Pretraživanje postova
Nova najljuća papričica sveta pojavila se na sceni i odmah oborila Ginisov svetski rekord. Pepper X je preuzeo titulu od Carolina Reaper, kako je organizacija objavila u ponedeljak. Kreiran od strane Eda Karija i njegove kompanije PuckerBut... Više [+]
Nova najljuća papričica sveta pojavila se na sceni i odmah oborila Ginisov svetski rekord. Pepper X je preuzeo titulu od Carolina Reaper, kako je organizacija objavila u ponedeljak. Kreiran od strane Eda Karija i njegove kompanije PuckerButt Pepper, Pepper X ima prosečno 2.69 miliona skovila, koje se koriste za merenje ljutine. Kari je radio na usavršavanju Pepper X-a oko 12 godina, gajeći osam do 12 generacija paprika kako bi dobio tačnu ljutinu i ukus koji je želeo. Paprika ima zemljani ukus koji se zadržava samo sekundu, pre nego što se pretvori u prodornu ljutinu. Ona je nadmašila ljutinu Carolina Reaper verzije, koju je takođe kreirao i koja je osvojila Ginisovu titulu pre deset godina. #cilipapricica
Prerađivači paprike u bačkom selu Martonoš imaju pune ruke posla, jer je završena i druga ovogodišnja berba začinske paprike. Prinosi su prosečni, od 15 do 20 tona po hektaru. Ono što je važno prerađivačima je da boja paprike bude posebna,... Više [+]
Prerađivači paprike u bačkom selu Martonoš imaju pune ruke posla, jer je završena i druga ovogodišnja berba začinske paprike. Prinosi su prosečni, od 15 do 20 tona po hektaru. Ono što je važno prerađivačima je da boja paprike bude posebna, zbog čega ne žure da je odmah prebace na sušenje. "Ako nam vreme pogoduje, ako imamo sunčane dane, tada paprika ostaje nekoliko dana na tom takozvanom dozrevanju, koje paprici pomaže da dobije još dodatno na boji", kaže Suzana Hajdin, zamenica direktora "SD paprika". U Srbiji se začinska paprika gaji na oko 2.500 ha, a proizvede se oko 3.000 tona mlevene. Više od polovine proizvodnje i prerade skoncentrisana je u Horgošu, Martonošu i Novom Kneževcu. #zacinskapaprika
Paprike, crvene roge, koja ide u ajvar, ove godine neće biti puno u Ruskom Krsturu. Povrtari iz ovog sela u opštini Kula decenijama važe za velike proizvođače paprika, kojom snadbevaju dobar deo domaćeg tržišta i okolnih zemalja. Direktorka... Više [+]
Paprike, crvene roge, koja ide u ajvar, ove godine neće biti puno u Ruskom Krsturu. Povrtari iz ovog sela u opštini Kula decenijama važe za velike proizvođače paprika, kojom snadbevaju dobar deo domaćeg tržišta i okolnih zemalja. Direktorka Zemljoradničke zadruge ”Krsturska paprika” Dušica Oros kaže da će ove godine verovatno prosečan prinos biti svega 30 t/ha, a da nije bilo vremenskih nepogoda paprike je trebalo da bude od 60 do 70 t/ha. Ona kaže da je otkupna cena prve klase pristojna, 110 do120 din/kg, mada smatra da paprika više vredi, dok za cenu druge klase koja ide u preradu, naglašava da bi mogla da bude i viša. Sada, nakupci plaćaju svega 50 din/kg za drugu klasu. #berbapaprike
BELA LEPTIRASTA VAŠ NA POVRĆU (PARADAJZ, PAPRIKA, PATLIDŽAN I DR.). I) Vaš naseljava pretežno vršne delove biljaka i to sa donje strane lišća. Pored sisanja sokova luči veliku količinu "medne rose" koja se razliva po lišću i plodovima, te u... Više [+]
BELA LEPTIRASTA VAŠ NA POVRĆU (PARADAJZ, PAPRIKA, PATLIDŽAN I DR.).
I) Vaš naseljava pretežno vršne delove biljaka i to sa donje strane lišća. Pored sisanja sokova luči veliku količinu "medne rose" koja se razliva po lišću i plodovima, te usled gljive čađavice oni postaju prljavi i neugledni. Lišće žuti, suši se i otpada. Prinos, recimo paradajza, se smanjuje i do 40 %.
- Bela leptirasta vaš (Trialeurodes vaporariorum).
