Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 16.09.2021. 12:00

Rujanske čarolije u baranjskom, podravskom i zadarskom vinogorju

Mjesec je kada počinje berba i stiže rujno vino od Baranje, mati vina, preko podravskih aršanjskih vinograda do plemenitog Briševa.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.574
  • 26
  • 0

Mjesec obilja. Rujan. Ruj jelena, ljubavni zov divljine.

Rujaju se ribarske mreže za bolji ulov. Rujno je nebo u večernjim ozračjima.

Počinje berba i stiže rujno vino. Posjetih baranjsko, podravsko i zadarsko vinogorje.

Baranja mati vina

Od sjenice u Kopačkom ritu pa do vidikovca na vrhu vozim se nepreglednim vinogradarskim stazama. Nagnuti brijeg, oblikovan mladim trsovima u naponu zelene lisnate sile i zrelog grožđa, treperi na obzorju.

Prpošni trsovi daju čarobnu sliku doline uronjene u carstvo zrele lozne pustopašnosti - hrvatska Provansa.

Počevši s rimskim bakanalijama, austrougarskim vinskim svečanostima do tavorenja u neznatnosti beljskog podruma, suvremeni podrum pronalazi prave kultivare, utvrđuje znamke, koje vrlo brzo pronalaze potrošače na svjetskom tržištu.

Osvajaju se vrhunske kolajne i pobire pljesak vinskih zaljubljenika. Hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo s beljskim vinogorjem doživljava najveći procvat. Obiteljska gospodarstva na malim parcelama u malim proizvodnim serijama daju znamenita vina, natječući se izvornim kultivarima i starinskom preradom.

Beljski vinograd (Foto: M.C.Celić)

Baranja, u značenju mati vina, dočekala je sposobnog ulagača koji je male vinske tajne prelio u nizove suvremene proizvodnje.

Svjetski kultivari na bogomdanim vinogradarskim položajima daju grožđe za spravljanje najboljih vina merlota, caberneta sauvignona, i domaće grašice u imenu poznatog beljskog rizlinga.

Podravski pijesci

Pošao sam u podravski kraj. Prošao Pitomaču, Sedlaricu, posjetio Otrovance odakle su Hrvati odbacili Turke. Pred nama se nižu Podravski pijesci i vinski raj aršanjskih vinograda.

Na blagim brežuljcima poznate su konobe. Krenula je ovogodišnja, kušam najbolja vina lanjske berbe.

Domaća frankinja gospodara Đakića s okusnim kovinastim štihom pješčanih tala. Srknem i njegovo bijelo prilagođeno dravskom somu i smuđu. Čudesna mješavina! Belina, podravski kultivar s udomaćenim rajnskim rizlingom. Ovaj napitak daje aromu i okuse pješčanog vina posebne slatkaste čvrste strukture. Vinski okusi koji privlače ražaruju i ostraščuju većinu klijeti Aršanjskog vinogorja u okviru razvedene ponude seoskog turizma.

Krenula je ovogodišnja berba

U vidokrugu ima podosta napuštenih klijeti. Vrijedilo bi da naši ljudi u ovom božanskom kraju, kojeg su već otkrili Britanci, naprave oaze mira, razbibrige, športa i pustolovina, za sebe i svoje goste. Putničari s naše obale svoj odmor mogli bi uljepšati boravkom u Podravini.

Tako bi podmorje i školji nekadašnjeg Panonskog primali ostraščenike Jadranskog mora. Trebalo bi češće ići i uživati putovima neotkrivenog Aršanjskog vinogorja.

Barba Ivina konoba

Kako je dobro ovo vino, pio bi ga i Sv. Martin zapodjene se razgovor u konobi barba Ive u Briševu. Čisto je, bez ikakvih dodataka, jednostavno dobiveno tještenjem grožđa.

Ovom vinu bogatstvo vonja daje široke mogućnosti razvrstavanja okusa. Naglašena svježina mladog vina s izraženom limunskom i jabučnom kiselinom u dobrom prepoznatljivom ozračju plemenite trijeslovine.

Nadahnuta opojnost iz merlota i syracha već se sada osjeća, zatomljena je smirajem i blagošću mekog okusa, kojeg puni već udomaćeni cabernet sauvignon. Izlazeći zakašnjeli okusi iz usnog neba, taložeći se na ždrijelu, ispunjaju okusne pupoljčiće zaustine, razotkrivajući svo bogatstvo mirisnog doživljajnog slijeda.

Neprekinuta dionizijska ljepota snažne opojnosti i razgranatog okusa dobiva se kušanjem Briševa, novog vina na ponudbenoj karti drevne Harvacije.

U srazu tri vrhunske svjetske udomaćene vinske sorte, robusnost i divlja plemenitost pripitomljenog merlota, preko usnulog okusnog ljepotana syracha, mirisnog vonja i raširenog okusa novog cabernet sauvignona stavlja Briševo plemento miješano vino u ozračje vrhunske kakvoće.

Vinsko čudo (Foto: Depositphotos/belchonock)

Obuzima me sjeta i tuga, svjestan da Briševa nema puno, a da bi tek starenjem i čuvanjem dobilo vrhunaravna svojstva.

A što da se nekim divnim čudom usklade i ožive mali podrumi i posade ove plemenite loze na prekrasne briševske vinogradarske položaje. Bilo bi to na divljenje i uživanje kako pilcima, putničarima tako i domaćim gostima zadarskog kraja.

Dao Bog da se toga netko prihvati, da se to vinsko čudo i ostvari.


Tagovi

Četvrtkom u sridu Hrvatska vinogorja Bogatstvo Baranja Mati vina Briševo Aršanjski vinogradi Rujan Berba


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]