Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 19.03.2020. 15:30

Danas bi nešto mogli naučiti od veterinara i stočara kada se radi o borbi s bolestima

U bolnicu ste mogli ući ravno sa smetlišta. Prljavi i znojni. Doći do kreveta bolesnika. Nikakva higijena i dezinfekcija, a kamoli obavezno pranje ruku. A probajte ući u svinjac ili peradarnik te u klaonicu ako se niste okupali i dobro dezinficirali, a vašu odjeću ostavili vani.

Foto: arhiva Damira Rukovanjskog
  • 14.498
  • 5.896
  • 0

Znao sam reći da smo mi uvijek veći katolici od Pape. Misleći na naš narod, vlade, zemlju. Pa sam tako kritizirao da su naše sanitarne i veterinarske mjere u stočarstvu pretjerane. One su uglavnom jače i strožije od onih u ostalim zemljama Europske unije. Prilikom ulaska u EU donijeli smo takve pravilnike i zakone i morali ih ostaviti. To su one raznorazne dezbarijere, dozvole, pregledi i slično. No, sada sam mišljenja da bi bilo dobro da su naši medicinari i ostali u stožerima zaštite od korona virusa učili od veterinara i stočara.

Ti danas ne možeš ući ni na jednu farmu da ne prođeš autom, kamionom ili biciklom kroz dezinfekcijsku barijeru. Na ulaz u prostorije, objekte, skladišta, pogone za preradu, klaonice prolazite nogama preko jedne limene plitice u kojoj je spužva namočena u neko dezinfekcijsko sredstvo. Poslije toga oblačite rukavice, navlačite neke krpe i najlone na noge i na sebe stavljate neka specijalna bijelo-siva odijela. Pri izlasku to se sve baca. U svinjogojske farme, tovilišta, ali i u rasplodne centre, hoću reći farme gdje su krmače i prasad, veterinar i radnici prije ulaska skidaju sve svoje sa sebe, tuširaju se i onda rade u tom svinjcu. Kada su gotovi ponovno idu na tuširanje i tek onda oblače svoju robu i idu van iz svinjca.

Prevencija prije svega, a tek onda liječenje 

Ako je bolest u jednom objektu jedno određeno vrijeme ne smije ići u drugi svinjac. U peradarstvu je još rigoroznije. Ne smiju radnici kući imati ni papigu, a kamoli golubove. Kada novinari žele napraviti reportažu iz peradarske pa i svinjogojske farme, nema ulaska i fotografiranja. Može radnik uzeti tvoj fotić i otići poslikati koke i gice. Ulaz u hladnjaču s mesom, voćem. Svejedno. Uvijek postoji nešto što morate napraviti da bi ušli. Da prisustvujete prašenju krmače u jednom reprocentru nema šanse, a do danas ste mogli prisustvovati rođenju djeteta bez ikakve prethodne kontrole i posebnih mjera.

Dolazili ste u cipelama u bolnicu u posjete, na preglede, prljavi, bez ikakve kontrole. Dakle, došlo je vrijeme da se ugledamo na stočare. Kada bismo uvjetovali ulazak u Spar, Lidl, Konzum, Plodine i druge trgovine živežnim namirnicama da uđete kroz dezinfekcijsku barijeru, da poprskate ruke na ulasku nekim kemijskim sredstvom za dezinfekciju, korona bi se sporije kretala. Onima koji kišu i kašlju zaštitari će morati zabraniti ulazak, a tako je trebalo uvijek biti. Ugledajući se upravo na naučeno u veterinarskim pravilnicima da liječniku možete ući tek nakon pranja ruku. Bilo bi normalno da svaki put kada dođemo u neku čekaonicu kod liječnika, zubara i slično prvo operemo ruke.

U bolnicu ste mogli ući ravno sa smetlišta. Prljavi i znojni. Doći do kreveta bolesnika. Nikakva higijena i dezinfekcija, a kamoli obavezno pranje ruku. A probajte ući u svinjac ili peradarnik te u klaonicu ako se niste okupali i dobro dezinficirali, a vašu odjeću ostavili vani. 

