Od 07. do 09. oktobra u Topoli se održava privredno turistička manifestacija Oplenačka berba po 59. put a u okviru nje Sabor izvornog narodnog stvaralaštva.

Kao i svake godine i ove je planirano XVIII Međunarodno ocenjivanje vina i rakije u Kraljevskoj vinariji za 04. oktobar sa početkom od 10 časova.

Prvog dana Oplenačke berbe u petak najpre će se u 10 časova održati Dečji program a potom u 14 časova Svečano otvaranje 59. Oplenačke berbe – Topola 2022. – Pozornica na otvorenom u Karađorđevom gradu.

Za 15:00 časova zakazan je Dečiji festival folklora a za 16:00 otvaranje Sajma vina, suvenira i domaće radinosti – Vinska ulica.

U 17:00 časova zakazana je Promocija CD “Od Zlata jabuka”, prof.dr Dimitrije Golemović – Vizitorski centar a u 19:00 – Koncert orkestra Miše Mijatovića sa izvođačima – Jelena Broćić i Slavko Banjac – Vinski trg.

Drugog dana Oplenačke berbe u subotu od 09:00 časova održaće se takmičenje u kuvanju gulaša Kraljevski kotlić plato Vizitorskog centra a u 10:00 – Otvaranje 12. Nacionalne izložbe pasa svih rasa – Kinološko društvo “Karađorđe” Topola – Fudbalsko igralište, selo Žabare.

Za 11 časova zakazan je koncert izvornih pevačkih grupa a za 12:00 – Koncert KUD-ova i otvaranje Izložbe grožđa, voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda – Srednja škola “Kralj Petar I” – Vinska ulica.

U 14:30 planiran je Svečani defile učesnika Sabora izvornog narodnog stvaralaštva – od Oplenca do Karađorđevog grada a za 15:00 je zakazano Svečano otvaranje Sabora izvornog narodnog stvaralaštva – Pozornica na otvorenom u Karađorđevom gradu.

U 20 časova održaće se koncert Dragane Mirković na Vinskom trgu.

Trećeg dana u nedelju od 10 časova planirana je Svečana dodela nagrada sa 18. Međunarodnog ocenjivanja vina i rakija – Vinski trg dok će se u 11:00 dodeliti nagrade u različitim kategorijama – Vinski trg.

U 12 časova XI Susreti mladih pevačkih grupa – Stara biblioteka a u 13:00 – Koncert KUD “Oplenac” sa gostima – Vinski trg. U završnici ove manifestacije zakazan je koncert grupe “Neverne bebe” – Vinski trg u 18 časova.

U slučaju kiše program otvaranja manifestacije Oplenačke berbe predviđen za pozornicu u Karađorđevom gradu održaće se na Vinskom trgu, a program Sabora u sali bioskopa Kulturnog centra Topola.