Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 24.12.2015. 17:50

Ako ništa drugo - jasno je tko neće biti ministar

Sigurno je da dosada spominjana imena iz Mosta i HDZ-a imaju više šanse da se nađu u ministarskoj fotelji iz koje će se dirigirati taktovi hrvatske poljoprivrede. No, puno je važnije da Ministar poljoprivrede ima dobar ulaz u Ministarstvo financija nego da bude poljoprivredno pametan.

Foto: PIXSELL
  • 2.755
  • 715
  • 0

Sada treba biti principijelan. Ako smo dobili Tihomira Oreškovića za predsjednika Vlade, jasno je da smo u njemu dobili i Ministra financija. Možda ne imenovanjem i na taj resor, ali sigurno čovjekom koji će voditi taj sektor uz Ministra. A Ministar poljoprivrede nije ništa ako nema dobar ulaz kod njega.

A isto tako u najproizvodnije, najmnogoljudnije, i Ministarstvo koje brine o sudbinama najvećeg broja obitelji u Hrvatskoj, sada ne može doći političar ili neki uhljeb. Otpadaju svi planovi. Ministar hrvatske proizvodnje hrane neće moći biti nitko tko ne bude mogao razumjeti taj način rada, ophođenja i suradnje. Najveća greška će biti sada netko tko nije iz toga miljea poduzetništva. Tko? Pitanje je.

Zbogom Jakovina!

Znamo tko sigurno neće biti. Jakovina. Teško da tu više mogu proći i dosadašnji kandidati iz kuloara. Majdak, Zmaić, Kovač i Vukovac sada su samo neki od kandidata. Nisu za podcijeniti ni njihove dugoročne uloge u agencijama i drugim odjelima pa ni neke više funkcije u hrvatskoj poljoprivredi. No, neki nam skreću pažnju da tu sada rastu šanse Miroslavu Kovaču, dok opet drugi izvor u Mostu ističe prednost koju dobiva Krunoslav Zmaić, profesor ekonomske grupe predmeta na osječkom Poljoprivrednom fakultetu.

Tko je sljedeći ministar poljoprivrede?

Dva posve nova lica?

Međutim, još jučer su se vrtila neka imena koja su aktivna u hrvatskoj poljoprivredi. Iskreno rečeno, kada kažemo da je netko aktivan u takvoj politici koja mora biti poduzetna, onda se zna da takvi ljudi danas rade u sustavu Ministarstva poljoprivrede, ali doslovce ih ima najviše u Agrokoru i Podravci. Naš izvor u HDZ-u kaže da je stvarno sve otvoreno, ali i da su već obavljeni razgovori i s dosadašnjim kandidatima te da su se pojavila i dva posve nova lica.

Nije Petrov lud

Da se radi o ljudima koji rade u Hrvatskoj, u predstavništvima velikih stranih kompanija. Teško je sada bubnuti ime takvog čovjeka pa se poslije posipati pepelom. Ali znano je da su sve velike svjetske korporacije poput Syngente, Pioneera, Monsanta, Bayera, BASF-a, ovdje. Za vjerovati je da će se vrlo brzo znati tko se može nositi za zahtjevima Petrova, Karamarka, i na kraju Oreškovića kao točku na i. Mostu prema posljednjim informacijama pripada taj resor. No, nije Petrov lud.

Ako nemate Ministarstvo financija, ono poljoprivrede vam ni ne treba

Jasno je njemu da sada on mora za svaki resor staviti pravog čovjeka jer će se to mjeriti u javnosti, a i u međusobnoj koaliciji. Opet se postavlja pitanje, a tko je to? Sve je zatvoreno i zakukuljeno. Most očito nije imao velike pripreme za preuzimanje vlasti i imali su sreće da su po objavi rezultata naišli na odobravanje u udruzi Život koja s Miroslavom Kovačom ipak ima i ljude, a i odlično poznavanje zbivanja u hrvatskom agraru. Kovač ili netko drugi, možda i Vukovac.

Sada treba biti pametan i razlučiti. Osim znanja, treba imati i kontakt i odnos s ostalim članovima Vlade i vladajuće ekipe. Mnogo želuca i živaca. Ipak, očito je da će zadatak Kovača i Ružice Vukovac narednih dana biti traženje drugog rješenja koje će parirati Oreškoviću. Jer mora se znati. Ako nemate Ministarstvo financija, ono poljoprivrede vam stvarno ne treba.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Orešković Kovač Miroslav Petrov Karamarko Bayer Pioneer BASF Monsanto Damir Rukovanjski


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer