Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 10.08.2017. 10:30

Plenković progutao udicu uvozničkog lobija

Priča da je Tolušić nas zaratio s nekim je glupost. Jedva su čekali da nešto nabiju na nos Vladi. I sad svi navalili, a u stvari jedino koga štite su uvoznici. Poljoprivrednici iz trećih zemalja ništa neće osjetiti.

  • 3.917
  • 394
  • 0

Kad je netko dirnuo u bivše jugoslavenske zemlje odmah se sjatila sva sila novinara na Tolušića. Do sada su ga svi lijepo slijedili u stopu, objavljivali svaku njegovu riječ. Čak bi rekao da su mu mnogi virili iz stražnjice. No, sad je dirnuo u osinje gnijezdo. Možete misliti koliki je uzrokovao problem. Svima je jasno da su veliko zlo upravo uvoznici. A sada bez razmišljanja umislimo se da su taknuti proizvođači u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini.....

I njihovi mediji zajedno s našima pušu u istu tikvu. Uzvikali se svi redom pa bi skidali glave Tolušiću. Plenković se isto ponio kao kukavica. Sada se valjda boji svega, a od svake muhe se pravi slon. Pa što onda što uvoznici nečega iz trećih zemalja moraju platiti nešto više? Pa što? Neka plate kontrole tih proizvoda. I onako uvoze proizvode iz tih zemalja koje imaju mnogo jeftiniju proizvodnju. Volio bih da netko točno kaže a što mi to sve uvozimo iz tih zemalja a da je to bolje nego li primjerice iz Mađarske ili Slovenije? A što mi uopće izvozimo tamo?

Želiš li konkurirati domaćem - plati

Proizvođač voća u Srbiji ili Bosni i Hercegovini ima daleko jeftinije navodnjavanje i kupnju sredstva zaštite od naših. Primjerice kod nas trebaš za jedno prskanje soje herbicidom 80 eura, a u Srbiji 25. I normalno da uvoznici sve što utrpaju u Hrvatsku dobro zarade. I vjerojatno i dok novac dođe do srpskog, makedonskog ili bosanskog voćara, ratara, vinogradara dobrano se istanji da ni oni ne prođu ništa bolje nego li da prodaju kod kuće. I sada u stvari ne plačemo nad proizvođačima poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, Bosni i Makedoniji, plačemo nad time što će uvoznici koji uništavaju naše proizvođače morati nešto više platiti. Nema očito sada muda ni Plenković, a ni Tolušić da otepu sve to. I kažu. Ako hoćeš sa svojim grožđem i vinom iz Makedonije konkurirati našem, izvoli platiti da mi to dobro pregledomo što nam donosiš.

Mediji kao brane proizvođače u tim zemljama. Žao im je da jedan uvoznik koji se bogati na tim razlikama u cijeni mora platiti kontrole. Pa mora i gotovo.

Na to je skrenuo pažnju i Matija Brlošić, prvi čovjek Poljoprivredne komore. Ali dosta tiho. Onako stidljivo. Boji se protuakcije na sebe vjerojatno. Ali treba jasno reći. Mi smo tu u Hrvatskoj proizvođači toga i toga. Ako nemamo argumenata da spriječimo dolazak robe iz Europske unije, pa valjda imamo onda iz zemalja koje ne moraju poštovati mnogo toga što naši poljoprivrednici moraju.

"Ako u Hrvatskoj nije dozvoljena upotreba nekih herbicida, a to koristi netko u Srbiji s čime si dodatno pojeftinjuje proizvodnju tada nije u redu da ta roba završi na policama naših trgovina. Na tržištu moramo biti pod istim uvjetima, a neka proizvođači onda odluče što će kupiti, tj. tržište", poručio je Matija Brlošić. Tu je sve rekao. Ali to je malo. I on i Tolušić moraju biti sada jači nego ikada. Ne popustiti uvoznicima, a to što to politika u susjednim zemljama iskorištava kao povod pritiska na Hrvatsku to neka ide njima na čast.

"Od Europske komisije sam tada zatražila informaciju o mjerama koje države članice mogu poduzeti kako bi spriječile uvoz poljoprivrednih proizvoda tretiranih agrokemijskim sredstvima koja nemaju odobrenje za uporabu u EU. Takvo je uvozno voće i povrće, osim što može biti opasno za zdravlje potrošača, jeftinije od onoga proizvedenog na području EU te predstavlja nelojalnu konkurenciju voću i povrću proizvedenom u skladu sa strogim propisima EU", rekla je Marijana Petir povodom ovih posljednjih pritisaka na Hrvatsku, gdje se Plenković i cijela Vlada postavila kukavički i jako slabo.

Zavirimo u pravilnike EU

Što učiniti? Pa jednostavno uzeti pravilnike EU, vidjeti koliko možemo i smijemo naplatiti te kontrole i tako napraviti i tu zaustaviti svaku raspravu. A mediji u tim zemljama, a posebice naši, neka se igraju riječima i slovima i neka i dalje naš narod muljaju. Kao brane proizvođače u tim zemljama. Žao im je da jedan uvoznik koji se bogati na tim razlikama u cijeni mora platiti kontrole. Pa mora i gotovo. Ali vidite koliko su jaki da su spremni i rušiti vlade zbog toga.

A našem predsjedniku Vlade doista treba odmor pod hitno. Neka isključi malo jer doista nema rezone više kako gubi konce. Iako, rok Tolušiću koji je dao do kraja tjedna da se dogovori s nekim ljudima iz Vlada trećih zemalja je glupost. Neće se nitko uspjeti niti telefonom čuti za sve to vrijeme. Do kraja tjedna ćemo kukavički se povući, smanjiti te iznose, a uvoznici će u svojim vilama, i na svojim jahtama častiti hrvatskom janjetinom, prasetinom, dagnjama, tunjama i drugim hrvatskim proizvodima. Oni prvi neće pojesti to što uvoze.


Tagovi

Tolušić Plenković Kukavica Riba Uvoz Izvoz Brlošić Petir


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]