Pretraživanje postova
Vojvođanski povrtari su završili vađenje belog luka, a već od polovine avgusta počeće da se pripremaju za novu setvu, koja bi trebala da se obavi sredinom oktobra. Asistent na NS Poljoprivrednom fakultetu Đorđe Vojnović kaže da je prošle go... Više [+]
Vojvođanski povrtari su završili vađenje belog luka, a već od polovine avgusta počeće da se pripremaju za novu setvu, koja bi trebala da se obavi sredinom oktobra. Asistent na NS Poljoprivrednom fakultetu Đorđe Vojnović kaže da je prošle godine pod belim lukom bilo 1.311 hektara sa kojih je izvađeno 3.373 tone roda odličnog kvaliteta. Prosečan prinos bio je 2,6 tona po hektaru. Vojnović napominje da smo veći uvoznici nego izvoznici. Godišnje prodamo svega 150 tona a kupimo oko 1.000 tona. Mada imamo idealne uslove za proizvodnju, beli luk se sve manje gaji. Trenutno naveliko kilogram vredi svega stotinu dinara, dok za zasnivanje proizvodnje treba od 5.000 do 6.000 evra po hektaru. #beliluk
Iako Srbija ima idealne uslove za gajenje belog luka i pasulja, na uvoz ove dve vrste povrća trošimo milione evra. Zbog ekonomske neisplativosti mnogi poljoprivrednici su odustali od proizvodnje, a stručnjaci upozoravaju da bi u narednom pe... Više [+]
Iako Srbija ima idealne uslove za gajenje belog luka i pasulja, na uvoz ove dve vrste povrća trošimo milione evra. Zbog ekonomske neisplativosti mnogi poljoprivrednici su odustali od proizvodnje, a stručnjaci upozoravaju da bi u narednom periodu i sadašnje površine pod belim lukom i pasuljem mogle da se smanje. ”Poslednjih pet-šest godina smo beli luk uvek sadili na istoj površini, ali ćemo je u ovoj sezoni smanjiti jer nas je uvoz iz Albanije prošle godine pokosio sa cenom i jednostavno nema smisla raditi toliki posao a biti na 'nuli' ili čak u minusu”, kaže Aleksandar Granić koji na jednom hektaru u Žitištu gaji beli luk. Ovaj poljoprivrednik nije jedini koji od ove proizvodnje odustaje. #beliluk