Pretraživanje postova
Na čemu temelji svoj proizvodni sistem farma Ćosić iz Ravnog Sela i kako je dobila šampionsku titulu za virtemberg ovce, uskoro detaljnije na Agroklubu!
Australija ima previše ovaca, a prezasićenost ovčetinom u Australiji je dovela do pada cena. Neki farmeri ubijaju ili daju svoje ovce da bi uštedeli na troškovima uzgoja ovih životinja. Cene ovčetine su pale za 70 odsto u protekloj godini... Više [+]
Australija ima previše ovaca, a prezasićenost ovčetinom u Australiji je dovela do pada cena. Neki farmeri ubijaju ili daju svoje ovce da bi uštedeli na troškovima uzgoja ovih životinja. Cene ovčetine su pale za 70 odsto u protekloj godini na 1,23 dolara po kilogramu, pokazuju podaci Meat and Livestock Australia (MLA). "Australija je imala nekoliko veoma dobrih sezona u poslednjih nekoliko godina, što znači da je stado ovaca dostiglo 78,75 miliona grla, što je najviše od 2007. godine", rekao je analitičar globalne ponude MLA Tim Džekson. Do skoka broja stada ovaca dovele su natprosečne padavine tokom protekle tri godine. Padavine su idealne za uzgoj trave, koja je pogodna za ishranu i uzgoj stoke. #ovcarstvo
Grad Kragujevac jedini u Srbiji ima program pomoći poljoprivrednicima koji počinju da se bave stočarstvom ili koji žele da prošire svoju proizvodnju. Naime, preko Centra za strna žita i razvoj sela oni mogu to da učine preuzimanjem goveda s... Više [+]
Grad Kragujevac jedini u Srbiji ima program pomoći poljoprivrednicima koji počinju da se bave stočarstvom ili koji žele da prošire svoju proizvodnju. Naime, preko Centra za strna žita i razvoj sela oni mogu to da učine preuzimanjem goveda simentalske rase i ovaca virtemberg i pirotske oplemenjene. Od 2019. godine Centar za strna žita i razvoj sela preuzeo je od grada Kragujevca vođenje robnih rezervi u vidu goveda simentalske rase i ovaca virtemberg i pirotske oplemenjene. Vraćanje ovaca na pet godina zavisi od broja uzetih grla, dok se za simentalce vraća jedno ili dva. Trenutno se na oko stotinak domaćinstva realizuje program pomoći poljoprivrednicima kroz robne rezerve putem domaćih životinja. #robnerezerve #goveda #ovce
Imamo pobednike konkursa #RuralFoto! Čitaoci Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konferenci... Više [+]
Imamo pobednike konkursa #RuralFoto!
Čitaoci Agrokluba iz tri države izabrali su najbolje ruralne fotografije u kategorijama proizvodnja, selo, životinje i priroda, a ovo su autori koji stoje iza njih kojima su nagrade uručene na konferenciji #AgroRocks.
U kategoriji #životinje nagrada je pripala Ankici Ursić Molnar iz Kneževih Vinograda (HR).
"Vlasnica sam OPG-a i imam ovce čiju fotku nisam poslala već jelene jer živim u šumi, u Zlatnoj Gredi i hobi mi je fotografija", rekla je Ankica.
U kategoriji #proizvodnja najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju, Milene Erceg iz Gradiške (BiH).
"Moj primrni posao je proizvodnja mleka, u Gradišci imam farmu. Bavim se umetničkom ftografijom", otkrila je Milena.
U kategoriji #selo pobedničku fotografiju potpisuje Drago Stojnić iz Prijedora u susednoj Bosni i Hercegovini.
"Fotografija je nastala u Srbiji na Mokroj Gori, ja sam iz Bosne, a prvo mesto osvojila je u Hrvatskoj", rekao je Drago i nasmejao publiku.
U kategoriji #priroda pobedu je odnela fotografija Željka Cara iz Đurđevca koji nažalost nije imao prisustvovao dodeli.
Koje su su najbolje ruralne fotografije u 2023. godini pogledajte ovdje.
