Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Butković
  • 30.08.2015. 11:20

Kako vi nama - tako mi vama!

Uništavanjem seljaka i njegovog nastojanja da osuvremeni mehanizaciju, kauzalno uništit će se i cjelokupno gospodarstvo vezano za malo i srednje poduzetništvo.

Foto: PIXSELL
  • 2.814
  • 465
  • 0

Plivam jučer s budućim poljoprivrednikom. Plivamo uz zapuštene i zarasle parcele. Vrišti vriština, strši makija, tu i tamo probija se koji grm smilja. Leo sanjarski gleda u taj mrtvi kapital i zamišlja kako će jednom revitalizirati taj zapušteni dio otoka. Razgovaramo o Mjeri 4. Obojica smo već ludi od birokrata koji se naslikavaju u odijelima i svojim neznanjem uništavaju zemlju.

Dečko je mlad i želi uložiti u dobru mehanizaciju. Želi ostati na otoku i započeti novi život. Želi pokrenuti uspavanu poljoprivredu. Mladih više nema na poljima. Vinogradi su mnogi zarasli. Opustjeli otoci, a zemlja gotovo i ne pamti udarce motikom. Čudesna Mjera 4 kao poticaj namijenjen ruralnom gospodarstvu poput fatamorgane lebdi nad glavama malih i srednjih OPG-ova.

Danonoćno pisali projekte

Preko 1.100 prijava za poticaje u obnovi mehanizacije bila je odlična reakcija seljaka da osuvremeni svoju proizvodnju i preradu. Mnogi su nadobudno pisali projekte, plaćali eksperte da im napišu projekte, duge noći nakon iscrpljujućeg posla provodili nad birokratskim propisima koje su proučavali ne bi li dobili ono što im je zakonom obećano. I Leo je htio pronaći nekog da mu piše projekt.

No, da bi započeo s OPG-om, mora prestati biti student, treba ispuniti hrpu uvjeta koje je propisao tamo netko tko ni ne zna što je sjetva, a kamoli tanjuranje ili gnojenje zemlje. Leo iščitava sve žive zakone, kombinira, ima 21 godinu i želi biti produktivan. Želi raditi. No, kako da radi seljak u Hrvatskoj kad mu sve smrdi u državi? Zakoni, poticaji, uvjeti za dodjelu kao da su pisani za one koji već imaju da bi imali još više. Mala poljoprivredna gospodarstva predodređena su za neuspjeh.

Vođenje ovaca na klanje

Mjera u kojoj se zlate milijarde kuna za idućih sedam godina poticaja zasvrbjela je one velike, najveće koji već unaprijed zadovoljavaju kriterije natječaja. Ova mjera je kao vođenje ovaca na klanje. Unaprijed se zna ishod. Odbijanje mnogobrojnih zahtjeva malih i srednjih OPG-ova upućuju na to da Ministarstvo poljoprivrede na čelu s izgubljenim ministrom Jakovinom uopće nemaju namjeru zaštititi običnog seljaka. Trenutno vodeće stranke vade iz arhiva koalicijske dokumente i nude suradnje s HSS-om i AHSS-om ne bi li pridobili glasove malog seljaka. Dok su mu svojim potezima pritisnuli glavu i ne daju mu disati, oslobodili su mu desnu ruku da može glasovati za nekog od svojih izrabljivača.

Nerazvijeni u korist uvoza?

Alociranje novca u Mjeri 4 je upravo to: krajnje eksploatiranje seljaka u korist konglomerata. Milijunski poticaji koje će MP podijeliti velikim igračima, uništit će dodatno seljaka i u odnosu spram bogatog konkurenta u utrci za poticajima, em će seljak mehanizacijski ostati nerazvijen u korist uvoza i grosističke poljoprivrede koja će cijenom svojih proizvoda progutati jedva opstojeće OPG-ove. Kad država dodijeli novac velikima pokrenut će se vampirizacija sela. Isisat će se iz njega i posljednja kap.

