Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nije nego
  • 12.06.2020. 10:30
  • Zadarska, Dobropoljci

Neprodani janjci stočarima noćna mora, vukovima poslastica

U cijeloj priči najtužnije je što su stočari kojima su vukovi zaklali pa sa sobom odnijeli plijen, dvostruko oštećeni. Ostali su bez janjaca, nisu ih prodali, a ne mogu ostvariti ni odštetu. Zašto država nije otkupila muške janjce za robne rezerve, a za ženske dodala uzgajivačima odgovarajuće potpore za daljnji uzgoj i reprodukciju?

Foto: JumpStory
  • 1.870
  • 109
  • 0

Neprodani janjci za stočare su noćna mora, a za vukove poslastica. Ove godine, kao nikad prije, stradavaju janjci, a u posljednje vrijeme i jarići, potvrđuje i  mr.sc. Ana Grgas, ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliša za štete od vuka i vučjih svojti na području Zadarske županije i djela Like.

Posljednji štetan događaj zbio se u Dobropoljcima, selu u dalmatinskoj Bukovici, gdje je na OPG-u Zorke i Gojka Dobrića, usmrćeno 5 janjića i jedno jare.

U trenutku napada blago je bilo u plandištu ograđenom suhozidom visokim 1,70 metara. Samo na jednoj strani, onoj prema šumi, suhozid je niži što su vukovi iskoristili, otkriva vještakinja Grgas. Po tragovima, odnosno šapama koje je snimila bila su dva vuka. Usmrćene janjce i jarića pokušali su i odnijeti, ali su ih u tome omeli pastirski psi, križanci hrvatskog i njemačkog ovčara.

Janjce i jariće vukovi i ne kolju. U trku ih zgrabe za leđa. Slome im kralježnicu, pojašnjava Ana. Inače, kod većih životinja vuk svoj plijen ubija jednim jakim ugrizom za vrat. Toliko jakim da ponekad iščupa cijeli dušnik.

Nema odštete bez očevida

Očevidom u Dobropoljcima vještakinja je nepobitno utvrdila da su štetu počinili vukovi. Ovaj put, srećom, nisu odvukli plijen sa sobom tako da je mogla izvršiti razudbu tj. obdukciju, snimiti  leševe usmrćenih janjića i jarića, fotografirati i sačiniti sačiniti zapisnik kako bi oštećeni vlasnici mogli dobiti odštetu. A odšteta za svakog janjce i jarića iznosi po 700 kuna.

Kome prodati janjce? Samo u Lici, Zagori i Gorskom kotaru ih ima 100.000

Dobrići, koji imaju oko 100 ovaca i (još) 70-ak neprodanih janjaca, za razliku od većine drugih stočara, imali su, kako se kaže, sreću u nesreći. Naime, stočari kojima predatori usmrte i sa sobom odnesu usmrćeno blago, ne mogu računati na odštetu. Nema odštete bez očevida i izvješća ovlaštenog vještaka.

Inače, od početka ove godine do kraja svibnja, stočari s područja Zadarske županije prijavili su ukupno 60 štetnih događaja u kojima je smrtno stradalo više od 160 ovaca, koza, janjaca i jarića, nekoliko teladi pa čak i jedna krava. Tražila je svoje tele pa su je iznemoglu savladali vukovi.

Branko Sudar: Gledam u nebo, kud ću s janjcima?

U cijeloj priči najtužnije je što su stočari, kojima su vukovi zaklali ili na već opisani način usmrtili janjce pa sa sobom odnijeli plijen, dvostruko oštećeni. Ostali su bez blaga, bez  janjaca, nisu ih prodali, a ne mogu ostvarati ni odštetu. No, o tome nitko ne vodi računa.

Pomoć Plenkovićeve vlade - kap u moru

Doduše, Plenkovićeva vlada je. podsjetimo, odlučila “izvanredno pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara”, za što je osigurano devet milijuna kuna.  

Istraživanja potvrdila: Od 17 križanaca vukova i pasa, 16 ih je u Dalmaciji!

To je bila jedna od mjera kojom se pokušalo pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, ali kad se sagledaju ukupne štete zbog pandemije koronavirusa, to nije ni “kap u moru”, kako kažu stočari.

Neki od njih imali su i prijedloge kako bi se situacija izazvana nesretnom koronom mogla iskoristiti, ne samo za saniranje šteta nego i za iskorak u stočarstvu. Kad je već Europska komisija odobrila Hrvatskoj prenamjenu dodatnih 120 milijuna kuna “kako bi se osigurala likvidnost u sektoru poljoprivrede i pokrili gubitci u poslovanju poljoprivrednika u uvjetima izvanrednog stanja izazvanog širenjem epidemije COVID-19 u ovoj godini”, možda se dio tih sredstava mogao prenamjeniti i za pomoć ovčarima.

Ostavljeni na milost i nemilost vukova

Njabolje bi bilo da je Vlada višak janjaca, ali i odojaka i ostalog iz domaće proizvodnje otkupila u robne rezerve, a ne da u trgovačkim centrima i dalje kupujemo meso iz uvoza, a naše stočarstvo neka propada. A moglo se sve riješiti i to na jednostavan način: muške janjce država otkupi za robne rezerve, a za ženske doda uzgajivačima odgovarajuće potpore za daljnji uzgoj i reprodukciju.

Vukovi ne miruju, zaklali tele pred očima majke Bele!

Takav potez bi stočarima potaknuo optimizam, a ne ovako da u besparici, ovise o milosti i nemilosti vukova.

Postoje i drugi načini, ovčare bi se moglo “kreditirati” i odgovarajućim potporama tako da sve blago što se ne proda ili otkupi za robne rezerve ostane za reprodukciju. Kad bi, primjerice, samo polovica neprodanih janjaca ostala za tzv. remont stada na području Zadarske županije bi umjesto sadašnjih 108. 646 ovaca, koliko ih se prema podatcima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu sada uzgaja, dogodine bilo 54. 323 više.

Dragan Proroković: Kad već ne ide prodaja janjaca, možemo udvostručiti broj grla ovaca

Ukupno, znači, 162.969 blaga. U cijeloj državi državi 22.247 gospodarstva uzgaja ukupno 697.387 ovaca, a već dogodine, pridodajući ovogodišnje neprodane janjce, moglo bi ih biti puno, puno više.

 Zar to nije put prema samodostatnosti u proizvodnji hrane o kojoj sa se toliko govori!?


Tagovi

Neprodani janjci Stočari Vukovi


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]