Pretraživanje postova
Regionala – Salon vina regionalnih autohtonih sorti, biće održan drugi put 5. novembra od 14 do 21 čas u hotelu ”Metropol Palace“ u Beogradu. Na spisku učesnika je više od 50 vinarija od Severne Makedonije do Slovenije u čijim se vinogradim... Više [+]
Regionala – Salon vina regionalnih autohtonih sorti, biće održan drugi put 5. novembra od 14 do 21 čas u hotelu ”Metropol Palace“ u Beogradu. Na spisku učesnika je više od 50 vinarija od Severne Makedonije do Slovenije u čijim se vinogradima i podrumima neguje tradicija vina od lokalnih sorti. Biće to prilika da se na jednom mestu sagledaju odlike i potencijal najznačajnijih ovdašnjih sorti, sve ono što naš geografski prostor predstavlja posebnim na vinskoj mapi sveta: od prokupca, plavca malog i vranca, preko tamjanike, pošipa i malvazije, od terana, blatine i morave, žilavke i furminta, probusa i kadarke, pa sve do manje poznatih vina od sorti kakve su lipolist, škrlet, seduša.. #regionala
#mojepovrce, kupus za sada lepo napreduje, izviruje I salata, čekamo šargarepu. Grašak se bokori. Ako mravi budu napali kupus posipam pepeo.
Nada Simic
pre 2 godine
Od kojih drveca se mogu more koristi ti za kompost.... Od kojih drveca se mogu more koristi ti za kompost....
Dedini brkovi Korica: 100ml mlakog mleka 1/2 kocke svezeg kvasca 400gr ostrog brasna 180gr margarina 4 zumanca 5 kasika secera 3 kasike kisele pavlake Fil: 4 belanca 150gr secera 200gr mlevenih oraha Glazura: 100gr cokolade 5 kasika ulja i... Više [+]
Dedini brkovi
Korica:
100ml mlakog mleka
1/2 kocke svezeg kvasca
400gr ostrog brasna
180gr margarina
4 zumanca
5 kasika secera
3 kasike kisele pavlake
Fil:
4 belanca
150gr secera
200gr mlevenih oraha
Glazura:
100gr cokolade
5 kasika ulja
i jos potrebno:
pekmeza za premazivanje
100gr -150gr mlevenih oraha za posipanje
Mleko i kvasac razmutiti i ostaviti da nadodje. Zatim penasto umutite margarin i secer. U to dodajte zumanca i pavlaku. Kada ste sve to umutili pomesajte smesu sa nadoslim kvascem i brasnom. Zamesite testo. (Mozete narendati malo korice od narandze ) Jufku podelite na cetiri dela. Od svakog dela razvucite koricu velicine 35x25. Koru premazite dzemom po zelji. Ja sam premazala dzemom od dunja. Preko pospite mlevene orahe i oba kraja urolajte prema sredini, ali tako da se rolati ne dodiruju. Ostavite 2-3 cm razmak izmedju rolata. Rolate redjajte na pek papir u veliki pleh od elektricnog sporeta. Kada ste zavrsili sa motanjem sva cetiri dela, penasto umutiti belanac i secer pa u to lagano umesajte mlevene orahe. Taj fil premazite u onaj razmak sto ste ostavljali. Pustite da malo odmori i onda pecite u zagrejanoj rerni.
Kada je kolac ispecen ostavite ga da se ohladi. Ohladjen kolac premazite glazurom od cokolade i ulja.
Rada Milišić
pre 4 godine
Davno sam ovaj kolač pravila, a mogla bih ponovo. Davno sam ovaj kolač pravila, a mogla bih ponovo.
Kraljevski vinogradi iz Petrčana nedaleko Zadra ime vuku iz bogate prošlosti ovog kraja, a sami lokalitet nasada iznad mora ga svakako potvrđuje. Danas su među najvećim vinarima Dalmacije, a uskoro više na portalu #pantalon #petrčane #pošip... Više [+]
Kraljevski vinogradi iz Petrčana nedaleko Zadra ime vuku iz bogate prošlosti ovog kraja, a sami lokalitet nasada iznad mora ga svakako potvrđuje. Danas su među najvećim vinarima Dalmacije, a uskoro više na portalu #pantalon #petrčane #pošip #plavac #crljenak #vina #vinograd #kušaonica #restoran