Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAHA Vlog
  • 12.01.2020. 14:10

Dronovi skupljaju podatke, traktori napajani strujom samostalno obrađuju njive

Nema viškova hrane koji se prodaju ispod tržišne cijene. Nema prekomjernog, skupog korištenja kemijskih sredstava. Jedini je energent struja, koja je besplatna jer smo instalirali solarne panele. Nema korištenja skupih naftnih derivata... Ovo nisu fantazije o budućnosti. Sva je ta tehnologija dostupna već danas. 

Foto: Pixabay/Herney
  • 3.115
  • 290
  • 0

Senzori temperature i vlage tla, napajani mini-solarnim panelima, povezani s internetom, svakodnednevno šalju podatke o stanju na našim njivama. Grafovi i tablice s podacima, dostupni su nam u svakom trenutku, u našem džepu. Sustav za navodnjavanje se sam pali onog trenutka kad nam vlaga tla padne ispod određene razine, i sam gasi kada je tlo optimalno.

Dronovi, parkirani na ključnim mjestima u polju, samostalno uzlijeću, prelijeću sva naša polja prikupljajući važne informacije povezane s razvojem naših usjeva. Opremljeni posebnim ll kamerama, "vide" mjesta zaraze i mjesta sa slabije razvijenim biljkama. Na temelju karata kreiranih korištenjem tih podataka, uzlijeću dronovi za prskanje nasada, koji u vrlo kratkom roku, uz minimalnu upotrebu kemijskih sredstava, saniraju bolest. 

Sve ovo nisu fantazije o budućnosti. Sva je ova tehnologija dostupna već danas. 

Na temelju karata u kojima je vidljiva razina razvijenosti naših usjeva, traktori napajani strujom samostalno obrađuju njive te na mjestima slabije razvijenosti koncentriraju veće doze gnojiva. Sve osnovne namirnice se uzgajaju i prodaju lokalno. Prodaja hrane se obavlja preko interneta. Servisi koji se bave distribucijom, automatski dostavljaju tjedne zalihe hrane svojim kupcima. 

Razvoj sela i revolucija poljoprivrede, nužan je korak u evoluciji čovječanstva

Nema viškova hrane koji se, da ne bi bili bačeni, prodaju ispod tržišne cijene, uništavajući tako sve male proizvođače. Nema prekomjernog, skupog korištenja kemijskih sredstava. Jedini je energent struja, koja je besplatna jer smo na sve naše pogone instalirali solarne panele. Nema više korištenja skupih naftnih derivata koji zagađuju okoliš. 

Ali, za njihovu je implementaciju potrebna nova krv, mladi ljudi koji nisu zagađeni prošlošću. Oni kojima ovakav izgled poljoprivrede daje volju za životom. Bez njih smo osuđeni na propast. Oni koji razmišljaju o tome da na ovoj planeti trebaju živjeti još 60-70 godina, planiraju imati djecu, unuke. Njima nije lako gledati ovakvu situaciju u svijetu. Oni, kako bi pobjegli od sve ove negative, se jednostavno gase. Nisu željni znanja, ne žele nova iskustva. Prisiljeni su na besmislene aktivnosti poput gledanja serija, filmova, korištenje alkohola i lakih droga - sve kako bi pobjegli od surove realnosti koju im neprestano serviraju mediji. 

Pustite negativu, poljoprivreda je prekrasna djelatnost od koje se može živjeti

Razvoj sela i revolucija poljoprivrede, nužan je korak u evoluciji čovječanstva

Sve su to problemi koji su se počeli pojavljivati s razvojem industrije i novih tehnologija koje su rezultirale napuštanjem sela i okretanjem leđa prirodi. Daleko od očiju, daleko od srca. Put ka procvatu čovječanstva upravo leži u ponovnom povezivanju sanjom. Razvijene zemlje svijeta prepoznaju taj trend te potiču svoje stanovništvo da naseli ruralne prostore. 

Slijedimo i mi njihov primjer. Osigurajmo mladima nužnu infrastrukturu na selu. Dajmo im pristup novim tehnologijama i pustimo njih da osiguraju našim unucima mjesto pod Suncem. Razvoj sela i revolucija poljoprivrede, nužan je korak u evoluciji čovječanstva. 


Tagovi

Moderna poljoprivreda Poljoprivreda budućnosti Dronovi u poljoprivredi


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Volio je sve što vole mladi, a sada voli slušati zaljubljenike u poljoprivredu i s njima dijeliti zajedničku strast.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]