Dodjela zemljišta bila je početak nelojalne konkurencije. Seljak je u dodjelama dobivao močvare, neplodna tla dok su veliki igrači dobivali savršene njive na kojima je zemlja zlatna, kao i prihod koji će im uroditi. Pogodovanje velikim proizvođačima koji su u podnajmu poznatih velikih prerađivača i trgovaca, država zapravo započinje industrijalizaciju poljoprivrede. Poticajima koje ostvare kupit će se nekoliko suvremenih kombajna, traktora i mehanizacije za koje bi običan seljak trebao raditi milijun godina da ih otkupi.

Industrijalizacija poljoprivrede - dvosjekli mač

Uništavanjem seljaka i njegovog nastojanja da osuvremeni mehanizaciju, kauzalno uništit će se i cjelokupno gospodarstvo vezano za malo i srednje poduzetništvo. Uništit će se trgovina s poljoprivrednom mehanizacijom, agroapoteke, trgovine sjemenjem, trgovina produktima i sve to da bi se zaštitilo one koji ionako helikopterima oru svoja polja i uzgajaju kombinate od poticaja koje im legalno raspisuje država.

Potezima koje vuče ministar Jakovina čude se i u EU i u nas. No, ukoliko već na prvoj dodjeli poticaja bude premašeno više od 50% predviđenog budžeta, onda bi to trebalo dodatno istražiti i provjeriti zašto se dodjeljuje toliko novca predviđenog za sedam godina poticaja? Kome se to ubrzano pogoduje pred izbore jer se ne zna tko će dogodine raspisivati natječaj za Mjeru 4? Industrijalizacija poljoprivrede dvostruki je mač koji će se jednom obiti o glavu onih koji su se igrali sudbinom sela i malog, nezaštićenog seljaka.

Raseliti selo i preorati njive?

Sljedeći put kad vidite te političke supove kako nadlijeću nad selom vrebajući vaše glasove sjetite se kog i zašto su zaštitili svojim poticajima. Društvo s Banskih dvora odlučilo je unaprijed raseliti selo i preorati hrvatske njive u korist onih što se vozikaju u limuzinama i uopće ne mare je li Vi imate za struju i vodu i jel vam traktor poznavao vrijeme Stjepana Radića. Ne oni su oni koji će prvi pljunuti na vaše poštenje da se ne bi sudilo o njihovom. Tiho uvođenje industrijalizacije kroz legitimne oblike nažalost su ušutkale seljaka i ne daju mu argumente da se bori za svoja prava.

Milanović neće imati potporu seljaka?

Iako je mjera naslovljena na zaštitu i tome da se osuvremeni ruralni kraj, tomu nema ni traga. Država tako postaje ubojicom sela. Hrvatska će imati poljoprivredu, no seljaka kakvog danas poznajemo neće biti. Bit će hrpa skupocjenih traktora koji će orati u korist par tajkuna. OPG-ovi će egzistirati za svoje potrebe jer će im cijena proizvoda biti nekonkurentna velikim igračima. Neće im se isplatiti raditi za prodaju jer neće moći pokriti troškove inputa.

Na kraju, kad sve zbrojimo, iskreno se nadam da će Jakovina i kompanija jednom upasti u produkt poticaja Mjere 4 - 4.1.2. (zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnoja) jer to svojim činom i zaslužuju, jer se tako odnose prema seljaku i tako ga tretiraju. Seljak je zaslužio ravnomjeran tretman, a ovim fiktivnim natječajem proglašava ga se običnom budalom. Dokad? Ne zadugo. Uskoro su izbori, a Milanović može slobodno zahvaliti i Jakovini što neće imati potporu seljaka. Kako vi nama, tako mi vama!

Foto: PIXSELL


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Tagovi

Projekti Mehanizacija Krešimir Butković Smilje Revitalizacija Mjera 4 Birokratski propisi Vinogradi Opustjela zemlja Zakoni Tanjuranje Gnojenje Kriteriji natječaja Zaštita seljaka Ministarstvo poljoprivrede Dodjela zemljišta Industrijaliza


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo