle sadnje (V1), (2) ukupne vrednosti izgubljenog roda (neto dohotka) za period za koji se procena odnosi (B2) i (3) vrednosti drveta voćaka, kao ogrevnog drveta (C2). Drugim rečima, procena se obračunava po obrascu:
F o r m u l a II
V2 = V1 + B2 + C2
Procena vrednosti voćnjaka u rodu koji je prešao polovinu prosečnog života
Procena, odnosno vrednost izgubljenog roda izračunava se po istim formulama kao i za stabla koja nisu prešla polovinu svog života.
Obrazac za procenu vrednosti voćnjaka u rodu koji je prešao polovinu prosečnog života (V3) je:
F o r m u l a III
V3 = B3 + C3
B3 = procena vrednosti izgubljenog roda (neto dohotka) za period od kada se vrši procena do kraja preostalog perioda rodnosti
C3 = procena vrednosti drveta voćaka, kao ogrevnog drveta
Posmatrano u celini, najveća je vrednost voćnjaka u rodu koji nije prešao polovinu prosečnog života.
NAPOMENE: Ukoliko je šteta učinjena u trećoj godini i ukoliko voćka još nije počela da rađa, odlaže se plodonošenje za tri godine, a to je za oštećenog gubitak trogodišnjeg čistog dohodka. U ovoj proceni vrednosti voćnog zasada izloženi su osnovni principi procene i kao takvi podložni su korekciji.
Interkalarna kamata je kamata koja se obračunava i naplaćuje samo od momenta kada vam se odobri kredit do momenta kada počnete da ga otplaćujete, tj. do naplate prve rate. U stvari, ovu kamatu banka naplaćuje od momenta kada se odobri kredit do momenta naplate prve rate. Period u kojem se obračunava interkalarna kamata naziva se grejs period ili period počeka i u opštem slučaju zavisi od dogovora između banke i klijenta.
Izvod iz knjige "Voćarstvo", Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Trinaesti Međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" će biti održan od 21. do 25. novembra, u onlajn izdanju i ove godine, svi sadržaji će biti besplatni i dostupni na internet portalu Festivala. Svi koji su zainteresovani za životnu... Više [+]
Trinaesti Međunarodni festival zelene kulture "Green Fest" će biti održan od 21. do 25. novembra, u onlajn izdanju i ove godine, svi sadržaji će biti besplatni i dostupni na internet portalu Festivala. Svi koji su zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno šest dugometražnih i 45 filmova srednjeg i kratkog metra. Na festivalu će moći da se gledaju višestruko nagrađivani dugometražni filmovi. "Fabrika pandemije" je novi film čuvene francuske rediteljke Mari-Monik Roben koji nam otkriva kako su seča šuma, ekspanzija monokultura i industrijskog stočarstva ali i klimatska neravnoteža pogodovali širenju novih patogena. #greenfest
Početna
DUGOMETRAŽNI FILMOVI Detaljnije FILMOVI KRATKOG I SREDNJEG METRA Detaljnije PROGRAM G...