Pretraživanje postova
Danas je u Beogradu otvorena Hercegovačka kuća u kojoj će od sada Beograđani i gosti glavnog grada moći da kupe proizvode poljoprivrednih proizvođača iz Trebinja i okoline. Ovo je četvrta Hercegovačka kuća, a prva koja je otvorena van Repub... Više [+]
Danas je u Beogradu otvorena Hercegovačka kuća u kojoj će od sada Beograđani i gosti glavnog grada moći da kupe proizvode poljoprivrednih proizvođača iz Trebinja i okoline. Ovo je četvrta Hercegovačka kuća, a prva koja je otvorena van Republike Srpske. Radi se o projektu Grada Trebinja i Agrarnog fonda Trebinja kojim se objedinjuju mali poljoprivredni proizvođači kako bi im se pomoglo da organizovano plasiraju svoje proizvode. Na policama ovog prodajnog objekta, u kome će svoje proizvode za početak plasirati 20-tak renomiranih proizvođača, videli smo herecgovačka vina, pršutu, sir iz miješine, prirodne sokove, med, zimnicu, prirodnu kozmetiku… Herecgovačka kuća se nalazi u blizini Trga Slavija, u Makenzijevoj ulici.
Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas napravio je listu najboljih svetskih delikatesa od mesa. Interesantno je navesti da se među najboljih 100 proizvoda našlo čak četiri iz Srbije. Prva tri mesta su rezervisana za španske proizvo... Više [+]
Čuveni gastronomsko-turistički vodič TasteAtlas napravio je listu najboljih svetskih delikatesa od mesa. Interesantno je navesti da se među najboljih 100 proizvoda našlo čak četiri iz Srbije. Prva tri mesta su rezervisana za španske proizvode. Najbolji mesni proizvod na svetu je Iberijska šunka, inače najskuplja na svetu. Na drugom i trećem mestu se nalaze takođe šunke, a od četvrtog do sedmog mesta na listi se nalaze proizvodi iz Italije. U pitanju su pršute, delikatesi od dimljenog i sušenog mesa ove zemlje. Od proizvoda iz naše zemlje tu su Petrovački kulen na 26. mestu, Pirotska peglana kobasica na 39. mestu, Užička pršuta na 45. i Sremski kulen na pretposlednjem mestu na listi. #tasteatlas #mesnidelikatesi
Poslednjih godina sirevi se sve više prave sa raznim dodacima. Tako i porodica Miletić iz sela Laćisled kod Aleksandrovca dobija pohvale kupaca za proizvodnju (na tradicionalan način) pečenog sira sa slaninom. Postupak pravljenja ovog sira... Više [+]
Poslednjih godina sirevi se sve više prave sa raznim dodacima. Tako i porodica Miletić iz sela Laćisled kod Aleksandrovca dobija pohvale kupaca za proizvodnju (na tradicionalan način) pečenog sira sa slaninom. Postupak pravljenja ovog sira osmislila je i usavršila Živadinka Miletić, a njen sin Milan, koji je specijalizirao prehrambenu tehnologiju, podigao je malu proodičnu mlekaru, unapredio proizvodnju i plasman. Osim sira sa domaćom slaninom, Miletići proizvode i sir sa slaninom od mangulica, kao i sa goveđom pršutom (po HALAL i KOSER standardima), dok za one koji ne konzumiraju meso prave sireve sa dodatkom zelenih maslina punjenih crvenom paprikom. Ovi sireve privukli su veliku pažnju posetilaca i na nedavno održanom Sajmu etnu hrane i pića u Beogradu.
U proizvodnji pršute najvažnija je tradicija, koja je nepromenjena decenijama, klima, geografski položaj, trava i vetrovi. Ali to nije sve! Detaljnije na Agroklubu!
U novovaroškom kraju sezona svinjokolja u punom je jeku. Goran Dulanović iz Draževića kod Nove Varoši (na slici) kaže da za dobrog kasapina posla ima "preko glave".Zadovoljni su i gurmani jer će zimus biti kvalitetne pršute i slanine.
Punomazni zlatarski sir od kravljeg mleka, heljdopita, kajmak, goveđa i svinjska pršuta, samo su neki od specijaliteta zlatarskog kraja. Bogata trpeza sa narodnim specijalitetima sastavni je deo svake turističke manifestacije u opštini Nova... Više [+]
Punomazni zlatarski sir od kravljeg mleka, heljdopita, kajmak, goveđa i svinjska pršuta, samo su neki od specijaliteta zlatarskog kraja. Bogata trpeza sa narodnim specijalitetima sastavni je deo svake turističke manifestacije u opštini Nova Varoš u jugozapadnoj Srbiji, a gosti su oduševljeni raskošnom paletom ukusa.
Povodom predstojećeg 1. Novosadskog salona vina, u restoranu Zak u Novom Sadu održana je konferenciju za novinare. Novosadski salon vina zakazan je za 20. i 21. april u hotelu Park i prva je vinska manifestacija salonskog formata u Novom Sa... Više [+]
Povodom predstojećeg 1. Novosadskog salona vina, u restoranu Zak u Novom Sadu održana je konferenciju za novinare. Novosadski salon vina zakazan je za 20. i 21. april u hotelu Park i prva je vinska manifestacija salonskog formata u Novom Sadu. Posetiocima će se predstaviti 90 odabranih vinarija iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Francuske, Italije, Mađarske, pa čak i Turske, kao i proizvođači
delikatesa, poput finih sireva, maslinovog ulja, patea, pršuta...
U okviru Salona vina održava se i Wine Identity program radionica i masterklasova, a gost Novog
Sada, po prvi put biće Rod Smit, nosilac titule Master of Wine, najprestižnije u vinskom svetu.
Prisutnim novinarima obratili su se organizatori manifestacije: Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino; Stevan Kostreš, potpredsednik Udruženja somelijera Vojvodine i Zlatko Živanić, vinski bloger i
PR manifestacije.