Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 16.12.2021. 10:30

Koliko je (ne)izvjesna proljetna sjetva i šta možemo očekivati u 2022. godini?

Pred nama je neizvjesna godina, priliv sredstava je sve manji, loša ekonomska situacija i poslijedice COVID pandemije umanjile su budžetske kase.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 675
  • 125
  • 1

Proizvodnja pod otvorenim nebom, kako se za poljoprivredu često kaže, nema garanciju i gotovo je nemoguće reći kakvi se prinosi očekuju. Mnogo je razloga za to, a osnovni su vremenske (ne)prilike. Svjedoci smo da se u jednom danu desi smjena gotovo svih godišnjih doba, stoga očekivani prinosi se ne smiju uzeti kao garancija za određene planove i akcije. Što bi stari ljudi rekli: "... ne petljaj se i ne diraj u Božije odredbe..." .

Poljoprivrednici se samo mogu nadati dobrim vremenskim prilikama. Postoje brojne radnje i potezi koje vuče poljoprivrednik kako bi na kraju postigao  bolje prinos i veću zaradu, ali i stvari koje se mogu predvidjeti poput potreba tržišta, cijena nabavke reporomaterijala, prodajnih cijena, poticaja i slično. Trenutna situacija i određeni trendovi poskupljena i kombinaciji sa sve više nepredvidivim vremenskim prilikama iznad glava poljoprivrednika ostavljaju veliki upitnik šta to donosi nova poljoprivredna sezona u 2022. godini.

Administrativne obaveze

Početak godine označava i početak zakonske obaveze svih registrovanih poljoprivrednika, PPG-va, obrta, firmi u sektoru poljoprivredne proizvodnje, zadruga i poljoprivrednih udruženja da ažuriraju podatke u Registru poljoprivrednika u periodu od 1. januara do 31. marta. Poljoprivrednici često to zaboravljaju i u tome slučaju ostaju bez prava na ostvarivanje na poticaje iz tekuće godine.

Posebnu pažnju treba da obrate svi koji koriste zemljište pod zakupom, provjeriti datume isteka ugovora o korištenju zemljišta, obzirom da Registar tokom godine bilo kada da se desi istek ugovora automatski bez obavještenja briše uneseno zemljište, što kasnije predstavlja problem kod ostvarivanja poticaja. Period ažuriranja je i jedina prilika tokom godine da se izvrši i promjena organizacionog oblika gazdinstva, prelazak iz PPG-a u  obrt, upisivanje novih članova gazdinstava ili promjena nosioca. Sve te izmjene se vrše u nadležnim gradskim/općinskim službama i moraju biti izvršene i ažurirane u Registru do kraja trećeg mjeseca.

Borba za dio budžetskog kolača

Pred nama je neizvjesna godina, priliv sredstava je sve manji, loša ekonomska situacija i poslijedice COVID pandemije umanjile su budžetske kase. Poljoprivrednici i poljoprivredna udruženja s nestrpljenjem osluškuju najave nacrta budžeta za 2022. godinu. Već odavno poljoprivrednici imaju svoje prijedloge, ideje koje jako često budu samo slovo na papiru jer gotovo svi nivoi vlasti rijetko kada da uvaže potrebe i glas poljoprivrednika.

Početkom godine, kako se u pjesmi Crvene jabuke kaže "nekako s proljeća", kreću izrade nacrta budžeta koji obuhvataju i Programe poticaja i Pravilnike. To je prilika za pravnu bitku kojom poljoprivrednici ukazuju na realne potrebe i zahtjeve poticaja. Sve dok se Program ne usvoji, prilika je da se izvrši i pritisak i lobiranje kako bi država u 2022. godini bila oslonac poljoprivrednicima u proizvodnji.

Proljetna sjetva skuplja za 50 posto

Mineralna gnojiva u prosjeku su skuplja do 30 posto, sadni materijal čak i do 50 posto u zavisnosti od kultura, zaštitna sredstva i sredstva za prihranu skuplja do 50 posto u odnosu na prethodne godine. Plastenik 100m2 s opremom do godinu unazad i prije koštao je oko 2300 KM, a prema najavama prodavača ići će do 3200 KM.

U okruženju naglog skoka cijena repromaterijala i sadnog materijala poljoprivrednici će vjerovatno dočekati proljetnu sjetvu. Cijene ulaznih inputa će diktirati broj registrovanih poljoprivrednika i zasijanih površina na proljeće koje će u pogledu sjetve biti zaista neizvjesno. Još uvijek ima vremena i postoji način da se u obzir uzme novonastala situacija. Programe ili eventualno vandredne ili prijevremene odluke o pomoći poljoprivrednicima treba donijeti što prije kako bi što bezbolnije i na vrijeme bila izvršena sjetva sa svim potrebnim agrotehničkim mjerama.

Vremenske (ne)prilike

Prvi put se u nekim sredinama započinje priča o protugradnim sistemima, tamo gdje su oni bili nezamislivi postaju prijeka potreba. Klimatski uvjeti se tako brzo mijenjaju da sezona u tome pogledu postaje neizvjesna.

Niko i nikakva super aplikacija ne može predvijdjeti šta mogu poljoprivrednici očekivati u narednoj godini. Međutim, iz iskustva prethodnih zasigurno vremenske neprilike će biti veliki problem u narednoj. Nešto na što poljoprivrednici ne mogu uticati i što je nepredvidivo uvelike može unazaditi proizvodnju, koju da gotovo niti jedna osiguravajuća kuća ne želi osigurati, smatrajući to velikim rizikom.

Prekomjeran uvoz

Šta sijati, koje kulture odabrati, koje su potrebe tržišta vječita su pitanja pred proljetnu sjetvu. Kada bi zasijali sve površine proizveli bi količine koje bi bile sasvim dovoljne da država podmiri potrebe vlastitog stanovništa. Naravno postoje poljoprivredni proizvodi kojim proizvođači ne mogu zadovoljiti domaće tržište pa je uvoz opravdan. No, ne postoji nikakvo opravdanje niti ikakav razumni razlog da pored domaćeg BiH uvozi poljski krompir, austrijsku običnu vodu, grčki paradajz i slično, a to sami možemo proizvesti.

Prekomjeran i nekontrolisan uvoz osnova je svih problema, a s kojima se domaći poljoprivrednici susreću. Sve su prilike da će tako biti i u narednoj godini. Da ne bude sve tako crno i sivo, BiH se još uvijek može pohvaliti osnovnim poljoprivrednim resursom čistim zemljištem i relativno čistim vodotocima. Domaći poljoprivrednici su vrijedni ljudi, žive od svog rada, mali vjetar u leđa od države će biti sasvim dovoljno da donese odluku da li da sije na proljeće ili ide za Njemačku!


Tagovi

Proljetna sjetva Registracija poljoprivrednika Vremenske prilike Budžet 2022 Uvoz


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.