Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Butković
  • 26.07.2015. 18:00

Krađe na farmama bez ikakvih posljedica?

Glede lopova, dosad nije bilo kazni za fizičke osobe i obrtnike koji nepropisno sakupljaju smilje, gljive ili neku drugu zavičajnu divlju vrstu. Mogle su se kazniti samo tvrtke i to u rasponu od 15 do 25 tisuća kuna. Izmjenom zakona predviđa se kazna za sve prekršitelje u iznosu od 25 do 100 tisuća kuna.

  • 3.128
  • 413
  • 0

Vrućine koje su nas samljele na kubični centimetar nikako ne jenjavaju. Gledam prognoze po svijetu i kad vidiš temperature na Arapskom poluotoku, dođe ti da skočiš malo do njih i rashladiš se. Na Rabu gotovo da i ne znaju što je kiša. Nedavno smo zabilježili temperaturne rekorde od 39,3°C zraka i 30°C mora. Ribama je toliko vruće da nas mole prespavati u ledenim škrinjama.

Oduvijek sam se divio našim poljodjelcima kako rade po cijeli bogovetni dan u polju i trpe vrućine kao da na sebi imaju klima uređaje. U novinama, pak, vijesti o sasušenoj zemlji, o ožeglinama na povrću. Spasa nema ni u navodnjavanju. Čovjek tri sata polijeva rajčicu u stakleniku, a ova samo što se nije skašila u šalšu. Visoke temperature spalile su šume, no i ljetinu na Pelješcu. 10.000 trsova otišlo je u dim, a dingača više nema ni za lijek. Vatrogasci su se danonoćno borili za kuće da ne izgore. Kao osoba s invaliditetom i bez termoregulacije, teško podnosim vrućine.

Ispilili zidove drvene kuće da dođu do plijena!

Blagonaklonošću urednice, mogao sam uzeti odmor od pisanja, no danas se iznimno vraćam kolumni jer sam poludio kad sam vidio članak u novinama o stalnim krađama voćnjaka. Zadnja bizarnost vezana je za krađu drva u jednom selu. Lopovi se dosjetili da je lakše ispiliti zidove drvene kuće nego cijepati po ovoj vrućini. Dok je žena bila na godišnjem, oni joj okljaštrili kuću. Vratila se s mora pa misli da je zapela u nekom suludom vicu. Ostao krov i potpornji, zidova nema. Šteta je 8.000 kuna i nikome se ne da istraživati taj lopovluk jer su cijene nekretnina male. Što sad da učini žena? Nacrta nove zidove.

Dobro je rekao jedan čovjek da smo zemlja apsurda: ukradu milijune pa si tim novcem kupe jamčevinu i slobodu, ukradeš kruh od gladi, eno te u zatvoru. Vijest koja više ne šokira, već postaje ustaljenom svake godine u ovo vrijeme, su konstantne krađe voća iz voćnjaka. Gledaš onaj CSI američki, tamo iz daha nečijeg maltene stvore lik kradljivca. Ovdje uleti šleper u voćnjak, sve puno tragova, a čovjeku otuđe tonu krušaka dok si rekao Jakovina. I te krađe se uredno ponavljaju bez ikakvih posljedica.

Fond za pokretanje istraga o krađama uroda?

Jednom ukrali ljetinu iz staklenika, drugom u Međimurju pobrali sav krumpir, a policija nemoćna. Navodno je šteta i dobit premala da bi vlasnik ulazio u dodatne troškove suđenja. Onda je najbolje da seljaci organiziraju neki zajednički fond da se pokrenu tužbe i istrage te se ovakvim gnjusnim krađama stane na kraj! Ljudi izgore od posla, spašavaju voćke i onda im ulete kooperanti i preko noći oduzmu sav tru i znoj. U moje vrijeme klanjao si se pred čovjekom koji je suhu crvenu zemlju oplemenjivao svojim znojem i radio na tome da mu bogato urodi vinograd.

