Pretraživanje postova
U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!
Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩🌾
Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...
Julijana Kuzmić
pre 1 mesec
Vao, svaka čast! Fotogalerija je odlična! Vao, svaka čast! Fotogalerija je odlična!
Ne peče se bundeva samo u rerni, nego i u kazanu
Zdrava je bundeva, zdrava je rakija, zašto to ne pretočiti u jedan proizvod? Tom idejom se vodio Silvester Ruskovski iz Kucure pre desetak godina kada je shvatio da mu ka...
SORTE RIBIZLE ZA ORGANSKU PROIZVODNJU. Plod ribizle ima veliku hranljivu, lekovitu i dijetetsku vrednost, a naročito je bogat u vitaminu "C" (200 - 450 mg %), PP, B1, B2, i provitaminu vitamina A, zatim u pektinima, šećerima, organskim kise... Više [+]
SORTE RIBIZLE ZA ORGANSKU PROIZVODNJU.
Plod ribizle ima veliku hranljivu, lekovitu i dijetetsku vrednost, a naročito je bogat u vitaminu "C" (200 - 450 mg %), PP, B1, B2, i provitaminu vitamina A, zatim u pektinima, šećerima, organskim kiselinama, taninima, drugim suvim materijama, mineralnim materijama, antocijanima, aromatičnim materijama i drugim korisnim sastojcima.
Sorte ribizle svrstane su prema boji ploda u: crne, crvene i bele. Od sorti crne boje ploda za organsku proizvodnju mogu biti interesantne:
1. Ben Lomond,
2. Ben Nivis,
3. Ben Gairn,
4. Ben Hope,
5. Titania,
6. Čačanska crna,
7. Tiben,
8. Tisel
Ben Lomond je sorta škotskog porekla, samooplodna, visoke i redovne rodnosti. Cveta pozno i izbegava pozne prolećne mrazeve. Otporna je na prouzrokovača pepelnice (Sphaerotheca mors uvae). Bobice u grozdu sazrevaju gotovo istovremeno i ne pokazuju sklonost ka opadanju. Zbog visokog sadržaja rastvorljive suve materije (14 %), pored upotrebe u svežem stanju, pogodna je i za sve vidove prerade.
Ben nivis. Sazreva srednje rano, krajem juna i početkom jula. Žbun je umereno bujan i grane su uspravne. Cveta srednje rano. Dosta je otporan prema poznim mrazevima i prouzrokovaču pepelnice. Samooplodna sorta. Rađa dobro i redovno. Bobice su srednje krupne (0,96 do 1 g), loptaste, čvrste, sjajnocrne i kvalitetne (slatkokisele i aromatične). U grozdiću se nalazi po 6,2 bobice, koje dozrevaju istovremeno i ne otpadaju pred berbu. Plodovi se koriste za proizvodnju džema i soka. Pogodna sorta za mehanizovanu berbu.
Titania je bujna sorta otporna na prouzrokovača pepelnice, ali i na prouzrokovača rđe (Cronartrium ribicola). Rodnost ove sorte je umerena, ali njeni plodovi postižu dobru cenu zbog ranog vremena zrenja.
Čačanska crna je domaća sorta stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Otporna je na antraknozu (Pseudopeziza ribes) i ribizlinu rđu. Smooplodna je i veoma rodna sorta, koja je pogodna i za mehanizovanu berbu. Plodovi imaju visok sadržaj rastvorljive suve materije (>14 %), te je pogodna za sve vidove prerade i svežu potrošnju.
Ben Hope je sorta crne ribizle koju većina autora svrstava u perspektivne sorte jer postiže visoke prinose, a i plodovi su joj dobrog kvaliteta. Za organsku proizvodnju je važna činjenica da je ova sorta otporna na eriofidne grinje (Cecidophiopsis ribis) koje su vektor (prenosilac) virusa reverzije ribizle i na prouzrokovača pepelnice.
Sorta Ben Gairn otporna je na virus reverzije ribizle.
Tiben i Tislel su sorte stvorene u Poljskoj, otporne na prouzrokovače pepelnice i rđu. Tiben je vrlo prinosna sorta (u uslovima Poljske postiže 9,9 t/ha plodova), a Tisel je sorta čiji su plodovi veoma dobrog ukusa.
Od sorti crvenog ploda preporuku za gajenje u organskom sistemu imaju: Rondom, Industria i Stanca. Rondom je sorta otporna na pepelnicu i ribizlinu rđu.