- Telo i oba para krila leptirića prekriveni su finim belim prahom. Dužine je do 2 mm. Jaje - malo, ovalno, pričvršćeno za list. Mušica godišnje daje 8 - 10 generacija. Ženke nakon parenja polažu jaja sa naličja lista, najčešće po 4 zajedno.
- Zaštita stakleničkih kultura od ove štetočine je vrlo teška. Budući da se u vreme tretiranja insekticidima nalaze svi stadijumi bele mušice, to neprekinut razvoj štetočine zahteva češća prskanja. U letnjim mesecima ti razmaci su često 2 - 3 - 5 dana, zavisno od temperature, relativne vlage vazduha i jačine zaraze. Prvo prskanje treba obaviti sa pojavom prvih leptirića. Preparati: Confidor (0,05-0,07 %), Talstar 10 - EC (0,02 - 0,05 %); Karate zeon (0,02 %); Mospilan 20 - SP (0,125 - 0,25 kg/ha); Actellic - 50 (0,05 - 0,1 %); Fastac 10 % SC (0,02 - 0,025 %); Decis EC - 25 (0,05 %, uz dodatak okvašivača); Danitol 10 - EC (0,03 - 0,05 %); Nudrin L - 20 (0,15 - 0,20 %); Vidate - L (0,1 - 0,2 %); preparati sa kratkom karencom na bazi a.m.: sulfoksaflor (Closer 120-SC), buprofezin (Elisa) i dr.
Autor, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Sladoled ili belolučana paprika? 😁
#MojeBlago Đurđevića iz Malih Radinaca u trci za najbolji video
Završismo i treću nedelju #MojeBlago najboljeg videa na KLUB-u. Pretposlednje sedmice februara se izdvojio video farme Đurđević iz Malih Radinaca opštine Ruma koji prikaz...
Godišnje iz plastenika dobijemo oko 245.000 tona povrća, još 400.000 tona u baštama za sopstvene potrebe porodica ili zelenih pijaca, a milion tona povrća proizvede se na otvorenom prostoru, rečeno je na nedavnom savetovanju povrtara na tem... Više [+]
Godišnje iz plastenika dobijemo oko 245.000 tona povrća, još 400.000 tona u baštama za sopstvene potrebe porodica ili zelenih pijaca, a milion tona povrća proizvede se na otvorenom prostoru, rečeno je na nedavnom savetovanju povrtara na temu „Savremena proizvodnja povrća”. Pod povrćem imamo, u proseku, oko 110.000 hektara, a gajimo 41 povrtnu vrstu, od kojih je ekonomski značajno 30 vrsta. Prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu spomenuo je da proizvedemo više povrća nego što su nam potrebe, koje su milion do 1,2 miliona tona, pa dobar deo završi u izvozu. Međutim, profesor je napomenuo da nemamo dovoljno takozvanih toploljubivih povrtarskih vrsta u predzimskom i zimskom periodu i ranom proleću, a to su: paradajz, paprika, krastavci i zelena salata i ovo povrće zato uvozima iz Severne Makedonije, Albanije, Grčke i Turske. #plastenickaproizvodnjapovrca
#MojeBlago #Agroklub #srem #falconlittlework Poljoprivredno gazdinstvo Đurđević se generacijama unazad bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ratarstvom, povrtarstvom i stocarstvom. Paprika je jedina koju smo prozvodili zadnjih 50 godina bez pr... Više [+]
#MojeBlago #Agroklub #srem #falconlittlework
Poljoprivredno gazdinstvo Đurđević se generacijama unazad bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ratarstvom, povrtarstvom i stocarstvom. Paprika je jedina koju smo prozvodili zadnjih 50 godina bez prekida dok smo ostale proizvode radili sa prekidima. Pored paprike danas radimo pasulj, paradajz i od ratarskih kultura kukuruz i soju. Sto se tice stocarstva danas je svinjarstvo aktuelno a nekad su bikovi bili u prednosti.
Najmanja i najskuplja paprika na svetu - Aji Čarapita. A tek što je ljuta!!!
Sezona pripreme ajvara uveliko traje a iskusne domaćice ističu da je najukusniji upravo onaj pripremljen na smederevcu. Za dobar ajvar mora biti i dobra paprika a od dodataka se koristi beli luk, ulje, so, i takav ajvar je onaj pravi.
Julijana Kuzmić
pre 1 godinu
Ništa ne može da zameni taj ukus koji dolazi iz šerpe sa smederevca :D Ništa ne može da zameni taj ukus koji dolazi iz šerpe sa smederevca :D