Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krešimir Butković
  • 29.11.2015. 07:20

Pčelarska škola za osobe s invaliditetom

Udruga za promicanje istih mogućnosti, UPIM je u 2015-toj jedan od organizatora Škole pčelarstva za osobe s invaliditetom.

Foto: pcelinjak.hr
  • 1.371
  • 276
  • 0

Kad uđete nesmetano u neku prodavaonicu, kafić ili prostoriju, većina vas ne razmišlja o stepenicama, pragovima ili nekim drugim barijerama. Život i nije toliko kompliciran ako ne moraš razmišljati o tome kako prijeći ponekad nepremostivu stepenicu. Mnogi su me pitali zašto ljudima gledam stalno u noge.

Jednostavno, dok mi netko gura kolica bojim se da ću kolicima pokositi nekoga ispred sebe, ozlijediti ga ili mu potrgati odjeću. Dok sam studirao politologiju početkom ovog stoljeća, inkluzija osoba s invaliditetom (OSI) u društvu je bila minimalna.

(Ne)prilagođenost sustava školovanja za OSI

Prilagođenost objekata, pošti, banki, fakulteta, ulica još manja. Faks mi je bio totalno neadekvatan za studiranje, iako su mi profesori maksimalno izlazili ususret. Danas je situacija bolja. Osnovne, srednje škole i fakulteti imaju dizala i OSI se sve više izjednačavaju s ostalim studentima u pravima i mogućnostima školovanja. Imaju i svoj Ured za studente s invaliditetom na Sveučilištu u Zagrebu, koji im omogućuje mnogo toga, od informiranja, prijevoza do stipendija, a imaju i posebno prilagođene sobe u studentskim domovima.

Nama je kriza stalno!

Prije se to odvijalo stihijski kroz večernju školu, gdje su se stjecali uvjeti za kasniji upis na fakultete. Danas, sve snažnijim djelovanjem civilnog društva, među kojima i Udruge za promicanje istih mogućnosti - UPIM, čija je predsjednica Mirjana Dobranović, stvari se bitno mijenjaju u Hrvatskoj. Na inicijativu UPIM-a, od prve škole u Velikoj Gorici, danas gotovo 50-ak osnovnih škola ima dizala za OSI, srednje škole su sve više prilagođene kolicima, kao i većina fakulteta.

U skladu s tim, sve je veći broj OSI-ja koji imaju visoku naobrazbu i ulaze u birani krug akademski obrazovanih građana Hrvatske. No, jedno je obrazovanje, a drugo zapošljavanje. Kao marginalnoj skupini, često puta socijalno osjetljivoj, vrlo je teško dati ili pronaći posao koji bi mogli raditi ili od kojeg bi mogli živjeti. Zato je i UPIM-ova Nacionalna kampanja za zapošljavanje osoba s invaliditetom nosila slogan Nama je kriza stalno!

Škola pčelarstva za OSI

Razmišljajući par poteza unaprijed, između brojnih programa koje su dosad pokrenuli, UPIM je u 2015-toj jedan od organizatora Škole pčelarstva za osobe s invaliditetom. Riječ je o malom, volonterskom i entuzijastičkom projektu kojim se otvaraju mogućnosti za rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u nadi da će se prepoznati vrijednosti stvaranja istih mogućnosti kroz obrazovanje za razna zanimanja u kojima se mogu naći.

Početkom studenog, udružili su se Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM), Pčelarska udruga Propolis, Udruga pčelara neposrednih proizvođača Pčelinjak i pčelarska udruga Ulište u suradnji s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom i Prometnim fakultetom te su otvorili pčelarsku školu na Sveučilišnom kampusu Borongaj za 2015/2016 godinu. Pčelarska škola prilagođena je i za osobe s invaliditetom.

Integrirano-inkluzivna edukacija

Riječ je o integrirano-inkluzivnoj edukaciji, gdje su osobe s invaliditetom samo neki od polaznika Škole, ali je zato Škola prilagođena za njih. Pčelarska škola je škola za konvencionalno i ekološko pčelarstvo i u potpunosti je prilagođena tj. pristupačna OSI-ma za školovanje. Od kolike je društvene važnosti cijeli projekt, potvrđuje i nazočnost na otvaranju predstavnika Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta te Fakulteta prometnih znanosti.

Njima su se obratili i predstavnici Udruge pčelara te UIPM-a te su detaljno izvijestili sve o otvaranju mogućnosti edukacije iz pčelarstva za sve. Ovu školsku godinu pohađat će sedmero osoba s invaliditetom. Praktični dio nastave održavat će se subotom na pčelinjaku Sveučilišnog kampusa Borongaj, u proljeće 2016., kada se pčelinje zajednice budu mogle otvarati i pregledavati. Nastava iz pčelarstva provodi se prema verificiranom programu, koji je dobio suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a provodi ga Srednja škola Bedekovčina.

Kvalifikacija: pčelar

Edukaciju će provoditi vrhunski stručnjaci iz područja pčelarstva na čelu s Nikolom Kezićem, Majom Dražić, Janjom Filipi, Jozo Brajković, Marija Ševar, Dubravka Tončić, Deklo Barišić. Praktični dio nastave polaznici bi provodili pod vodstvom Nikole Kezića, ali i u suradnji s članicom Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPIM) Jadrankom Luketa Marković, koja je i sama pčelarica u invalidskim kolicima. Košnice i pomagala su specifične i prilagođene OSI-ma, posebice pomagala za slijepe i slabovidne osobe. Završetkom programa osposobljavanja dobiva se kvalifikacija pčelar/pčelarka. Pčelarstvom se osobe mogu baviti od razine hobija do potpuno profesionalne orijentacije te se time otvaraju nove mogućnosti cijeloživotnog obrazovanja za rad i zapošljavanje.

Novi zaljubljenici u poljoprivredu

Škola je otvorena i za studente i nastavnike suradnih fakulteta u Kampusu. UPIM ima želju da taj projekt, ali i drugi projekti budu što kvalitetnije postavljeni te će vršiti monitoring i davati dodatne savjete da bi se što bolje poboljšali uvjeti školovanja. Ovakav potez UPIM-a je nastavak završenog projekta s Agronomskim fakultetom u kojem je UPIM bio idejni nositelj i partner u projektu te je hvalevrijedan doprinosi oporavku agronomije i pčelarstva samog, a pronalazi i nove zaljubljenike u poljoprivredu od strane OSI-a.

Nemojmo zaboraviti i neke projekte koji se tiču cvjećarstva i poljoprivrede, zapravo više vrtlarstva u kojima su segmenti zemlje visinom prilagođeni mogućnostima osobama u kolicima. Malo pomalo, ovim putem se sve više osvještava potreba za planskim školovanjem OSI-a u agronomiji te bi ti projekti lako mogli biti započeti od osnovnih škola, preko srednjih strukovnih, do samog fakulteta. UPIM-u sve pohvale, a mi svi jedva čekamo prve teglice meda za koji ne sumnjamo da će biti vrhunske kvalitete za razliku od onih koje kupujemo pod med u brojnim velikim trgovačkim centrima.

Foto: pcelinjak.hr


Tagovi

OSI Osobe s invaliditetom Nama je kriza stalno! Škola za pčelarstvo UPIM Zapošljavanje Mirjana Dobranović Propolis Pčelinjak Ulište Marija Ševar Dubravka Tončić Jadranka Luketa Marković Med Krešimir Butković


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.