Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Na začelju
  • 16.09.2022. 12:00

Kuda idu hrvatske svinje?

Sve svinje treba prodati van u Njemačku da proizvođač (seljak) zaradi 23 E/t. Onda mesna industrija neka uveze jeftino meso iz Njemačke da zarade oni i trgovci, a građani će imati jeftin proizvod.

Foto: Depositphotos/Jaczi
  • 2.730
  • 140
  • 0

Svinjsko meso postalo je jedan od aduta Vlade RH u zaštiti standarda i potrošačke košarice hrvatskih građana. Njezini članovi redom su osupnuti rezultatima naručene analize trržišta koja kaže da je potrošačka košarica u odnosu na prihode građana među najskupljima u okruženju, te su nakon početne faze šoka odmah krenuli u akciju.

Kako se u Vladi hvale da komunista kod njih nema (umrli su, jel), očito im je u kreiranju akcije pomogao neki duh tvrdokožac iz rane faze Juge s idejom ovakvoga administrativnog određivanja cijena.

Hitno pozvaše neke predstavnike industrije i trgovine te ih izvjestiše da je od sutra cijena proizvoda 7,99/15,99/24,99, itd. Kada ih je pristigla ekipa priupitala temeljem koje kalkulacije odrediše cijene, ljutito im odgovoriše da su oni Vlada i da valjda oni znaju. Ne zamaraju se brojkama, ako nije istraživanje popularnosti stranaka.

U mrskom socijalizmu kasnija faza (koju donekle i pamtim), cijene su također bile administrativne, ali je prije odluke neka grupacija poljoprivrede i industrije raspravljala i teško usuglašavala kalkulacije nakon čega je donošena odluka. I to je razlog sumnji o duhu.

Imaju zaštićenu cijenu, ne misle valjda po njoj dobiti i meso

Ali, pustimo sada te sitnice, je li spiritualni utjecaj iz rane ili kasne faze socijalizma, vrijeme je da prijeđemo na svinje i svinjsko meso. I kuda sve to ide.

Zamrznuli su dvije kategorije mesa koje ukupno čine nekih 15 posto od ukupnih kategorija na polovicama. Kako je matematika neumoljiva to znači da je 15% od tržišnih kategorija sniženo te da će samo 15 posto potrošača/potrošnje moći do sniženih kategorija, što je najoptimističnija varijanta. Uvjet optimizma je da su sudionike na sastanku jako preplašili zgroženim facama. Kako znamo da u Vladi ima i onih koje vole nasmijavati, a ne širiti strah, izgledna je opcija za koju jedan naš kolega kaže: "Građani su dobili zaštićenu cijenu, nisku, pravednu, osjetljivu, ne misle valjda da će po toj cijeni dobiti i meso?"

Jer puno je upitnika, primjerice, lopatica s kosti, vrat bez kosti, nepakirano mljeveno meso nemaju zaštićenu cijenu pa će oni koji to mogu, svesrdno podržavati odluku vlade na ovaj način. A kako na sreću Vlada nas svinjogojce, a ni naše svinje nije obavezala da moramo imati samo vrat s kosti i lopaticu bez kosti, a nije ni trgovinama zabranila prodaju ostalih kategorija, građani će imati svinjetine po tržišnim cijenama i zaštićene cijene kategorija s vrlo malo mesa u prodaji.

I to je već puno, ne očekujemo da mesa neće biti.

A kako mislimo da će ga biti, idemo analizirati cijene mesa i svinja te često osporavanu konkurentnost sektora. RH uvozi skoro 50 posto svinjetine i to uglavnom za preradu i za svježu potrošnju. U prvih 8 mjeseci uvoz se povećao za 13 posto. Trgovački lanci i mesna industrija tvrdi da uvoze jer je to meso povoljnije, poslovanje jednostavnije te da žele našim potrošačima osigurati jeftine proizvode. Naši “stručnjaci” u javnom prostoru često pišu da opet svinjogojci nisu konkurentni te da je jeftinije meso iz uvoza i zato za sve njih moramo objaviti jedan grafikon.

Ponosno na začelju 

Napravljen je od podataka Europske Komisije (EK), a govori o cijenama koje proizvođači postižu u zemljama EU. Hrvatski ponosno stoje na začelju grafikona, u društvu najboljih EU svinjogojaca, Danaca i Nizozemaca s najnižim cijenama svinja. Iako, ako bi htjeli biti pošteni i jedni i drugi osim ove cijene dobiju na kraju godine i premije kao dobavljači i vlasnici mesnih industrija tako da oni dobiju značajnije više od proizvođača svinja u Hrvatskoj.

Od najvećih EU proizvođača, Španjolaca, jeftiniji smo 26.09%. a od Nijemaca 13,44 posto. Iz ove dvije zemlje te Danske i Nizozemske najviše uvozimo mesa.

HR na začelju

Kad je jedan naš svinjogojac iz Đurića vidio ove podatke, na sastanku s ministricom predložio je senzacionalnu strategiju proizvođačko/prerađivačkoga svinjogojskoga sektora: Sve svinje treba prodati van u Njemačku da proizvođač (seljak) zaradi 23 E/t. Onda mesna industrija neka uveze jeftino meso iz Njemačke da zarade oni i trgovci, a građani će imati jeftin proizvod. Treba maknuti zaštitnu cijenu jer bi lopatica i vrat mogli biti i niži od 24,99 kn za kilogram.

Sve je već bilo dogovoreno, svi na sastanku sektora bili smo za i čekali da ministrica kimne glavom. Tada je na semafor došao ministar koji je i predložio ove odluke na Vladi. I on kaže da je za, ali uz njegovu najbolju volju još uvijek čekamo da se upali zeleno svjetlo te da se promijeni odluka. Naravno, na glasanje na istoj sjednici treba pustiti senzacionalnu strategiju našega svinjogojca. Zamislite koja bi to fešta u Vladi bila, hrvatski proizvođači svinja super zarađuju i povećavaju proizvodnju, mesna industrija i trgovci imaju super marže, građani imaju super jeftino meso, i to ne samo ove druge kategorije, nego i prve klase (vole neki građani i but). Dok se to ne dogodi idemo dolje.

Pada broj krmača, smanjuje se proizvodnja tovljenika. Jesen s dvostrukim cijenama stočne hrane u odnosu ne prošlu godinu, dvostruko skuplja “zaštićena” cijena električne energije, pet/deset puta skuplji plin, kompliciranje kod izgradnje solara i puštanje u pogon na farmama, APPRRR koja i dalje dijeli brzu posmrtnu pripomoć. Ovaj puta ratarima za troškove proljetne sjetve. 

I da ne duljim. Čekamo da netko stisne tipkalo na semaforu pa da saznamo kuda idu hrvatske svinje. 


Tagovi

Proizvođači svinja Limitiranje cijena Svinjetina Uvoz Meso Kuda idu hrvatske svinje


Autor

Krešimir Kuterovac

Više [+]

Agronom/stočar sa 32 godine radnog staža u poljoprivredi, vlasnik i direktor Agroporc doo Petrinja te predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]