U Bugarskoj je otvorena prva ovčarska akademija koja treba da okupi sve koji su zainteresovani da nauče taj posao i gajenje ovaca u skladu sa starim običajima, kao i da obnove zaboravljene tradicije. Tokom svake od četiri sezone obuke na ak... Više [+]
U Bugarskoj je otvorena prva ovčarska akademija koja treba da okupi sve koji su zainteresovani da nauče taj posao i gajenje ovaca u skladu sa starim običajima, kao i da obnove zaboravljene tradicije. Tokom svake od četiri sezone obuke na akademiji, polaznici će moći da uče o istoriji autohtonih rasa ovaca u Bugarskoj, pravljenju torova za ovce, ispaši i mužnji životinja, čišćenju pašnjaka. Za prvu sezonu već se prijavilo 20 zainteresovanih odraslih i osmoro dece, i oni aktivno učestvuju u uzgoju i čuvanju stada sastavljenog od dve tradicionalne vrste - karakačanske ovce i dugodlake planinske ovce. Organizatori akademije na taj način žele i da podstaknu očuvanje autohtonih rasa. #ovcarskaakademija #autohtoneraseovaca
Firma "Garant Tiernahrung GmbH" iz Puhlarna u Austriji godišnje proizvede preko 380.000 tona stočne hrane za svinje, goveda, ovce, živinu, zečeve, ali i ribu, konje i jelene u osam pogona. Deo su RWA organizacije, a svoje proizvode izvoze u... Više [+]
Firma "Garant Tiernahrung GmbH" iz Puhlarna u Austriji godišnje proizvede preko 380.000 tona stočne hrane za svinje, goveda, ovce, živinu, zečeve, ali i ribu, konje i jelene u osam pogona. Deo su RWA organizacije, a svoje proizvode izvoze u više od 10 zemalja. Obavezali su se da pakete donose direktno kupcima, gde god oni bili. Interesantno je to što zbog potrošača koji su usmereni na prehranu belog mesa, nikako crvenog, potražnja za hranom za živinu i ribu im se povećala. Takođe, hranu za ribu najviše prodaju zemljama Balkana. Generalno u Austriji beleži se pad svinjske proizvodnje, jer je postala nepopularna, toliko da deca farmera bivaju maltretirana u školi jer se njihovi roditelji bave ovom proizvodnjom.
...a u ovčarniku, jedra grla da biraš! #ovce #90sajampoljoprivrede
Jedna australijska kompanija je u utorak izložila veliku ćuftu od mesa veštački gajenog u laboratoriji na osnovu genetskog koda davno izumrlog mamuta, i rekla da to treba da pokrene javnu raspravu o ”haj-tek“ gajenju hrane. Veštački mesni e... Više [+]
Jedna australijska kompanija je u utorak izložila veliku ćuftu od mesa veštački gajenog u laboratoriji na osnovu genetskog koda davno izumrlog mamuta, i rekla da to treba da pokrene javnu raspravu o ”haj-tek“ gajenju hrane. Veštački mesni eksponat veličine između loptice za tenis i odbojkaške lopte, izložen je u Naučnom muzeju u Amsterdamu, a autor je Tim Nouksmit, osnivač australijske startap-kompanije Vow. Kultivisano meso – nazvano i ćelijsko, izrađuje se od ćelija životinja. Firma Vow je koristila javno dostupne genetske informacije mamuta, popunila nedostajuće delove genetskim podacima njegovog najbližeg živog rođaka – afričkog slona, i ubacila ih u ćeliju ovce, rekao je Nouksmit. #vestackigajenomeso
Forged by Vow | Food that is forged, not farmed.
Food as we know it, doesn’t need to be the way we know it. It’s what motivates us to...
O nutritivnoj vrednosti ovčijeg sira i zašto je ispaša bitna za ovce i jagnjad čitajte u novom tekstu na agroklub-u!
Vukovi i psi lutalice napadaju ovce po Srbiji
U noći između nedelje i ponedeljka, u selu Lipe kod Smedereva, kako se pretpostavlja, čopor pasa, napao je ovce iz domaćinstva porodice Stojaković. Ubijeno je 18 ovaca, a...