Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 02.07.2018. 12:00

Kako nakon požara svi znaju kako svinju držati daleko od vatre

Radio sam kao običan radnik na svinjogojskoj farmi. Istjerati svinje iz boksa nije tako jednostavno kako u svojoj prijavi misle udruge zaštitnice životinja.

Foto: Pixabay/afnewsagency
  • 6.500
  • 487
  • 3

Udruga Prijatelji životinja i 20 udruga iz Mreže za zaštitu životinja podnijet će kaznenu i prekršajnu prijavu protiv PIK-a Vinkovci zbog opravdane sumnje da nisu zaštitili živote svinja i poduzeli sve da se spasi od požara što veći broj nesretnih životinja. Sumnju da je dobar dio životinja mogao izbjeći smrt u požaru izaziva dosadašnje saznanje da nisu odjednom počeli gorjeti svi objekti, ali radnici svejedno nisu oslobodili svinje iz onih objekata koji još nisu bili zahvaćeni požarom. 

Svatko ima svoju zabavu. Pa tako i udruge koje će pametovati i kod takvih kataklizmi kakav je bio požar na svinjogojskoj farmi PIK-a Vinkovci. Prijave će biti u svakom slučaju i bez njih. Ali kada se pročita neko njihovo priopćenje, pamet ti stane. Kada izgori 10 tisuća svinja sigurno nam ne može ne biti itekako žao. Ali moramo biti sretni da nije bilo ljudskih žrtava. No, danas svugdje srećemo one koji se prave jako pametni a i da sve znaju.

Dovesti sve na farmu pa nek probaju istjerati barem 10 svinja

Međutim, sigurno 99 od 100 čitatelja ne razumije kakav je to postupak prijave. Ne treba tu ništa puno. Dovoljno je poslati pismo DORH-u ili pak mail i u javnosti možete puhati da ste podnijeli prijavu.

Ja bih svakoga od njih doveo sad na bilo koju farmu. Da uđe u boks i proba iz njih istjerati 10 do 15 svinja. One jure po boksu. Pa se kližu. Idu svuda samo ne na vrata. Pa ih onda moraš električnim pipalicama tjerati prema tim vratima, često i udariti. Ako su teške poput krmača treba im i brundu navući. Pa ih vući. Pa one nikada nisu izašle iz tog svoga okruženja! Oni ne znaju da postoji nešto izvan njihova boksa. Pa će se opet neka svinja zaletjeti u tebe. Pa ćeš i ti preko nje pasti. Pa ju onda opet pokušati istjerati. Pa će se opet, i kada sve izađu na hodnik, uvijek naći jedna koja će se vratiti nazad. Neka treba bar 10 do 15 minuta za boks da se isprazni u hodnik - ne možete ništa učiniti.

Treba naglasiti da to govorim i kao čovjek koji je taj fizički posao u tovilištu svinja i odrađivao. Radio sam i kao običan radnik na takvoj farmi.  A kada se svinje nađu u hodniku druga priča. Jure i guraju se svuda. I sada taj jedan radnik na farmi već bi izgorio kod prvog boksa i imali bi ljudsku žrtvu. Istraga će pokazati je li se moglo više ili manje. Ali nije moguće istjerati svinje baš tako kako su ti ljubitelji životinja zamislili. Ljudima možete reći da svi krenu van polako jedan za drugim. Ali svinjama? Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi svinjama pričali ti ljubitelji životinja i kako bi im objasnili da moraju izaći van.

Ja bih svakoga od prijavitelja doveo na bilo koju farmu. Da uđe u boks i proba iz njih istjerati 10 do 15 svinja. One jure po boksu. Pa se kližu. Pa one nikada nisu izašle iz tog svoga okruženja! One ne znaju da postoji nešto izvan njihova boksa.

Na društvenim mrežama mnogi navode da je požar podmetnut namjerno kako bi se dobio novac od osiguranja i da životinje nisu htjeli pustili van iz objekata. Komentatori smatraju da je riječ o proračunatom ubojstvu životinja radi financijskih interesa te traže da se vlasniku tvrtke sudi za ubojstvo i da im se trajno zabrani uzgoj i držanje životinja, kažu u svom priopćenju. Eto dokle stiže ljudsko ludilo. I farma i oprema i svinje sigurno su osigurani. Šteta će biti isplaćena. Danas je ipak isplativije prodati te svinje nego ih ubiti i čekati novce. I uostalom, jako puno košta izvlačenje tih svinja koje su teške od 20 do 200 kilograma. I onda ih na kraju odnijeti u kafileriju koja se nalazi kod Zagreba.

U ovome su stvarno pravu. Istraživanja pokazuju da su svinje inteligentnije od pasa, da pokazuju velik raspon osjećaja i imaju jake osobnosti, no unatoč tome veći šok izazvala bi vjerojatno vijest da je u nekoliko sati izgorjelo 10.000 pasa ili mačaka. Točno. To govori da je riječ o doista velikoj tragediji za životinje.

Gdje su farme od cigle i betona?

No, ajmo možda o nečemu drugom razmisliti. Bi li u našim tradicionalnim načinima gradnje štala ove svinje izgorjele?. Mi smo prije imali farme od cigle i betona. I instalacije su išle po zidu s vanjske vidljive strane. A danas? Grade se kao neke montažne, brze, suvremene ali od nekih panela, pa tzv. sendvič materijala. Upravo to. Ti materijali gore. Instalacije su unutra sakrivene. Onaj četvrti objekt navodno je građen od naših tradicionalnih materijala i on nije izgorio. Ovo sve po američki i europski gori kao slama, a unutra i životinje. Nije baš popularno više ni imati ovako velike mega farme. Mnogo obiteljskih gospodarstava s manjim objektima ne bi imalo ovakve tragedije. Isto kao i kad je požar u jednoj trgovini u gradu, ili pak u trgovačkom centru. Tako i ovo.

Nosimo se sada i s megalomanijom Todorićeve ekipe. On je morao imati najveće farme, najviše stoke na jednom mjestu, najveće izmuzište u Europi, pa najviše robota za mužnju, najveću vinariju... Ovo je rezultat i te megalomanije. Mi imamo nešto, a to je cigla, beton i drvo. Što uopće gradimo te plastične objekte, pa neke kao otvorene štale koje su po mnogima jeftinije, a ipak to sve ispadne skupo? Sve je to marketing. Sve neki super materijali, odlične izvedbe. A pojede te plamen za par sati. Staru farmu, zidanu, nema šanse. Izgorjelo bi malo i to je sve.


Tagovi

PIK Vinkovci Svinje Farma Požar Prijava


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije