Pretraživanje postova
Nišu na svetskom tržištu, vina regiona Otvorenog Balkana mogu da osvoje plasmanom kvalitetnih, autentičnih sorti. Među srpskim vinima, to su grašac, prokupac, smederevka, tamjanika, ali i naši lokalni teroari u internacionalnim sortama, kao... Više [+]
Nišu na svetskom tržištu, vina regiona Otvorenog Balkana mogu da osvoje plasmanom kvalitetnih, autentičnih sorti. Među srpskim vinima, to su grašac, prokupac, smederevka, tamjanika, ali i naši lokalni teroari u internacionalnim sortama, kao što su kaberne iz Negotinske krajine, šardone sa Fruške gore, navode enolozi i vinski eksperti. ”Imamo autentične sorte na kojima treba da se radi i koje treba da unapređujemo i to nije samo posao vinara nego i institucija, fakulteta, eksperata u različitim oblastima, radi što boljeg prinosa i rezultata u vinogradima. Nakon toga enolozi izvlače maksimum iz tih sorti i finalno ih spremaju za tržište", ističe enolog Mladen Dragojlović. #vinabalkana
Vinarija Rajić odabrala najnoviji traktor New Holland T4.90F
Vinarija Rajić nastavlja saradnju sa našom kompanijom i odabrala je najnoviji traktor New Holland T4.90F, prvi ovakav model u Srbiji! Ako želite i vi da postanete vlasnik...
Branislav Anđelić, vlasnik organske vinarije Plavinci, govorio je u podkastu Život na zemlji o razlici između organskog i konvencionalnog vina. ”Za vrhunsko vino prinos grožđa treba da iznosi od šest do osam tona po hektaru što znači da vin... Više [+]
Branislav Anđelić, vlasnik organske vinarije Plavinci, govorio je u podkastu Život na zemlji o razlici između organskog i konvencionalnog vina. ”Za vrhunsko vino prinos grožđa treba da iznosi od šest do osam tona po hektaru što znači da vinogradar treba da ograničava rod i to važi i u konvencionalnoj i u organskoj proizvodnji. Što se same proizvodnje vina tiče, zakon omogućava upotrebu pedesetak različitih aditiva, pa tako proizvođač u konvencionalnoj proizvodnji može potpuno legalno da promeni ukus, boju vina..”, kaže Anđelić. Dodaje da je čudo šta sve može da se doda u konvencionalno vino i da na kraju, zahvaljujući različitim enzimima, proizvođač od lošeg grožđa dobije vino koje nije dobro ali čiji ukus se sviđa publici. U organsko vino ide samo grožđe i malo sumpora na kraju. #organskovino
Foto: Vinarija Plavinci
Od ove godine na etiketi istaknutoj na boci vina jedna od obaveznih informacija jeste navođenje nutritivne vrednosti na deklaraciji. Prema evropskim propisima, koji važe i za proizvođače iz Srbije koji izvoze na to tržište, ovaj zahtev se o... Više [+]
Od ove godine na etiketi istaknutoj na boci vina jedna od obaveznih informacija jeste navođenje nutritivne vrednosti na deklaraciji. Prema evropskim propisima, koji važe i za proizvođače iz Srbije koji izvoze na to tržište, ovaj zahtev se odnosi za sva vina proizvedena posle 8. decembra 2023. Ona vina koja su proizvedena ranije još se mogu prodavati u maloprodaji bez novog sadržaja na etiketama. Za kupce ovo znači da će ubuduće imati informaciju više o ovom proizvodu – kalorijsku vrednost na 100 mililitara, spisak sastojaka i najkraći rok trajanja. Supstance čije će prisustvo morati da bude navedeno obuhvataju i komercijalne kvasce, dodati šećer, boje i sve ostale upotrebljene aditive. #deklarisanjevina
Foto: Pixabay
15 godina krao vino na poslu - vrijednost boca je jako velika
Francuska policija uhitila je 56-godišnjaka osumnjičenog za krađu burgundskih vina. Kada su mu pretražili kuću, bili su šokirani otkrićem da se u njegovu domu nalazi puno...
Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?
Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....
Maskirana osoba ušla u vinariju i prolila 60.000 litara vrhunskog vina
Maskirana osoba prolila je 60.000 litara vrhunskog vina iz inoks bačava u poznatoj španskoj vinariji u mestu Kastriljo de Duero, oko 150 kilometara severno od Madrida, pi...
U SLAVU VINOVE LOZE, GROŽĐA I VINA U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu otvorena je izložba “U vinogradu svetog Trifuna” eminentne slikarke Slobodanke Rakić Šefer koja poslednjih godina pokazuje veliko interesovanj... Više [+]
U SLAVU VINOVE LOZE, GROŽĐA I VINA
U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu otvorena je izložba “U vinogradu svetog Trifuna” eminentne slikarke Slobodanke Rakić Šefer koja poslednjih godina pokazuje veliko interesovanje i posvećenost grožđu, slikajući ovo božansko voće na njoj karakterističan maestralan način. Ovom prilikom izložena su ulja na platnu koja slave upravo vinovu lozu, grožđe i vino. Sa ovom izložbom autorka želi posebno da ukaže na vinovu lozu u dvorištu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka koja postoji i rađa grožđe već 96 godina. Ona očekuje da Grad Beograd ili neko od ministarstava (kulture, poljoprivede ili turizma) posveti pažnju očuvanju vinove loze u samom centru Beograda kako bi ona dočekala ne samo 100-ti rođendan, već da bi u godinama i decenijama koje dolaze postala i turistička znamenitost.
Traju prijave za 21. izdanje "Decanter World Wine Awards", najveće i najuticanije svetsko vinsko takmičenje koje se svake godine održava u Londonu. Rok za prijavu, plaćanje kotizacija te dostavu vina u skladišta je 15. marta. Na ocenjivanje... Više [+]
Traju prijave za 21. izdanje "Decanter World Wine Awards", najveće i najuticanije svetsko vinsko takmičenje koje se svake godine održava u Londonu.
Rok za prijavu, plaćanje kotizacija te dostavu vina u skladišta je 15. marta. Na ocenjivanje se šalju četiri boce koje se u Dekanterovim skladištima evidentiraju, kategorišu i kodiraju prema zemlji i regiji. Cena po prijavi je 170 funti (200 evra).
Prva faza ocenjvanja za bronzane, srebrne i zlatne nagrade odvijaće se od šestog do 11. maja, druga faza za platinu i Best in Show od 14. do 18. maja, a ukupni rezultati će biti objavljeni 19. maja.
Više detalja potražite ovde:
https://enter.decanter.com/a/page/entry-information/deadlines-and-prices
Foto:FB/Decanter Awards