Pretraživanje postova
Ne peče se bundeva samo u rerni, nego i u kazanu
Zdrava je bundeva, zdrava je rakija, zašto to ne pretočiti u jedan proizvod? Tom idejom se vodio Silvester Ruskovski iz Kucure pre desetak godina kada je shvatio da mu ka...
Ljubitelji vina u Sarajevu odbrojavaju dane do 17. izdanja Internacionalnog festivala vina i gastronomije "Sarajevo wine fest 2024". Jedan od najvećih festivala vina i gastronomije u toj zemlji biće održan 8. i 9 februara u sarajevskom hote... Više [+]
Ljubitelji vina u Sarajevu odbrojavaju dane do 17. izdanja Internacionalnog festivala vina i gastronomije "Sarajevo wine fest 2024". Jedan od najvećih festivala vina i gastronomije u toj zemlji biće održan 8. i 9 februara u sarajevskom hotelu Holiday. "Sarajevo wine fest 2024" okupiće preko 60 izlagača, domaćih i stranih proizvođača vina i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Severne Makedonije, Mađarske, a koji će prezentovati preko 250 etiketa vrhunskih vina uz bogatu gastro ponudu sireva, maslinovog ulja, mesnih proizvoda i peciva. U sklopu festivala, prvi i drugi dan, biće održan veći broj stručnih i vinskih radionica za izlagače i posetioce. #sajamvina
Na sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji uz vinsku, prati i rakijska i gastronomska ponuda, ima mnogo interesantnih aranžmana i lepih primera uređenja kako sajamskih prostora, tako i štandova izlagača. Na fotografijama možete videti... Više [+]
Na sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji uz vinsku, prati i rakijska i gastronomska ponuda, ima mnogo interesantnih aranžmana i lepih primera uređenja kako sajamskih prostora, tako i štandova izlagača. Na fotografijama možete videti neke od njih...
U nastavku realizacije projekta ”Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje”, Regionalna razvojna agencija ”Braničevo-Podunavlje”, organizovala je u Beogradu obuku na temu ”Pripreme i serviranja novo razvijenih... Više [+]
U nastavku realizacije projekta ”Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje”, Regionalna razvojna agencija ”Braničevo-Podunavlje”, organizovala je u Beogradu obuku na temu ”Pripreme i serviranja novo razvijenih regionalnih gastronomskih specijaliteta i uparivanja istih sa rakijama i vinima”. Tim profesora kuvarstva osmislio je na osnovu autentičnih lokalnih proizvoda iz ova dva regiona čak 10 novih regionalnih specijaliteta koji će se naći na menijima ugostiteljskih objekata – članova mreže ”Lokalni zalogaj”. Obuka koju je vodio prof. dr Obren Drljević sa saradnicima, bila je namenjena upravo njima, koji u okviru svojih objekata primaju goste i pripremaju hranu. #lokalnizalogaj
Veliko finale desete sezone gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ održano je danas na Adi Ciganliji u Beogradu. Trideset ekipa iz cele Srbije ukrstilo je svoje varjače i takmičilo se za titulu kraljeva ajvara. Pre finala, karavan je to... Više [+]
Veliko finale desete sezone gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ održano je danas na Adi Ciganliji u Beogradu. Trideset ekipa iz cele Srbije ukrstilo je svoje varjače i takmičilo se za titulu kraljeva ajvara. Pre finala, karavan je tokom mesec i po dana obišao 15 gradova od severa do juga Srbije, tako da je u okviru ovogodišnjeg takmičenja učestvovalo više od 150 ekipa. Šampioni i vicešampioni kvalifikacionih nadmetanja plasirali su se u veliko finale da bi se odbarao vlasnik najboljeg recepta za spremanje ajvara za 2023. godinu.
