Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 05.05.2016. 07:30

Pade ruralni razvoj kao zrela kruška?

Ipak se čini da Europska unija nije ovca za šišanje kao što je mislio Jakovina pa je naivno pokušao velikima priskrbiti novce koje EU daje za razvoj poljoprivrednika na seoskom području!

Foto: PIXSELL
  • 16.387
  • 2.368
  • 0

Veliki je to poraz bivšeg ministra Jakovine i njegove ekipe (posebice Zorana Milanovića) koja je htjela pred kraj mandata učiniti veliku pomoć tvrtkama iz sustava Agrokora, Žito i Osatina.

Naime, u javnost je procurilo da je pod pojmom ruralnog razvoja koji je bio namijenjen razvoju poljoprivrednika koji žive u ruralnom prostoru, Jakovina htio osigurati čak 360 milijuna kuna, od čega 70 do 90% nepovratnog novca.

Nije tajna da se, kada je u pitanju Agrokor, to najviše odnosi na PIK Vinkovci i Vupik, kojima je trebalo pripasti oko 46 milijuna kuna. Pet tvrtki u vlasništvu Marka Pipunića, odnosno njegova Žita, a to su Salami Aurea i Copadio Prosciutto Pannonico koje su trebale dobiti svaka po 38 milijuna kuna, tvrtka Floccus 32 milijuna kuna, a Argumentum Vitae 17 milijuna kuna.

Čemu naziv ruralni razvoj?

Naime, tumači se da su to umjetno stvorene tvrtke, kao i tvrtke u vlasništvu Osatina grupe, Nova natura, Vego Plantis i Mesna industrija Natura, koje su zajedno trebale dobiti 72 milijuna kuna, a dodatnih 38,5 milijuna kuna samostalno je trebala dobiti Osatina grupa.

Osim što smo se stalno pitali i u Agroklubu čemu naziv Ruralni razvoj ako neće biti namijenjen upravo razvoju te sredine i ljudima koji žive na selu. Od početka su seljaci, posebno udruge, kao što je Udruga OPGH Život, ali i političari iz tadašnje oporbe, kao i oni zastupnici u Europskom parlamentu upozoravali na takve nepravilnosti.

Iako će biti mnogih koji će ovu packu Europske unije pripisati novom ministru, onima koji duže prate trakavicu oko ruralnog razvoja, jasno je da je to upućeno na adresu stare Vlade. Naime, Tihomir Jakovina je iz natječaja za Mjeru 4 Ruralnog razvoja Hrvatske, suprotno preporukama Europske komisije, izbacio odredbu kojom se sprečava dodjela sredstava tvrtkama istog vlasnika i on će vrlo vjerojatno morati nekakvim istražnim organima morati objasniti taj svoj potez.

Foto: PIXSELL


Tagovi

Ruralni razvoj Tihomir Jakovina Agrokor


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer