Pretraživanje postova
NOVO - SanoLamb Complete Pellet 🐑 SanoLamb Complete Pellet davati od druge nedelje po volji kako bi se ubrzao razvoj buraga i pospešio rast i razvoj. Postepeno uvoditi u manjim količinama, a kasnije davati po volji ili prema načinu uzgoja... Više [+]
NOVO - SanoLamb Complete Pellet 🐑
SanoLamb Complete Pellet davati od druge nedelje po volji kako bi se ubrzao razvoj buraga i pospešio rast i razvoj. Postepeno uvoditi u manjim količinama, a kasnije davati po volji ili prema načinu uzgoja i željenom prirastu.
Osigurati pristup dovoljnoj količini sveže i čiste vode.
✅ Sadrži visoko probavljiv sojin protein i sačmu uljane repice za visok dnevni prirast.
✅ Kombinacije vitamina i elemenata za zdravu i otpornu jagnjad i jarad.
✅ Izvanredan ukus podstiče visok unos hrane.
✅ Vitamin E i selen jačaju imunološki sistem i podstiču rast.
✅ Cink i mangan podržavaju rast, ulaze u sastav enzima i aktiviraju njihovu funkciju.
✅ Gvožđe koje je značajno kao sastavni deo hemoglobina.
✅ Jod za funkciju štitne žlezde, a kobalt ima uticaj na metabolizam, rast životinja, sintezu krvi i funkciju enzima.
Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻
U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...
Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩🌾
Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...
Julijana Kuzmić
pre 1 mesec
Vao, svaka čast! Fotogalerija je odlična! Vao, svaka čast! Fotogalerija je odlična!
TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci
Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...
Sve je manje crnog grožđa na policama prodavnica dok su nove, bele sorte sve popularnije. Navodno je stvar u potražnji, ali i nedostatku interesa od strane uzgajivača te samih trgovaca. Predsednik "Vanguard Direct-a", organizacije koja okup... Više [+]
Sve je manje crnog grožđa na policama prodavnica dok su nove, bele sorte sve popularnije. Navodno je stvar u potražnji, ali i nedostatku interesa od strane uzgajivača te samih trgovaca.
Predsednik "Vanguard Direct-a", organizacije koja okuplja vinogradare, distributere i druge dionike na ovom tržištu Dirk Vinkelman očekuje da će se sa novim sortama crno grožđe vratiti na tržište jer je reč o vrlo zdravom međuobrokom.
Još kada se svi sete koliko je ono bogato vitaminima i antioksidansima. Zapravo bi se mogao dogoditi pravi bum.
Izvor:
http://tinyurl.com/m8zhfa2y
Foto: Vera_Petrunina (ilustracija)
Pored standardne ponude sezonskog voća i povrća na beogradskom kvantašu -Veletržnici beograd prethodne nedelje se mogla naći i indijska smokva ili kako je drugačije zovu jestivi kaktus, veoma zdrava namirnica, bogata vlaknima, mineralima i... Više [+]
Pored standardne ponude sezonskog voća i povrća na beogradskom kvantašu -Veletržnici beograd prethodne nedelje se mogla naći i indijska smokva ili kako je drugačije zovu jestivi kaktus, veoma zdrava namirnica, bogata vlaknima, mineralima i vitaminima, veoma prijatnog i osvežavajućeg ukusa. #indijskasmokva
Ne zaboravite da unosite dovoljne količine vitamina koji nam pomažu u borbi sa virusnim i bakterijskim infekcijama. Crni luk, praziluk, ali i beli luk...
BERBA I ČUVANJE AKTINIDIJE. Berba aktinidije. Berba plodova aktinidije, u narodu više poznate kao kivi, počinje u oktobru i traje do sredine novembra, što zavisi od sorte. Datumom se ne može tačno utvrditi početak berbe, jer u velikom broju... Više [+]
BERBA I ČUVANJE AKTINIDIJE.
Berba aktinidije. Berba plodova aktinidije, u narodu više poznate kao kivi, počinje u oktobru i traje do sredine novembra, što zavisi od sorte. Datumom se ne može tačno utvrditi početak berbe, jer u velikom broju slučajeva zavisi od vremenskih uslova. Takođe, ni zadnji termin za berbu plodova nije striktno definisan za poznije sorte, već treba poštovati pravilo da plodovi moraju biti ubrani pre prvih slana. Najranije treba brati sorte abbott, monty i bruno. Berba sorte hayward se vrši krajem oktobra do sredine novembra.
Momenat berbe plodova aktinidije određuje se na osnovu organoleptičkih osobina ploda, kao i praćenja dinamike njihovih fizičkih i hemijskih promena. Na osnovu praćenja tih pokazatelja konstatovano je da u uslovima Crne Gore najranije treba brati sortu abbott (ebot) krajem oktobra, zatim sorte bruno i monty, a najkasnije sortu hayward (hejvord), krajem prve dekade novembra (R. Popović, 2000). U hladnijim područjima berba se obavlja ranije, pa to nepovoljno utiče na kvalitet i čuvanje plodova. Ako se plodovi oberu zeleni, skloni su smežuravanju. Ukoliko promrznu, nisu pogodni za čuvanje.