U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka održana je beogradska promocija knjige „UKUSI VRANJA“ koja donosi priču o nematerijalnoj kulturnoj baštini jednog grada – grada meraka i sevdaha. Uz prigodne besede o ovoj dvojezičnoj mono... Više [+]
U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka održana je beogradska promocija knjige „UKUSI VRANJA“ koja donosi priču o nematerijalnoj kulturnoj baštini jednog grada – grada meraka i sevdaha. Uz prigodne besede o ovoj dvojezičnoj monografiji (srpski i engleski) priređena je i promocija dela gastronomske ponude Vranja. Urednici ovog izdanja su Dejan Zagorac i dr Jelena Đorđević. Zavod za proučavanje kulturnog razvitka već je objavio i knjige “Ukusi Đerdapa”, “Ukusi Zlatibora”, “Ukusi Stare planine” i “Ukusi Deliblatske peščare”.
Burgeri su unazad par godina postali hit u gastronomskoj ponudi Beograda kao i drugih gradova, a česte su i manifestacije na kojima se promovišu. Međutim, i pored dobre prihvaćenosti, mnogi su mišljenja da cene burgera baš i nisu popularne.... Više [+]
Burgeri su unazad par godina postali hit u gastronomskoj ponudi Beograda kao i drugih gradova, a česte su i manifestacije na kojima se promovišu. Međutim, i pored dobre prihvaćenosti, mnogi su mišljenja da cene burgera baš i nisu popularne. Obično za jedan treba izdvojiti po 700 i više dinara, a kad im se pridoda pomfrit, pivo ili sok, pa ako su u pitanju dve ili četiri osobe, izdatak svakako nije mali.
Manifestacija Gastro Srem biće održana po šesti put od 1. do 3. septembra od 18 časova na Trgu doktora Zorana Đinđića u Staroj Pazovi. Na ovogodišnjem Gastro Sremu predstaviće se oko 70 autentičnih gastro izlagača iz Srema i regiona koji se... Više [+]
Manifestacija Gastro Srem biće održana po šesti put od 1. do 3. septembra od 18 časova na Trgu doktora Zorana Đinđića u Staroj Pazovi. Na ovogodišnjem Gastro Sremu predstaviće se oko 70 autentičnih gastro izlagača iz Srema i regiona koji se svojim raznovrsnim proizvodina izdvajaju po kvalitetu. Već tradicionalno, glumac Aleksandar Dunić u ulozi Sremca je zaštitno lice, a novina na ovogodišnjoj manifestaciji su gastro i travel blogeri koji će biti gosti i učesnici. Organizator manifestacije je opština Stara Pazova. #gastrosrem
Početna Gastro Srem
Danas i sutra, 7. i 8. jula u Čačku se održava festival vina West Wine Fest. Na Gradskoj plaži na Moravi sugrađani će imati priliku da degustiraju vina iz Srbije i regiona i uživaju u letnjoj večeri na Gradskoj plaži. Kako navode organizato... Više [+]
Danas i sutra, 7. i 8. jula u Čačku se održava festival vina West Wine Fest. Na Gradskoj plaži na Moravi sugrađani će imati priliku da degustiraju vina iz Srbije i regiona i uživaju u letnjoj večeri na Gradskoj plaži. Kako navode organizatori, Grad Čačak, TO Čačka i udruženje "Ljubitelji vina", na manifestaciji je pripremljen bogat umetnički i muzičko-zabavni program. Tokom oba dana trajanja festivala, početak programa je predviđen za 18 časova i trajaće do 23 časa. Organizatori događaja navode da će se ove godine predstaviti preko 30 vinarija, vinoteke, destilerije, a biće prezentovana i gastronomska ponuda seoskih i drugih poljoprivrednih gazdinstava. #westwinefest
U Poreču otvoren 30. Concours Mondial de Bruxelles!
Jubilarni, 30. Concours Mondial de Bruxelles, u Istri je okupio 320 ocenjivača iz čak 50 zemalja koji će do nedelje, 14. maja, u porečkoj dvorani Žatika oceniti 7.504 vin...