Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda 2022
  • 30.12.2022. 16:30

Ni pomastili, ni umočili - ne ponovila se 2022. godina

(Ne)oporavljeno od korone, tržište je pogodila nova groznica, rat u Ukrajini. Mali i nevažni u globalnoj utakmici, poput Bosne i Hercegovine, mogli su samo pokriti se koliko su dugi.

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 362
  • 18
  • 0

"Poskupio parking! Jer, Ukrajina je najveći proizvođač parkinga u svijetu", glasio je nedavno osvrt jednog Facebook korisnika, očigledno izrevoltiranog višim cijenama, čega sve ne. No, pokušaj duhovitosti je ovdje mnogo više od toga. Iako poznati po humoru, Bosanci i Hercegovci ove godine nisu imali mnogo razloga za smijeh. 

(Ne)oporavljeno od korone, tržište je pogodila nova groznica, rat u Ukrajini. Mali i nevažni u globalnoj utakmici, poput Bosne i Hercegovine, mogli su samo pokriti se koliko su dugi. 

Kratak jorgan, duge noge

Iako 46 posto teritorije Bosne i Hercegovine čini poljoprivredno zemljište, ono se ne obrađuje. Tek 20 posto stanovništva se bavi agrarom, najviše stočarstvom, ali i tu opet kao da žmirimo na jedno oko. Tako skoro da nije bilo mjeseca u ovoj 2022., a da neki farmer nije najavio stavljanje ključa u bravu

Proizvodnja mlijeka se smanjivala, pa se sa strepnjom čeka izvještaj posljednjeg kvartala. Umanjena je i proizvodnja žitarica, stočne hrane, a rasle vrijednosti prodatih proizvoda. Jer, sve je poskupilo - gnojivo, sjeme, nafta, preparati za zaštitu... A posljedično i svi proizvodi.

Nakon najskuplje proljetne sjetve, sve nade ratara ugušila je rekordno skupa jesenja, pa su se onog nadati se boljem, prešli na biće kako bude. Ni vremenske prilike nas nisu štedjele. Ono što nisu izostavljene agrotehničke mjere, pokosila je suša.

No, slike ogoljenih klipova kukuruza rastužila je samo proizvođače. Donosioce odluka u sferi agrarne politike - ni da takne. Tako je ugušen i njihov jedinstveni zahtjev da im se namiri šteta, tek u pojedinim bh. krajevima uspjeli su nešto dobiti. Ovi jedinstveni su zamalo proglašeni izdajicama roda svoga, jer kako su se samo usudili?! 

Jedinstvo ni po koju cijenu

Sjetimo se i ideje o formiranju krovnog ministarstva poljoprivrede. Odbijena prije nego je i predstavljena, jer valja mijenjati Ustav BiH, a to se ovdje ne raspakuje. Formiranje ovog državnog resora stiglo je kao prijedlog iz klupe tada opozicionog delegata Denisa Bećirovića, sada već člana Predsjedništva BiH. Hoće li se nešto primijeniti u narednoj godini, vidjet ćemo, jer valja se spremati za EU, a tamo ne možemo s 13 ministarstava. Za to vrijeme izmiču nam sredstva iz pretpristupnih fondova, ali ko će pisati projekte...

Lakše je službenom limuzinom do Srbije. Tamo proizvode ono što nama treba, primjerice žitarice. Kad spuste rampu kako bi zaštitili svoj tržište, kao proljetos, molit ćemo da je podignu za nas. Šta nam teško?! Srbija jeste naš važan strateški partner, ali prioritet Bosni i Hercegovini bi trebala biti Bosna i Hercegovina, to su nedavno, potpuno legitimno, poručili peradari

Plavi dizel, uprkos pokušajima, poljoprivrednici nisu dobili ni u 2022. I dalje ostaju jedini proizvođači u Evropi bez ove privilegije, a ostalo je neodgovoreno i njihovo pitanje: Kakva je to država u kojoj seljaci grade autoputeve? Prvi pozitivan pomak u tom pravcu desio se nedavno, nakon općih izbora, kada su predstavnici poljoprivrednika primljeni na sastanak u Predsjedništvo BiH, no, preuranjeno je nadati se jer zna se šta se desilo magarcu. 

Hrabro, bez strategije

Na izmaku 2022. valja napomenuti da Federacija BiH nema ni strategiju poljoprivrede, i to onu koja zvanično važi od prošle godine. Dokument je nedavno upućen u parlamentarnu proceduru, a s obzirom na to da tek slijedi uspostava nove vlasti u ovom bh. entitetu, bit će sreće ako se usvoji prije nego i istekne rok 2027. godine. Primjenjivat ćemo retroaktivno, pa nije kraj svijeta. 

Obećanja su stizala čitave godine - bit će, a kad će ne zna se, za gorivo, za poticaje, interventne mjere... Ispaštali su potrošači i sporadično masovno kupovali brašno, ulje, šećer, mlijeko. Nasreću, prave nestašice nije bilo, ali je poskupilo, a na ovom standardu to je jednako. Predeveralo se. 

Bilo je i pomaka

Ali, nije da ništa ne valja. Bilo je i nekih pomaka. Na primjer, u listu proizvoda zaštićenog geografskog porijekla upisala se Visočka pečenica, a mesna industrija Menprom dobila je priliku izvoziti na tržište EU

Stigla je i najava da će Turski proizvođač gnojiva otvoriti fabriku u Bosni i Hercegovini. Predstavnici kompanije AS Meta već su boravili u našoj zemlji kada su potvrdili definitivni ulazak na tržište. 

Izabrano 14 najljepših sela u Bosni i Hercegovini

Zapažen je i rast u polju agroturizma. Sve više ruralnih destinacija dolazi do izražaja, a Hercegovačka vinska cesta postala je dio kulturne rute Vijeća Evrope "Iter Vitis", što će, kako su najavili, doprinijeti da BiH postane jedna od najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija. 

Sve promjene, pozitivne i negativne Agroklub BiH ispratio je s više od 3.300 tekstova u ovoj godini. Nastavljamo i dalje, promovirat ćemo, hvaliti, ali i kritizirati kada treba

Uz želje da naredna godina bude plodna i rodna i uspješna, a prije svega, zdrava, ispraćamo 2022. Ne ponovila se!


Tagovi

Godina 2022 Retrospektiva Poljoprivreda Poljoprivrednici Najskuplja sjetva Plavi dizel Strategija poljoprivrede Agroturizam


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !