Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrav pristup agrobiznisu
  • 03.08.2019. 10:30

Imam 5 vagona jabuka - kako da se riješim te bijede i nagulim odavde?

Iako po mnogo čemu idealan, sustav organizacije poljoprivredne proizvodnje u prethodnom, socijalističkom sustavu je u velikoj mjeri indirektno odgovoran za današnji status domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji je, blago rečeno nezadovoljavajući.

Foto: Petar Ninić
  • 2.822
  • 329
  • 0

Kada god čujem riječ "menadžer" sjetim se onog vica kada autobus stane u izvjesnom gradu, a šofer kaže: "Pauzaaaa! Možete u WC, popiti kavu, jesti, završiti fakultet..."

Nažalost, najveći broj spomenutih "fakulteta" imao je ili još uvijek ima samo jedno usmjerenje: Menadžment. Znam koje su vam prve asocijacije na ovaj termin. Iste su i moje. Nepravedno je kako su ova riječ i titula koja iz nje proizilazi u posljednjih dvadeset godina u našem društvu dobile takav status.

Sada se vjerojatno pitate zašto je onda koristim i to u engleskoj verziji.

Riječ "menadžment" uvijek se odnosila na poljoprivredu

Da bih adekvatno odgovorio na ovo pitanje, moramo se malo vratiti u prošlost i analizirati značenje pojedinih riječi. Engleski glagol manage potiče od talijanskog termina maneggiare, koji se odnosi na upravljanje i to ni manje ni više nego konjima ili alatima. Ako idemo još dalje u prošlost i samo porijeklo termina, dolazimo do dvije latinske riječi: manus (ruka) i agere (djelovati, raditi). Nadalje, francuska riječ za gospodarenje potječe od riječi menagerie, koja se, također, može koristiti i kao termin koji označava brigu o domaćim životinjama.

Dakle, imamo: ruke, alate, konje, rad, gazdovanje i brigu o domaćim životinjama. Očigledno je da se riječ "menadžment", u svom izvornom značenju, uvijek odnosila na poljoprivredu i upravljanje gospodarstvom. Stoga, dragi menadžeri i svi koji se tako osjećate, dobrodošli natrag i nema na čemu!

P.S. Prefiks "agro" dodao sam radi dodatnog naglašavanja tko su, u stvari, pravi, drevni (ancient) menadžeri!

Što se dogodilo u međuvremenu?

Iako po mnogo čemu idealan, sustav organizacije poljoprivredne proizvodnje u prethodnom, socijalističkom sistemu je u velikoj mjeri indirektno odgovoran za današnji status domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji je, blago rečeno nezadovoljavajući. Tko je bio poljoprivrednik u spomenutom sustavu, pamti koje su mu obaveze bile – organizacija proizvodnje i isporuka finalnih proizvoda predmetne proizvodnje. S druge strane, siustav je jamčio realizaciju, odnosno, otkup putem zadruga, PIK-ova, velikih agro firmi i dr. 

Proizvođač tog doba nije morao razmišljati o prodaji, marketingu, financijama i drugim, svakodnevnim, elementima poduzetništva. Naravno, i tada je bilo poljoprivrednika koji su samostalno nastupali na tržištu i preuzimali rizik koji ta odluka donosi. Istina, manji broj. Međutim, ono što je evidentno je to da je taj sistem funkcionirao skoro pa savršeno.

U međuvremenu smo prihvatili tržišni način poslovanja, dok nam je mentalitet ostao u prethodnom sustavu. Rezultat su dva pitanja koja svakodnevno dobivam na terenu od brojnih poljoprivrednika i na koja ne znam kako adekvatno odgovoriti, a da shvate:

Pitanje br. 1: "Imam 5 vagona idareda/3 tone maline/12 ranjenika/500 litara šljive (melem)/100 ovaca/par stotina kilograma meda... kako i kome da ja to prodam? Da se riješim te bijede i da nagulim odavde...? Reci ti meni, agroekonomisto?!

Pitanje br. 2: "Zašto se u uvozi silna jabuka/luk/meso/mlijeko...?!"

Prvo - zato što se nisi prilagodio/la, ne promatraš poljoprivredu kao biznis i ne želiš konzultirati (čitaj: platiti) stručnjake iz različitih sektora da ti pomognu, kako u proizvodnji, tako i u suvremenim načinima realizacije (prodaje).

Drugo - zato što smo dio europske obitelji. Potpisali smo.

Kome ovo nije jasno, neka odmah "razguli" iz poljoprivrede.

Naravno, prethodne konstatacije se ne odnose na rekreativne poljoprivrednike koji se poljoprivredom bave iz hobija i/ili terapeutski, već na sve nas koji smo, na neki način, profesionalno povezani s poljoprivrednim sektorom i djelomično ili u potpunosti živimo od njega.

Zora Agromenadžera

Sada se mali dio onih koji nisu nagulili pita: "Dobro, i što sad?!"

Rješenje je vrlo jednostavno. Počnimo/te promatrati poljoprivredu kao biznis, točnije Agrobiznis! Jedino na što možemo utjecati je naš pristup ovoj problematici. Manite se europskih integracija i trgovinskih sporazuma, jesu li poticaji mali ili nisu i tko je odgovoran za nešto. Prođe život u raspravama pred zadrugom (ne poljoprivrednom, kavanskom) i na forumima, a prilike prolaze.

Postanite Agromenadžeri!

Agromenadžer je poduzetnik koji planira i organizira proizvodne aktivnosti, implementira dio istih, piše projektne aplikacije, osmišljava i implementira marketinške aktivnosti, bavi se financijskim menadžmentom, komunicira s tržištem, zatvara krug od njive do realizacije i još mnogo, mnogo toga.
Je li ovo jednostavno? Nije, nimalo!

Potpuno je pogrešno mišljenje da jedan Agromenadžer može sve nabrojane aktivnosti uspješno organizirati sam. Dr Ernesto Sirolli, osnivač Sirolli Instituta i jedan od najznačajnijih filozofa suvremenog poduzetništva kaže: "Tajna poduzetništva leži u tome da i najmanja i najveća kompanija moraju biti sposobne savršeno obavljati tri stvari: 

  1. Proizvod ili usluga koje prodajete moraju biti odlični!
  2. Morate imati fantastičan marketing!
  3. Morate imati savršen financijski menadžment!

Pogodite što?! Nikada u životu nećete sresti čovjeka koji se uspješno bavi proizvodnjom, zna kako prodati svoj proizvod ili uslugu i uspješno barata s novcem! Takav se još nije rodio! Međutim, sve najveće kompanije na svijetu imaju nešto zajedničko: Nijednu nije pokrenula samo jedna osoba! Na tržištu postoje tzv. "pomagači", koji dolaze iz različitih sfera biznisa, sjede u kafićima i postaju vaši predani partneri, koji vas uče kako da proizvedete, prodate i brinete o novcu!"

Proizvodite, znate s novcem, međutim, potrebna vam je podrška u marketingu (prodaji) ili obrnuto? Što je rješenje? Čvrsta odluka, otvoren um i pružena ruka.


Tagovi

Agrobiznis Agromenadžer Petar Ninić Zdrav pristup Kako prodati Poljoprivreda


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz sektora agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]