Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selfie u polju
  • 09.05.2023. 18:00

Jesu li lajkovi na Instagramu vrijedni štete u polju?

Uljana repica je u punom cvatu i uz plavo nebo pravi mamac za selfije koji će na Instagramu, Facebooku i drugdje zaraditi nebrojeno lajkova

Foto: Depositphotos/sebasnoo
  • 1.837
  • 193
  • 0

Selfiji u žutom polju uljane repice vrlo su aktualni ovih dana. Tko god da ima priliku, stat će uz tablu jarko žutog cvijeća i "opaliti" jednu, dvije, više njih, sve dok ne uspije, fotografiju koja će na društvenim mrežama prikupiti more lajkova i komentara. 

Uskoro će i pšenica krenuti s klasanjem pa će i ona biti vrlo dobra pozadina za ljubitelje prirode i Instagrama, Facebooka i drugih platformi na kojima će moći objaviti svoje uratke. 

A tek kada krene suncokret... 

Svugdje isti problemi

Nedavno je na Facebooku jednog njemačkog portala objavljena fotografija muškarca koji pravi stoj na glavi među krhkim tulipanima. 

U francuskoj Provansi imaju problema s turistima i influencerima koji idu dotle da beru ili čak čupaju lavandu s korijenom kako bi dobili savršenu fotografiju. 

U Kanadi su prije nekoliko godina poljoprivrednici otvorili svoja vrata posjetiteljima, uz određenu naknadu. Ali, nisu očekivali tisuće ljudi koji su protutnjali njihovim poljima suncokreta. Čupali su im glave i stabljike, ostavili za sobom smeće, a na kraju je posla imala i policija. 

Psi i djeca 

Ono o čemu većina ne razmišlja je - kakvu štetu pravi dok traži savršen kadar? Netko će reći - polje je ogromno, tih nekoliko izgaženih metara repice, pšenice, suncokreta, nikome neće naštetiti. No, polomljena stabljika podložna je bolestima koje se onda mogu proširiti i na ostale. Osim toga, zar zaista želite iza sebe ostaviti štetu? 

Još jedan problem predstavljaju psi i, moram to reći, djeca. Naime, šetači često puta puštaju pse da trče poljima pšenice, ječma ili kakvog drugog usjeva. Također ima roditelja koji uživaju u pogledu na djecu koja se valjaju u mekoj pšenici. A tu je i profesionalno fotografiranje, čak cijelih obitelji iza kojih ostaju povaljani usjevi. 

Prekrasna fotka, ali ne i povaljani ječam (Foto: Depositphotos/Vagonetochka)

Pitanje je, bi li im to dozvolili u svom ili susjedovom vrtu? Jer, treba imati na umu, i ovo je nečij izvor hrane i to treba poštovati.

Kazne za selfie 

Kod nas ne postoji zakon koji bi kaznio ovakvo ponašanje. No, ako u Njemačkoj u usjevu ostavite smeće ili vas netko uhvati dok radite selfie, mogli biste zaraditi kaznu i do 10.000 eura. Ostavite li izmet psa, to bi vas moglo koštati 50 eura. Osim toga, poljoprivrednik ondje ima pravo tražiti i naknadu štete

Bez obzira što nećete biti kažnjeni, poštujte tuđu imovinu i trud. A i buduću hranu.

Dobru fotografiju možete snimiti i uz rub polja ili ako u njega baš želite ući, pritom pazite da ne polomite i izgazite biljke. 

Jednostavno, budite odgovorni.


Tagovi

Selfie u polju Fotografija Instagram Društvene mreže Selfie u uljanoj repici Selfie u lavandi Selfie u suncokretu Odgovornost Kazna Odgovorno fotografiranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.