Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambalaža
  • 12.02.2022. 16:30

Kako do privlačne ambalaže? Donosimo zanimljive primjere

Ambalaža je poseban element identiteta jer ideju i koncept pretvara u taktilni, fizički predmet, i stvara neposredno iskustvo između branda i potrošača.

Foto: Depositphotos/ustudent
  • 1.757
  • 36
  • 1

Ambalaža je puno više od samog pakiranja proizvoda. Vrlo često to je prvi doticaj koji kupci imaju s proizvodom i prva prilika za stvaranje iskustva uživanja u proizvodu, a ujedno i iznimna prilika za proširiti iskustvo branda na sva osjetila i ispričati priču.

Odličan proizvod je polazišna točka u izgradnji vrhunskog branda, no vizualni identitet i ambalaža važni su segmenti koji proizvod pretvaraju u brand kakav on u konačnici jest. Mogućnosti su neograničene, a inspiracija gotovo uvijek dolazi iz posebnosti proizvoda – nasljeđa, lokaliteta, sirovine, osobne priče ili konteksta, koja postaje nositelj identiteta.

Ambalaža je poseban element identiteta jer ideju i koncept pretvara u taktilni, fizički predmet, i stvara neposredno iskustvo između branda i potrošača.

U nastavku su priče o brandovima koji su konceptom, dizajnom i produkcijom ambalaže dodali vrijednost brandu i na inspirativan način se osvrnuli na kontekst i posebnosti svog proizvoda.

Boja kao na srećkama

Vinarija i vinograd "Figula" nalaze se u neposrednoj blizini mađarskog sela Sóskút. Njihov teritorij nalazi se na povoljnom prirodnom položaju, a vodonepropusno tlo bogato vapnencem i mineralima održava vlažnost i u sušnim godinama.

Dizajnerici Csöngeai Ballei su karakteristike jedinstvenog poljoprivrednog zemljišta vinograda Sóskú poslužile kao temelj u zanimljivom višeslojnom dizajnu etikete.

Zlatni sloj etikete na ambalaži simbolizira glineni, gornji dio tla. Ta boja je premaz koji se može ostrugati, kakav često pronalazimo na srećkama.

Oko vrata boce obješen je komemorativni novčić "Figula" s kojim se upečatljiva zlatna može lako sastrugati s etikete i tako postepeno otkrivati “zakopanu” fotografiranu crno-bijelu teksturu zemljanog sloja vapnenca. Dvoslojna etiketa odražava posebnost vinograda i lokaliteta, ali i poziva na interakciju s ambalažom i širi iskustvo konzumiranja vina na taktilni doživljaj i igru.

Trakica nosi koordinate otoka

Londonski dizajn studio Stranger & Stranger, poznat po vrhunskim ambalažama pića, osmislio je izgled boce za gin "Isle of Harris", nazvanom po istoimenom Škotskom otoku.

Suptilan dizajn boce i prepoznatljivo namreškano staklo u potpunosti se referiraju na lokalitet i evociraju pomorske elemente otoka – valove, vjetrove i pijesak.

Taktilne linije boce mjestimice postaju glatke, podsjećajući na morske izmjene plime i oseke, a pomno isplanirane nepravilnosti u obliku čine da boca bez napora staje u ruku.

I pluteni čep boce referenca je na podrijetlo - označen je logotipom destilerije i oblijepljen jednostavnom papirnatom trakicom koja nosi koordinate otoka. Papirnata etiketa gina sadrži više od 20 jedinstvenih iteracija motiva mrlja šećerne alge i bakra.

Podnožje boce odaje počast obiteljskom nasljeđu i krije latinsku uzrečicu koju osnivač destilerije koristi za vlastiti obiteljski moto - "Esse Quam Videri" (Biti, a ne izgledati), kao podsjetnik da se ostane autentičan u svemu što se radi.

Reciklirane naljepnice

Koristeći oprane Coca-Coline etikete, nizozemski studio Fitzroy stvorio je prvi održivi brand ruma na svijetu, proizvodeći jedinstvene čepove za boce koji su ujedno i umjetnička djela.

Tijekom 2017. godine na nizozemskim plažama studio Fitzroy očistio je od zagađenja dijelove obale sakupljajući crvene omote, reciklirao ih i procesima otapanja i prešanja upotrijebio ih za proizvodnju jedinstvenih čepova za boce.

Nove boce izrađene su od recikliranog stakla sakupljenog na istim plažama. Privlačan mramorni vrh stvara osebujan dizajn i poziva korisnike na ekološko osvješćivanje te ponovno korištenje boce u druge svrhe. One su pažljivo umotane u bijeli papir i glavnu prepoznatljivost stvara kockasti čep nalik na mramor koji je nositelj ekološke priče ovog branda.

Iridium Cabernet Sauvignon

I za kraj još jedna vinska priča. Riječ je o čuvenoj kalifornijskoj vinariji iz doline Napa, Sterling Vineyards, i njihovo vino Iridium Cabernet Sauvignon.

Naime, iridij je jedan od najrjeđih elemenata na zemlji. To je plemenit, srebrnobijeli metal, vrlo nereaktivan i korozijski najotporniji metal koji ne otapa niti jedna kiselina. Vizualno ga povezujući s elementom iridijem i njegovom unikatnošću, vinarija Iridium Cabernet Sauvignon predstavlja kao vrhunac savršenstva u vinarstvu.

U skladu s iznimnom kvalitetom limitiranog vina, svaka vinska kutija izrađena je od prozirne pet milimetarske akrilne cijevi te ima mehanizam strojnog navoja što omogućuje da se baza boce, logotip koji je laserski ugraviran u nehrđajući čelik i poklopac savršeno vertikalno poravnaju, kao još jedna referenca na savršenstvo i preciznost vrhunskog vinarstva.


Tagovi

Ambalaža Pakiranje Proizvodi Prepoznatljivost Označavanje Etikete


Autorica

Anamarija Kvesić

Više [+]

Projekt menadžerica Beton dizajn agencije.