Ne bi bilo problema da nastave s radom frizerski saloni i caffe barovi. ali u novim okolnostima. A to je dezinfekcija pri ulasku, točno određen broj ljudi po četvornom metru površine i nema problema da kafići i razne birtije rade. Ulazak u trgovački centar kroz "dez“ barijeru, dezinfekcija ruku i daljnja zabrana približavanja trgovcima moglo bi dovesti do toga da i dalje budu otvoreni Arena, i Porta Nova, Supernova ili kako se već zovu. Dakle, pranje ruku i dezinfekcija i kultura pri prilasku jedan drugome bilo bi dovoljno.

Prije ulaska u trgovinu, bolnicu, Dom zdravlja - barem pranje ruku

Trebalo bi to i nakon završetka epidemije korona virusa postati pravilo. Pa nije normalno da svinji u sobu ne možete ući bez pranja i tuširanja, a da u posjet u bolnicu, starački dom ulazite ravno s ulice uznojeni i prljavi. Prostori gdje se pojavila bolest u stočarstvu se prvo isprazne. U biti tamo se sve životinje iz objekta ubiju. Normalno, nećemo ubijati ljude, ali potpuna dezinfekcija i pranje prostora u kojem je živio zaraženi u svakom slučaju. A ne ovako: čovjek ode u bolnicu jer se zarazio korona virusom, a onda u kuću par sati nakon toga ulete djeca, gosti, majstori i slično.

U stočarstvu postoji i vrijeme kada se objekt smije koristiti. Kažem, uvijek sam mislio da su stočari pretjerali zajedno s našim zakonodavcima. Sada vidim da nisu. Jer osnovna stvar veterinarskog posla je kurativa ili preventiva, a tek onda liječenje. Oni znaju kako se radi. E sada, kada sam dio onih koji to nisu znali upoznao sa stanjem u našim farmama gdje se uzgajaju naše kravice, kokice i gice, sada treba utjecati na potrošače, a i trgovačke lance da se moraju potruditi upravo iz tih naših prostora imati meso na policama. Ista stvar je kad je riječ o našem povrću i voću.

Rumunjska je propisala da u svakoj trgovini mora biti najmanje 50 posto robe domaće proizvodnje. Mora. Ne kažemo da drugi u Europi ili Aziji ne znaju proizvoditi, ali kao što sam rekao veći smo katolici od Pape. Tako smo u tome jači od Europljana. Evo i jedan primjer. Pratim peradarstvo i probleme u toj branši najmanje 25 godina. U jednoj našoj farmi u blizini Osijeka farmer ima 20-tak objekata za proizvodnju jaja i uzgoj koka. I u svakom objektu nekoliko posebnih prostorija, toaleta u svakom od kokošinjaca i isto tako i kupatila.

Naučimo od naših veterinara i stočara kako se preveniraju virusi i bakterije

I prije desetak godina on i ja išli u Švedsku i došli na farmu koka nesilica u podnom sistemu držanja uz korištenje ispusta. A on mene potapše kada smo ušli na farmu i pita jesam li što primijetio. Nisam ga razumio na što cilja. Pa kaže on jesi primijetio da smo ušli unutra i da nismo prošli kroz nikakvu dezinfekcijsku barijeru ni za automobil ni za nas pri ulasku u objekt.

Onda je slikovito rekao: Pa ja na svojoj farmi imam 20 wc školjki, a pogledaj ovdje na farmi nema ni jedan toalet. On u Hrvakoj ima sanitarni čvor u svakom objektu. Gotovo da ima i posebno za muškog, a odvojeno za ženskog veterinara. To je naša istina. Mi znamo kako se čuva zdravlje stoke. Naučimo od naših veterinara i stočara kako se preveniraju virusi i bakterije. Moramo i shvatiti da namirnice iz naše proizvodnje imaju znatno veću vrijednost. U staklenik Belja ili Osatine gdje se proizvode rajčice probajte ući bez specijalnog odijela i dezinfekcije. Izletjeli biste istog časa naglavačke.

I na kraju, u stočarstvu, a i inače u proizvodnji hrane u Hrvatskoj, probajte reći da nećete cijepiti svoje svinje, krave ili psa ili mačku. A da vidimo sada hoće li biti onih koji se neće htjeti cijepiti protiv korona virusa. Dakako, kada bude postojalo takvo cjepivo.


Tagovi

Korona virus Veterinari Stočarstvo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]