Mi djeca slinili smo na prizor slasnog crnog i prezrelog grožđa prepunog šećera. Na Rabu se brojao svaki grozd i sve je išlo za vino. Djeca u ona stara vremena pokupila bi koju bobu sa zemlje i to je bilo to. A sad ti ulete pametnjakovići i opelješe te u 60sekunda! Na drugoj stranici nova vijest o krađi. Tip ukrao 1.023 kilograma smilja. Zaustavljen kod Krčkog mosta. Nije ni pokušao sakriti teret. Na Rabu su godinama upozoravali o devastaciji otoka i nepravilnoj berbi. Ilegalci su brali, zapravo čupali smilje i na državnom i na privatnom posjedu. Možeš ti organizirati stražu, no ekipa te napadne, na brzinu napune kombije i pravac trajekt.

Ilegalci nemilice čupaju smilje

Zbog takvih kretena zabranjeno je i legalno branje bilja koje se, u pravilu, ostavljalo trećinu na polju da bi se dalje oplemenjivalo. Lopovi su brstili polja gore od koza iz Biafre. Nije ni čudo kad se radi o uspješnom biznisu. Rafinerija u vlasništvu Milivoja Macure ne može pokriti sva potraživanja koja su za uljem od smilja. Nedostatak bilja doveo je cijenu kilograma smilja na rekordnih 22kune. 1,3 tone potrebno je da bi se napravio kilogram ulja. Taj kilogram prodaje se za 1.800 eura. 30 tona smilja dobije se od 100.000 sadnica. Macura napominje da kad bi se smiljem zasadile sve poljoprivredne površine, ne bi se pokrila potražnja.

Klijenti iz Njemačke, Danske, Belgije čekaju u redu. Takvo ulje se u pravilu dalje koristi za kozmetičku i prehrambenu industriju, pa i za plastičnu kirurgiju. Slična potražnja je i za lavandom, kamilicom i sličnim ljekovitim biljem. Macura ima trenutno 600.000 sadnica u punom rodu. U taj ozbiljni posao ušao je prije desetak godina. Sad već ima i pokretnu destileriju za smilje. Uskoro otvara suvremeni pogon za destileriju vrijedan 2,5 milijuna kuna. Veliki novci, zar ne? Najveći konkurenti su mu korzikansko i sicilijansko smilje. Cijena ovisi o sezoni. Lani su smilju pogodovale kiše. Smilje mora biti ubrano 7cm iznad tla.

Kažnjavaju se samo tvrtke

Glede lopova, dosad nije bilo kazni za fizičke osobe i obrtnike koji nepropisno sakupljaju smilje, gljive ili neku drugu zavičajnu divlju vrstu. Mogle su se kazniti samo tvrtke i to u rasponu od 15-25 tisuća kuna. Izmjenom zakona predviđa se kazna za sve prekršitelje u iznosu od 25-100 tisuća kuna. Ministarstvo je najavilo i snažnije kontrole berbe i prerade smilja. Budući da znamo agilnost naših ministarstava, uzgajivači planiraju zapošljavanje poljara da bi zaštitili ljetinu. Bojim se da bi trebali biti opremljeni opremom ko u granične policije.

Nažalost, vijesti o krađama ljetine i nisu toliko važne koliko vijesti o tome gdje je netko poznat prošetao svoj badić, fotografirao noge u moru ili je uhvaćen pijan. Radišan čovjek ili gleda u zemlju ili u nebo. Tako je uvijek bilo na selu. Prijatelj mi studira agronomiju. Mlad je i pun snova. Želi se baviti maslinarstvom i sadnicama smilja na otoku Rabu. Dragi Leo, držim ti fige jer više ne ovisiš o nebu već o tome tko prelazi trajektom na otok i može li taj gledati bobu grožđa, a da ga ne zasvrbe prsti. Iskreno se nadam da nećeš proći kao Marko Bačić iz Baranjskog Petrova Sela kojem su ostavili tek praznu bocu likera. Zar hrvatski CSI ne može početi od toga, ili će nam i nadalje lubenice, bundeve, krumpiri, voće i povrće dobiti noge?


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Kolumna Krešimir Butković Krađe voćnjaka Krađa uroda Dingač Požar Vrućine Toplinski val Trsovi Pelješac Rab Krađa drva Staklenik Krumpir Troškovi suđenja Fond Milivoj Macura Legalno branje Sdanice Kontrola berbe Marko Bačić


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]