Berba aktinidije se obavlja ručno, laganim uvijanjem ploda, tako da se odvoji od peteljke koja ostaje na grani ili se odsecaju peteljke do samog ploda makazama. Po berbi u sanduke, korpe ili letvarice plodovi se šalju u pakirnicu gde se vrši kalibriranje (I i II klasa) i finalno pakovanje (drvene letvarice sa jednim redom plodova ili kartonske kutije 30 x 50 x 6 cm sa polietilenskim ulošcima za svaki plod i preko kutije polietilenska folija za postupno dozrevanje i čuvanje plodova).
Konzumna zrelost aktinidije nastupa kada dlačice pokožice ploda gube čvrstoću i trljanjem se lako odvajaju od ploda. Sadržaj askorbinske kiseline (vitamina "C") se povećava, a čvrstoća mesa smanjuje. Konzumnu zrelost aktinidija postiže i kada se pokožica u blizini peteljke može ugnuti prstima, odnosno kada su plodovi počeli da smekšavaju.
Jedan berač može dnevno da ubere oko 300 do 400 kg plodova pa i više kada je sistem gajenja kontrašpalir ili pergola gde su plodovi na dohvat ruke.
Čuvanje aktinidije. Plodovi aktinidije mogu se uspešno čuvati do 2 meseca u običnom nehlađenom skladištu, a u hladnjačama i više meseci (do 6 meseci) i na više načina, a da se pri tom ne promene organoleptička svojstva. Zahvaljujući uspešnom dugom čuvanju i novozelandskoj proizvodnji, koja pristiže u maju, tržište u Evropi je obezbeđeno plodovima aktinidije tokom čitave godine.
Optimalne temperature na kojima se čuvaju plodovi aktinidije su do 0 do -1 oC uz relativnu vlažnost vazduha od 90 do 95 %. Duži period čuvanja postiže se u komorama sa kontrolisanom atmosferom (CA) gde je sadržaj CO2 povećan na 3 %, a sadržaj kiseonika smanjen na 3 %. Plodovi se u CA atmosferi ne mogu se čuvati sa drugim voćem.
Držanjem plodova u komorama sa temperaturom 0 do 4 oC od 12 do 24 časa vrši se predhlađivanje i time značajno produžava trajašnost plodova pri kasnijem čuvanju.
Plodovi se uspešno mogu čuvati u čistim, hladnim prostorijama sa obezbeđenom ventilacijom i u običnim polietilenskim kesama na temperaturama od 0 do +3 oC sve dok ne dozru i postanu pogodni za upotrebu. Pri dozrevanju oni oslobađaju veliku količinu etilena, pa se te prostorije moraju češće provetravati. Plod koji je dospeo za upotrebu je topljiv i aromatičan, slatkog ukusa sa tendencijom ka blagoj kiselosti što ga čini još prijatnijim.
Obrada, Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije
Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]
Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣
Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak.
Još da uhvatim koje popodne ovaj tjedan da svemu dam malo zraka, a ja udahnem malo čarobne zemljane prašine obogaćene B12 vitaminom... eh 🥰
#MajkaZemlja #oBilje
Maja Celing Celić
pre 6 meseci
Hahaha, ispao šampinjon 🤣🤣 Lako se vama sa mnom... ;) Hahaha, ispao šampinjon 🤣🤣 Lako se vama sa mnom... ;)
Selma Mujić
pre 6 meseci
Julo, mislila sam da joj je ispao šampinjon slučajno :D šalim se naravno, nema jače vrtlarice od Majuške Julo, mislila sam da joj je ispao šampinjon slučajno :D šalim se naravno, nema jače vrtlarice od Majuške
Julijana Kuzmić
pre 6 meseci
Selma, eno ova bela "šeširasta" i ona mlada zelena - njam, njam! :) Selma, eno ova bela "šeširasta" i ona mlada zelena - njam, njam! :)
Maja Celing Celić
pre 7 meseci
Julo, da imam više vremena za kuhanje, od ovih patišonki bi se čuda mogla napraviti. Vidiš kako su kao zdjelice. Pa izdubiti poklopac, pa napuniti, Više [+] zapeći... ali jbg, na kraju dana se sve svede na kuhanje na lešo i zalijevanje maslinovim uljem ;)
Karolina Rastija
pre 7 meseci
Lijepo, i kod mene još idu paradajz, tikvice, paprika, krastavci... :) Lijepo, i kod mene još idu paradajz, tikvice, paprika, krastavci... :)
Selma Mujić
pre 7 meseci
E, zaboravila si dodati fotku bamije?! E, zaboravila si dodati fotku bamije?!
