Pretraživanje postova
Tursko voće i povrće moglo bi da preplavi i naše tržište. Turska lira je u odnosu na američki dolar značajno pala, a to će imati ogroman uticaj na trgovinu voćem i povrćem cele regije, a time i istočne Evrope i Evropske unije. Turska je naj... Više [+]
Tursko voće i povrće moglo bi da preplavi i naše tržište. Turska lira je u odnosu na američki dolar značajno pala, a to će imati ogroman uticaj na trgovinu voćem i povrćem cele regije, a time i istočne Evrope i Evropske unije.
Turska je najveći izvoznik svežeg voća i povrća u regiji, u Evropi od nje više izvozi jedino Holandija. Pad vrednosti domaće valute uvek podstiče izvoz, a ono što možemo da očekujemo na našem tržištu su paradajz i krastavci iz staklenika, trešnje, kajsije, breskve, nektarine, šljive, sušeno voće i lubenice.
Za sada imaju zabranu izvoza luka i krompira, ali ako ona bude ukinuta, i ti će se proizvodi aktivno izvoziti.
Više na EastFruit:
http://tinyurl.com/5r2ne2pe
Foto: Depositphotos_Kloeg008
U Jablaničkom okrugu pod voćem je oko 8.000 hektara. Najzastupljenije su šljive i višnje. Veći proizvođači završavaju rezidbu, manji tek počinju. Hladno vreme bez velikih dnevnih temperaturnih oscilacija idealno je za sve voćarske kulture.... Više [+]
U Jablaničkom okrugu pod voćem je oko 8.000 hektara. Najzastupljenije su šljive i višnje. Veći proizvođači završavaju rezidbu, manji tek počinju. Hladno vreme bez velikih dnevnih temperaturnih oscilacija idealno je za sve voćarske kulture. "Minus 10 ne može da napravi štetu voćkama. Nemamo nikakva oštećenja za sada. Dobro su došle ove padavine za povećanje vlažnosti u zemljištu. Rezerva vlage u zemljištu je bitna u kritičnim periodima kad krene vegetacija", ističe Aleksandar Mitić, savetodavac PSSS Leskovac. Sa promenom klime voćari u porečkom kraju polako menjaju i parcele. Umesto u brdima novi zasadi niču u ravnici. Dobro zimuju, samo da ih ne ošteti, kažu, mraz u aprilu. #vocarstvo
Višegodišnji zasadi voća i vinove loze u Šumadiji nalaze se u dobrom stanju. Rezidba starijih zasada šljive i jabuke krenula je još u periodu kasne jeseni i sada su te biljke u fazi mirovanja, dok se mlađi zasadi ostavljaju za februar i poč... Više [+]
Višegodišnji zasadi voća i vinove loze u Šumadiji nalaze se u dobrom stanju. Rezidba starijih zasada šljive i jabuke krenula je još u periodu kasne jeseni i sada su te biljke u fazi mirovanja, dok se mlađi zasadi ostavljaju za februar i početak marta jer ako se obavi rano mrazevi mogu da na presečenom delu prouzrokuju sušenje biljke. Ono što nedostaje Šumadiji je radna snaga u vidu kvalifikovanih ljudi za rezidbu pa se zbog toga ova mera obavlja i u januaru. Rezidba voća u Šumadiji uveliko je u toku a posebno je ova mera aktuelna u zasadima jabuke i kruške koje nisu toliko osetljive na niske zimske temperature. Kada su zaštitne mere u pitanju obavljaju se i zimski pregledi zasada. #rezidbavocaka #vinogradi
Čorba od šljive džanarike.
Maja Celing Celić
pre 7 meseci
Gordana, daj link za nas sadašnje i buduće ljenčine ;) Gordana, daj link za nas sadašnje i buduće ljenčine ;)
Gordana Nastić
pre 7 meseci
Recept možete videti u mom tekstu koji je upravo objavljen na Agroklubu.Pozdrav. Recept možete videti u mom tekstu koji je upravo objavljen na Agroklubu.Pozdrav.
Ovako zrele šljive stenlej mirišu na dobru rakiju.
Analize pokazuju da su klimatske promene koje se sada dešavaju deset puta brže nego što su se ikada dešavale u istoriji planete, a njihov uticaj na poljoprivredne kulture je veliki, kako na proizvodnju na otvorenom, tako i na onu u plasteni... Više [+]
Analize pokazuju da su klimatske promene koje se sada dešavaju deset puta brže nego što su se ikada dešavale u istoriji planete, a njihov uticaj na poljoprivredne kulture je veliki, kako na proizvodnju na otvorenom, tako i na onu u plastenicima i staklenicima, kaže profesorka Zorica Ranković Vasić sa katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ona navodi da je u Srbiji od 2011. do 2020. godine srednja temperatura porasla za 1,8 stepeni Celzijusa u odnosu na referentni višegodišnji period od 1961. do 1990. godine i da to pravi ozbiljne probleme našim poljoprivrednim proizvođačima. Ovogodišnje vremenske prilike, kada je proleće bilo veoma kišno a leto sa visokim temperaturama, posebno su se negativno odrazile na jabuke, maline, šljive, kajsije, kojima je na početku vegetacije zasmetao mraz a kod nekih voćnih vrsta je i rod bio slabiji. Što se grožđa tiče, istakla je da se za sada zna da će biti problema sa ranim sortama dok je o rodu kasnijih sorti još rano govoriti. #klimatskepromene #poljoprivrednaproizvodnja
Ove godine bez dzema od šljive, nažalost 😏 Kasni prolećni mraz je uticao na smanjenje prinosa šljive u knjaževačkim selima, dok na nekim mestima plodova uopšte i nema.
Jovana Cvetković
pre 7 meseci
Prvi put da u celom šljivaku nema ni jedne jedine šljive. Tuga 😏 Prvi put da u celom šljivaku nema ni jedne jedine šljive. Tuga 😏
Orgijaško uhtanje smokve, kruške i šljive pred džem
#RuralFoto #Proizvodnja