Pretraživanje postova
Leskovac je dobio još jedan zaštićeni brend – iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu. Nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovana je i oznaka geografskog porekla “Lesk... Više [+]
Leskovac je dobio još jedan zaštićeni brend – iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu. Nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovana je i oznaka geografskog porekla “Leskovačka ljutenica” kao ime porekla za autohtoni prehrambeni proizvod koji se dobija od uprženog i pasterizovanog povrća i to od svežeg paradajza i sveže ljute paprike (odgovarajućih sorti i kvaliteta) i proizvodi se isključivo na tradicionalni način. Od prvog leskovačkog roštilj mesa koji je zaštićen 2007. godine, ceo posao zaštite sprovodi Regionalna privredna komora uz finansijsku podršku grada. ”Ovim zaštitama na dobitku su individualni poljoprivredni proizvođači, Leskovac je dobio novi brend – iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu. na dobitku je i regija“, kaže Goran Jović, direktor RPK za Jablanički i Pčinjski okrug. #leskovackaljutenica
Veliko finale desete sezone gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ održano je danas na Adi Ciganliji u Beogradu. Trideset ekipa iz cele Srbije ukrstilo je svoje varjače i takmičilo se za titulu kraljeva ajvara. Pre finala, karavan je to... Više [+]
Veliko finale desete sezone gastronomskog karavana „Izađi mi na teglu“ održano je danas na Adi Ciganliji u Beogradu. Trideset ekipa iz cele Srbije ukrstilo je svoje varjače i takmičilo se za titulu kraljeva ajvara. Pre finala, karavan je tokom mesec i po dana obišao 15 gradova od severa do juga Srbije, tako da je u okviru ovogodišnjeg takmičenja učestvovalo više od 150 ekipa. Šampioni i vicešampioni kvalifikacionih nadmetanja plasirali su se u veliko finale da bi se odbarao vlasnik najboljeg recepta za spremanje ajvara za 2023. godinu.
Paprike, crvene roge, koja ide u ajvar, ove godine neće biti puno u Ruskom Krsturu. Povrtari iz ovog sela u opštini Kula decenijama važe za velike proizvođače paprika, kojom snadbevaju dobar deo domaćeg tržišta i okolnih zemalja. Direktorka... Više [+]
Paprike, crvene roge, koja ide u ajvar, ove godine neće biti puno u Ruskom Krsturu. Povrtari iz ovog sela u opštini Kula decenijama važe za velike proizvođače paprika, kojom snadbevaju dobar deo domaćeg tržišta i okolnih zemalja. Direktorka Zemljoradničke zadruge ”Krsturska paprika” Dušica Oros kaže da će ove godine verovatno prosečan prinos biti svega 30 t/ha, a da nije bilo vremenskih nepogoda paprike je trebalo da bude od 60 do 70 t/ha. Ona kaže da je otkupna cena prve klase pristojna, 110 do120 din/kg, mada smatra da paprika više vredi, dok za cenu druge klase koja ide u preradu, naglašava da bi mogla da bude i viša. Sada, nakupci plaćaju svega 50 din/kg za drugu klasu. #berbapaprike
Ovde počinje stvaranje ajvara...
Jakovčanke počinju sa pripremom zimnice. Prema rečima ovih domaćica prva tura paprike se peče za zamrzivač, druga za ajvar.
Priprema paprike za ajvar na seoski način #RuralFoto #Proizvodnja
Proizvod po kome je Babušnica naširoko poznata - vurda, zvanično je upisan u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobio oznaku geografskog porekla i sada ima i zvaničan naziv - lužnička vurda. Nepune dve godine trajala je proce... Više [+]
Proizvod po kome je Babušnica naširoko poznata - vurda, zvanično je upisan u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobio oznaku geografskog porekla i sada ima i zvaničan naziv - lužnička vurda. Nepune dve godine trajala je procedura da se specifični mlečni proizvod lužničkog kraja zaštiti, a rešenjem Zavoda od 6. aprila, taj proces je i zvanično okončan. ”Završni koraci u ovoj proceduri bili su izrada Elaborata i Rešenje o upisu u Registar oznaka geografskoj porekla”, saopštavaju iz opštine Babušnica. Tako se lužnička vurda našla među pirotskim kačkavaljem i peglanom kobasicom, kao i leskovačkom spržom i ajvarom, specijalitetima koji već imaju oznaku geografskog porekla. #vurda
Sremuš, suvo meso, jaja, pita od domaćih kora, sir, ajvar... Domaćinski!
Festival gastronomije “Ukusi Vojvodine” održan je 5. i 6. novembra u jednom beogradskom tržnom centru. Gastronomski stručnjak Saša Mišić pripremao je rezance sa makom, a brojni izlagači promovisali su razne specijalitete, zimnicu i druge do... Više [+]
Festival gastronomije “Ukusi Vojvodine” održan je 5. i 6. novembra u jednom beogradskom tržnom centru. Gastronomski stručnjak Saša Mišić pripremao je rezance sa makom, a brojni izlagači promovisali su razne specijalitete, zimnicu i druge domaće proizvode (ajvar, džemovi, namazi, kulen, čvarci, kobasice, testenine, hleb, sirevi, vino, rakija, itd.).
Ideja o festivalu “Ukusi Vojvodine” se rodila iz potrebe da se bogato nasleđe različitih uticaja koji su učinili vojvođansku kuhinju raznovrsnom i posebnom, prezentuje ljubiteljima dobrog ukusa.