SORTE RIBIZLE ZA ORGANSKU PROIZVODNJU. Plod ribizle ima veliku hranljivu, lekovitu i dijetetsku vrednost, a naročito je bogat u vitaminu "C" (200 - 450 mg %), PP, B1, B2, i provitaminu vitamina A, zatim u pektinima, šećerima, organskim kise... Više [+]
SORTE RIBIZLE ZA ORGANSKU PROIZVODNJU.
Plod ribizle ima veliku hranljivu, lekovitu i dijetetsku vrednost, a naročito je bogat u vitaminu "C" (200 - 450 mg %), PP, B1, B2, i provitaminu vitamina A, zatim u pektinima, šećerima, organskim kiselinama, taninima, drugim suvim materijama, mineralnim materijama, antocijanima, aromatičnim materijama i drugim korisnim sastojcima.
Sorte ribizle svrstane su prema boji ploda u: crne, crvene i bele. Od sorti crne boje ploda za organsku proizvodnju mogu biti interesantne:
1. Ben Lomond,
2. Ben Nivis,
3. Ben Gairn,
4. Ben Hope,
5. Titania,
6. Čačanska crna,
7. Tiben,
8. Tisel
Ben Lomond je sorta škotskog porekla, samooplodna, visoke i redovne rodnosti. Cveta pozno i izbegava pozne prolećne mrazeve. Otporna je na prouzrokovača pepelnice (Sphaerotheca mors uvae). Bobice u grozdu sazrevaju gotovo istovremeno i ne pokazuju sklonost ka opadanju. Zbog visokog sadržaja rastvorljive suve materije (14 %), pored upotrebe u svežem stanju, pogodna je i za sve vidove prerade.
Ben nivis. Sazreva srednje rano, krajem juna i početkom jula. Žbun je umereno bujan i grane su uspravne. Cveta srednje rano. Dosta je otporan prema poznim mrazevima i prouzrokovaču pepelnice. Samooplodna sorta. Rađa dobro i redovno. Bobice su srednje krupne (0,96 do 1 g), loptaste, čvrste, sjajnocrne i kvalitetne (slatkokisele i aromatične). U grozdiću se nalazi po 6,2 bobice, koje dozrevaju istovremeno i ne otpadaju pred berbu. Plodovi se koriste za proizvodnju džema i soka. Pogodna sorta za mehanizovanu berbu.
Titania je bujna sorta otporna na prouzrokovača pepelnice, ali i na prouzrokovača rđe (Cronartrium ribicola). Rodnost ove sorte je umerena, ali njeni plodovi postižu dobru cenu zbog ranog vremena zrenja.
Čačanska crna je domaća sorta stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Otporna je na antraknozu (Pseudopeziza ribes) i ribizlinu rđu. Smooplodna je i veoma rodna sorta, koja je pogodna i za mehanizovanu berbu. Plodovi imaju visok sadržaj rastvorljive suve materije (>14 %), te je pogodna za sve vidove prerade i svežu potrošnju.
Ben Hope je sorta crne ribizle koju većina autora svrstava u perspektivne sorte jer postiže visoke prinose, a i plodovi su joj dobrog kvaliteta. Za organsku proizvodnju je važna činjenica da je ova sorta otporna na eriofidne grinje (Cecidophiopsis ribis) koje su vektor (prenosilac) virusa reverzije ribizle i na prouzrokovača pepelnice.
Sorta Ben Gairn otporna je na virus reverzije ribizle.
Tiben i Tislel su sorte stvorene u Poljskoj, otporne na prouzrokovače pepelnice i rđu. Tiben je vrlo prinosna sorta (u uslovima Poljske postiže 9,9 t/ha plodova), a Tisel je sorta čiji su plodovi veoma dobrog ukusa.
Od sorti crvenog ploda preporuku za gajenje u organskom sistemu imaju: Rondom, Industria i Stanca. Rondom je sorta otporna na pepelnicu i ribizlinu rđu.
Rezime: Crna ribizla najviše rađa i daje najkvalitetnije plodove na jednogodišnjim, zatim dvo i trogodišnjim granama. Plod ribizle je bobica, sa mnogo semenki (20 - 30), težine 1 - 1,5 g. Zrele bobice u nekih sorata lako opadaju, a u nekih teže - što je bolja osobina.
Ribizle su izrazito samooplodne. No i pored toga mnogi stručnjaci preporučuju gajenje dve, tri sorte u istom zasadu. U oprašivanju veliku ulogu imaju insekti, a u prvom redu pčele. Crna ribizla cveta u toku aprila pošto se završi listanje. Cvetanje traje 2 do 3 nedelje. Za razliku od crvene, pogotovo bele ribizle, crna ribizla ima najviše vitamina "C".
Obrada: Stanko Nekić, dipl. ing. agronomije