Pretraživanje postova
POVRTARSTVO | kako efikasno suzbiti jednogodišnje uskolisne i širokolisne korove 🥔🧅🍅
Kako u povrtarskoj proizvodnji nema velikog broja herbicida, važno je uraditi zaštitu na samom početku vegetacije. Naša preporuka je preparat ZANAT. ZANAT veoma dobro su...
VAŽNO! Predstavljamo vam 7 NOVIH PROIZVODA za zaštitu pšenice, kukuruza, krompira, paradajza, jabuke i vinove loze sa GALENIKA-FITOFARMACIJA etiketom 👇
Ne peče se bundeva samo u rerni, nego i u kazanu
Zdrava je bundeva, zdrava je rakija, zašto to ne pretočiti u jedan proizvod? Tom idejom se vodio Silvester Ruskovski iz Kucure pre desetak godina kada je shvatio da mu ka...
Tursko voće i povrće moglo bi da preplavi i naše tržište. Turska lira je u odnosu na američki dolar značajno pala, a to će imati ogroman uticaj na trgovinu voćem i povrćem cele regije, a time i istočne Evrope i Evropske unije. Turska je naj... Više [+]
Tursko voće i povrće moglo bi da preplavi i naše tržište. Turska lira je u odnosu na američki dolar značajno pala, a to će imati ogroman uticaj na trgovinu voćem i povrćem cele regije, a time i istočne Evrope i Evropske unije.
Turska je najveći izvoznik svežeg voća i povrća u regiji, u Evropi od nje više izvozi jedino Holandija. Pad vrednosti domaće valute uvek podstiče izvoz, a ono što možemo da očekujemo na našem tržištu su paradajz i krastavci iz staklenika, trešnje, kajsije, breskve, nektarine, šljive, sušeno voće i lubenice.
Za sada imaju zabranu izvoza luka i krompira, ali ako ona bude ukinuta, i ti će se proizvodi aktivno izvoziti.
Više na EastFruit:
http://tinyurl.com/5r2ne2pe
Foto: Depositphotos_Kloeg008
Robot za berbu paradajza i paprike u stakleniku je projekat Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju (ETH) u Cirihu. Zamenjuje nedostatak radnika i naporan rad u uslovima visoke vlažnosti i temperature. Prati rast biljaka sa integris... Više [+]
Robot za berbu paradajza i paprike u stakleniku je projekat Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju (ETH) u Cirihu.
Zamenjuje nedostatak radnika i naporan rad u uslovima visoke vlažnosti i temperature. Prati rast biljaka sa integrisanom kamerom i koristi ugrađeni računar za precizno identifikovanje plodova i objekata. Kamere detektuju plodove paradajza ili paprike iz različitih uglova i daju 3D prikaz, ruka robota ih hvata i sprema u kutiju u kojoj se transportuju ubrani plodovi.
Osim branja i pakovanja, takođe automatizuje defolijaciju. Trenutno se testira u Beerstecher AG u Hinvilu u Švajcarskoj.
Proizvođači paradajza ovu godinu završavaju u plusu, budući da je tržišna cena bila dobra i to, čemu se povrtari najviše čude, već drugu godinu zaredom. Prema rečima Dejana Godoševa iz Debeljače, kad god je jedna godina dobra, sledeća bude... Više [+]
Proizvođači paradajza ovu godinu završavaju u plusu, budući da je tržišna cena bila dobra i to, čemu se povrtari najviše čude, već drugu godinu zaredom. Prema rečima Dejana Godoševa iz Debeljače, kad god je jedna godina dobra, sledeća bude loša, a sad se nadaju da će i treća biti podjednako uspešna. Međutim, ključ uspeha u ovoj grani poljoprivrede leži i u upornosti. ”Ima u ovome i bacanja i svega ponešto, ali samo uporan čovek može da izdrži. Na svaku petu godinu je lepo isplativ dobitak koji vadi ceo prosek. Tržište je najveći problem, jer ako je roba prezasićena, možemo da je damo i upola cene, ako ne ide, ne ide, a ako robe nema, onda se svaki krš može prodati”, pojašnjava Godošev. #povrtari
Leskovac je dobio još jedan zaštićeni brend – iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu. Nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovana je i oznaka geografskog porekla “Lesk... Više [+]
Leskovac je dobio još jedan zaštićeni brend – iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu. Nakon roštilj mesa, ajvara i sprže, registrovana je i oznaka geografskog porekla “Leskovačka ljutenica” kao ime porekla za autohtoni prehrambeni proizvod koji se dobija od uprženog i pasterizovanog povrća i to od svežeg paradajza i sveže ljute paprike (odgovarajućih sorti i kvaliteta) i proizvodi se isključivo na tradicionalni način. Od prvog leskovačkog roštilj mesa koji je zaštićen 2007. godine, ceo posao zaštite sprovodi Regionalna privredna komora uz finansijsku podršku grada. ”Ovim zaštitama na dobitku su individualni poljoprivredni proizvođači, Leskovac je dobio novi brend – iz Zavoda za intelektualnu svojinu stiglo je rešenje o zaštiti geografskog porekla za leskovačku ljutenicu. na dobitku je i regija“, kaže Goran Jović, direktor RPK za Jablanički i Pčinjski okrug. #leskovackaljutenica
Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]
Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣
Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak.
Još da uhvatim koje popodne ovaj tjedan da svemu dam malo zraka, a ja udahnem malo čarobne zemljane prašine obogaćene B12 vitaminom... eh 🥰
#MajkaZemlja #oBilje
Maja Celing Celić
pre 6 meseci
Hahaha, ispao šampinjon 🤣🤣 Lako se vama sa mnom... ;) Hahaha, ispao šampinjon 🤣🤣 Lako se vama sa mnom... ;)
Selma Mujić
pre 7 meseci
Julo, mislila sam da joj je ispao šampinjon slučajno :D šalim se naravno, nema jače vrtlarice od Majuške Julo, mislila sam da joj je ispao šampinjon slučajno :D šalim se naravno, nema jače vrtlarice od Majuške
Julijana Kuzmić
pre 7 meseci
Selma, eno ova bela "šeširasta" i ona mlada zelena - njam, njam! :) Selma, eno ova bela "šeširasta" i ona mlada zelena - njam, njam! :)
Maja Celing Celić
pre 7 meseci
Julo, da imam više vremena za kuhanje, od ovih patišonki bi se čuda mogla napraviti. Vidiš kako su kao zdjelice. Pa izdubiti poklopac, pa napuniti, Više [+] zapeći... ali jbg, na kraju dana se sve svede na kuhanje na lešo i zalijevanje maslinovim uljem ;)
Karolina Rastija
pre 7 meseci
Lijepo, i kod mene još idu paradajz, tikvice, paprika, krastavci... :) Lijepo, i kod mene još idu paradajz, tikvice, paprika, krastavci... :)
Selma Mujić
pre 7 meseci
E, zaboravila si dodati fotku bamije?! E, zaboravila si dodati fotku bamije?!
Paradajz sa crnim i belim lukom uz dodatak bosiljka ili origana!!!