Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 29.07.2021. 12:00

Ribarski turizam ili zašto ne ponuditi prikaz drevnog ribolova koji nas je održao

Ribolov bi, kako na moru tako i na rijekama i jezerima, valjalo učiniti turističkim pustolovnim doživljajem. Svojevrsnom priredbom pridodati mu dodatnu vrijednost. Dogodovštinom, prateći želje turista povećati prihode.

Foto: Depositphotos/MariMarkina (ilustracija)
  • 1.572
  • 351
  • 1

U suvremenom hrvatskom putničarstvu postoje neiskorištene, a korisne prigode za razvitak pustolovnog, zdravstvenog, seoskog, ali i ribarskog turizma.

Ribarski u sklopu seoskog vezan je uz pustolovni turizam, kako na moru tako i na rijekama i jezerima.

Dobri su uvjeti za razvitak posebnih obiteljskih poljodjelskih gospodarstava otočnog modela, a isto tako priobalja i zaobalja, a posebno na rijekama i jezerima. Ribari bi se u okviru obiteljskog gospodarstava mogli posvetiti svojim zgodama. Povlašteno se koristiti poštama malog ribolova i posebnim pomagalima.

Oni na moru, rijekama i jezerima mogu udahnuti novi gospodarski poticaj pomalo napuštenim, ali izdašnim ribarskim odredištima, koristeći dodane vrijednosti preko prihoda ovog turizma. Za one okrenute ribarskom turističkom gospodarstvu u okviru seoskog turizma trebalo bi ishoditi povlaštene dozvole za posebnim dopuštenjima ulova, posebice u malom ribolovu sa svrhom osiguravanja i davanja usluga u ovom urizmu.

Razvoj dodane vrijednosti namijenjene potrošnji u turizmu

Hrvatska više od trećine dohotka ostvaruje od turizma i poljodjelstva. Putničari u nas sami preko brojnih kuharskih i vinarskih priredbi ili izravnim posjetom proizvođačima hrane, otkrivaju vrijednosti hrvatske neobične i raznovrsne izvorne kuhinje.

Posebno je to izraženo u proizvodima i uslugama ribarstva. Putničarsko ribarstvo preko seoskog gospodarstva razvija dodane vrijednosti namijenjene potrošnji u turizmu.

U doba suvremenog lova ribe, snažnih motora, vrtoleta za pronalaženje tunskih jata, kada se svaka tuna prati i kada im broj ubrzano opada prisjećamo se povijesti tunara, mreže kojom su ih ribari lovili. Mreža velikog oka za opasivanje tune, zvana tunara, spada među najstarija pomagala za lov i preživljavanje Hrvata na Jadranu.

Danas bi se takva aktivnost mogla prikazati kao turistička priredba. Dok su tune slobodno plovile morem strogo poštujući prirodni slijed događanja hraneći se plavom i ostalom ribom, Hrvati bi ih zaskočili tunarom.

Tunara bi zatvorila plitku uvalu, a tune se našle u nemiloj viteškoj borbi za preživljavanje.

Danas, kao nijemi svjedoci stoje ljestve ili su stajale donedavno u mnogim uvalama gdje su ulazile ove ribe. Vidilac koji bi se popeo na te ljestve i pratio ulaz tune u uvalu rogom ili zvonom obavijestio bi pučane o njihovoj pojavi spuštajući tunaru u more.

Ribari bi obično na trupicama s mačetama i kopljima ulazili u jata i ne baš u bezopasnom lovu nastojali priskrbiti koju tunu za sebe, obitelj i mještane.

Suvremeni turistički događaj mogao bi se prikazati kao priredba u zato predviđenoj uvali, uživo kao igrokaz. Vjerno bi se prikazao način drevnog ribolova koji nas je održao. Gledatelji bi na trenutak osjetili istinski život koji smo nekad živjeli, a sada u njemu uživamo.

Ribolov kao pustolovni doživljaj 

Svo iskustvo valjalo bi pretočiti u turističko krstarenje s ribarenjem. Ribolov bi valjalo učiniti turističkim pustolovnim doživljajem. Svojevrsnom priredbom pridodati mu dodatnu vrijednost. Dogodovštinom, prateći želje turista povećati prihode.

Pustolovni doživljaj je potpun tek kad se uključiš u ribarenje, siguran na dobro opskrbljenom brodu s prostorom za boravak i smještaj i sa svim priručnim  pomagalima.

Ispišimo novu stranicu ribarske putničarske zgode koja će ispuniti neutaženu želju mnogih turista. U ponudu takvog pustolovnog turizma valja uključiti ribolov sa starinskim i pomalo zaboravljenim pomagalima, kao zaboravljeni škrivanac, zaobljenu sablju ili zakrivljeni mač i ribolov s ostima i vršama.

Zanimljiv je i ribolov s poponicama, parangalima, tunjama i drugim starinskim pomagalima.

Još uvijek se ovi arti koriste i nisu izumrli. Spadaju u viteške športske ribarske discipline. Treba ih ponovno oživjeti, pa makar samo u okviru pustolovnog ribarskog, odnosno seoskog turizma. Ovaj oblik ponude jedva da se primjećuje. Valjalo bi ih planirati i konačno ostvariti vrijedne dodatne prihode.


Tagovi

Ribarski turizam Putničarsko ribarstvo Dodatni prihod Drevni ribolov


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]