Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šumom i drumom
  • 26.07.2014. 10:29

Inovativnim ljenčarenjem do vrha ;)

Mirko, Šime i Jure pravi su pokazatelji da dalmacija ima visoke poljoprivredne standarde, ali i perspektivu za mlade naraštaje

Foto: depositphotos.com, olly
  • 307
  • 34
  • 0

Ovih dana UV zračenje je nešto jače i izgleda da mi je u jednom trenutku sunčanica zapravo otvorila oči. I sada spoznaje rješenja problema dolaze same od sebe. Nešto kao kad je Nikolu Teslu pogodio grom, samo što u mome slučaju nije bilo nevremena niti munja. Evo nekih od zaključaka pa prosudite sami:

Neosporiva je činjenica kako se hrvatska poljoprivreda ubraja u sam europski vrh pa je tako prošlog tjedna u Čvarkovcima, malom slavonskom selu, održana manifestacija pod nazivom "Slanina u mom srcu" gdje smo osvojili brojna priznanja. Bila je to prilika da naš predstavnik Slavko Jagodić prisutne pozove na još veće investicije u naš poljoprivredni mehanizam.

Uvjeren sam da je svim nagradama pridonijela cijela država, jer imao sam prigodu ove godine ljetovati na Jadranu i osobno se uvjeriti kako naši dragi dalmatinski suborci obrađuju zemlju i otkloniti svaku neosnovanu sumnju kako se tamo živi isključivo od turizma i drago mi je da vam mogu prenijeti nekoliko primjera.

Iskustva domaćih poduzetnika

Prvo me je ugostio Mirko iz Ljubitovice koji već godinama sadi domaće cvrčke koji su u stanju dernjačiti se čitave dane i noći bez da se umore. Istina da mi se učinilo kako je Mirko malkice obolio na živce, jer nije to lagan posao, ne samo zato što svu tu količinu nemani treba nahraniti, nego i istrpiti neartikulirane zvuke koje proizvode. Po njegovim riječima, sve što proizvede izvozi iz hrvatske, a isplata je redovna pa uopće ne pomišlja na zaradu od turizma.

Nakon toga samo nekoliko kilometara dalje u Sićenici, barba Šime se već više od godine dana bavi uzgojem i prodajom originalne morske vode. Na ideju je došao kada je jednog dana vidio nekog stranca koji je došao na obalu u želji da se okupa. Malo po malo se razvijao posao i sada ima cijeli pogon za usoljavanje i punjenje boca različitih dimenzija i veličina. Cijene se kreću već od desetak eura po litri. Uskoro će biti na Internet postavljen i webšop preko kojega će cijeli svijet moći naručiti njegov proizvod po znatno nižim cijenama. Svakako treba istaknuti da u ovoj inovaciji trenutno nema konkurenciju.

Posljednji, ali ne i manje važan primjer stiže iz malog dalmatinskog sela Smokvica Krmpotska, gdje šjor Jure uzgaja galebove. Istina da se to baš neće svidjeti udrugama ljubitelja životinja, ali da vidite te primjerke ne bi svojim očima vjerovali. Pa to naraste veličine noja tak da od samo jednog batka možete nagraniti četvoročlanu obitelj. Obzirom da sam ja iz Slavonije, Jure me je počastio pravim dalmatinskim čobancem od galeba i moram reći da je bilo za prste polizati. Otvorio je i svoj restoran koji vodi sin Mate, gdje nudi prave delicije od galeba na lešo pa sve do perkelta o galebovih nogica.

Očigledno se vidi perspektiva i nimalo nije slučajno što smo u vrhu.

Foto: depositphotos.com, olly18


Tagovi

Hrvatska poljoprivreda Poljoprivreda Dalmacije Čvarkovci Ljubitovica Sićenica Smokvica Krmpotska Kolumna Slanina


Autor

Krunoslav Štiks

Više [+]

Kruno je ljubitelj nota iz Osijeka i broji 36 godina. Pisao i piše za razne portale, knjige i časopise. Čvrsto se drži one stare mudrosti: "Nije sretan onaj tko puno ima, sretan je onaj koji malo treba".