Rezime: Crna ribizla najviše rađa i daje najkvalitetnije plodove na jednogodišnjim, zatim dvo i trogodišnjim granama. Plod ribizle je bobica, sa mnogo semenki (20 - 30), težine 1 - 1,5 g. Zrele bobice u nekih sorata lako opadaju, a u nekih teže - što je bolja osobina.
Ribizle su izrazito samooplodne. No i pored toga mnogi stručnjaci preporučuju gajenje dve, tri sorte u istom zasadu. U oprašivanju veliku ulogu imaju insekti, a u prvom redu pčele. Crna ribizla cveta u toku aprila pošto se završi listanje. Cvetanje traje 2 do 3 nedelje. Za razliku od crvene, pogotovo bele ribizle, crna ribizla ima najviše vitamina "C".
Obrada: Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Ove godine bez dzema od šljive, nažalost 😏 Kasni prolećni mraz je uticao na smanjenje prinosa šljive u knjaževačkim selima, dok na nekim mestima plodova uopšte i nema.
Jovana Cvetković
pre 7 meseci
Prvi put da u celom šljivaku nema ni jedne jedine šljive. Tuga 😏 Prvi put da u celom šljivaku nema ni jedne jedine šljive. Tuga 😏
Orgijaško uhtanje smokve, kruške i šljive pred džem
#RuralFoto #Proizvodnja
#Ruralfoto #Selo Čuvanje naše seoske nošnje i tradicije na Nedeljnoj misi.Obučene smo svaka u nošnju po godinama,najstariju nošnju nosi baka u zelenom puloveru ili dzemperu,najmladja curica sa slike ima vec malo savremeniju i bogatiju nošnj... Više [+]
#Ruralfoto #Selo
Čuvanje naše seoske nošnje i tradicije na Nedeljnoj misi.Obučene smo svaka u nošnju po godinama,najstariju nošnju nosi baka u zelenom puloveru ili dzemperu,najmladja curica sa slike ima vec malo savremeniju i bogatiju nošnju.
Mirjana Valent
Janka Čmelika 28
25234 Lalić
Novim zakonom španska vlada odlučila je da podstiče nošenje ostataka hrane kući iz restorana. Pored toga, promoviše i podstiče pravljenje džemova i sličnih proizvoda kako bi se smanjile količine zaliha hrane kojoj uskoro ističe rok trajanja... Više [+]
Novim zakonom španska vlada odlučila je da podstiče nošenje ostataka hrane kući iz restorana. Pored toga, promoviše i podstiče pravljenje džemova i sličnih proizvoda kako bi se smanjile količine zaliha hrane kojoj uskoro ističe rok trajanja. Sve to ima za cilj smanjenje količine hrane koja se baca svake godine. Prema predlogu vlade, od supermarketa, prodavnica i restorana će tražiti da snize cene proizvoda kojim će uskoro isteći rok trajanja. Pored toga, oni će biti u obavezi da doniraju one proizvode koji se neće iskoristiti. Zakon, za koji se očekuje da će stupiti na snagu od 1. januara 2024., tražiće od kompanija da već sada naprave planove za smanjenje gubitka i bacanja hrane. #bacanjehrane
Srbija je zemlja visoko kvalitetne hrane čiji je izvoz od najvećeg značaja za ukupnu ekonomsku sliku. Voće i povrće najbolju cenu postižu kada se prerade u sok, džem, zimnicu. Uprkos krizi, premijum proizvodi ne beleže pad jer, kako objašnj... Više [+]
Srbija je zemlja visoko kvalitetne hrane čiji je izvoz od najvećeg značaja za ukupnu ekonomsku sliku. Voće i povrće najbolju cenu postižu kada se prerade u sok, džem, zimnicu. Uprkos krizi, premijum proizvodi ne beleže pad jer, kako objašnjavaju stručnjaci, kada imamo manje novca više vodimo računa o tome šta kupujemo. Jelena Petrović iz organizacije proizvođača "321 Srbija" naglašava da je naše tržište već zasićeno standardnim proizvodima i zahteva proizvodnju isključivo premijum brendove, marke vrhunskog kvaliteta, kako sirovina, tako i izgleda i ukusa. "Mi naše sokove pravimo od voća iz naših voćnjaka i kupcima je jako bitno da znaju poreklo voća i sastav soka", navodi Petrovićeva. #preradavoca #prehrambenaindustrija