Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 30.12.2015. 18:00

Sredstava ima i za velike i za male

Ruralni razvoj nudi toliko da nema razloga da se veliki boje malih, i obrnuto. Treba srediti regulativu i pustiti da uzmu što se uzeti da. U narodu se kaže "ohladiti usijane glave i razdvojiti rogove u vreći".

  • 757
  • 156
  • 0

Odosmo mi u krivom smjeru. Vrište ovi koji pripadaju u skupinu privatnih malih poljoprivrednika na velike, kombinate. Ovi opet reže na ove male. A u čemu je sada problem? Jedni se boje drugih da će im uzeti novce iz Europske unije. A kao da nema dovoljno i za jedne i za druge.

Jedno je sigurno. Kako ni tvornica čokolade ne može biti u Hrvatskoj konkurentna Milki ako radi na strojevima starim 35, 50 i više godina, tako ni naši poljoprivrednici ne mogu imati dobru cijenu kukuruza i sličnih proizvoda ako imaju stare plugove, ali i traktore čija je sva računovodstvena vrijednost ispod nule i ako su svi strojevi za rashod, nema nama hrvatske hrane.

Vijek strojeva naših poljoprivrednika je veliki problem

Na jednom nedavnom sastanku u Hrvatskom novinarskom društvu, danas zaboravljeni stručnjak poljoprivredne mehanizacije, Ivo Juras, slikovito je rekao kako se traktori raspadaju u poljima. Ako želimo svoju hranu, moramo shvatiti da je vijek strojeva kod poljoprivrednika prava katastrofa. No, rekao je, kada se raspišu natječaji, otvaraju se velika vrata, a kada se natječaji zatvore, ni glava kroz prozor ne može izaći. Kako pustiti i jednima i drugima da uzmu sve što se može uzeti iz EU? I mali, a većina i nisu tako mali, moraju dobiti svoje, a razdvojiti treba ove velike i njima omogućiti da se osuvremene i da oni budu konkurentni.

Velike količine mogu proizvoditi samo veliki

Jedno mora biti jasno. Velike količine hrane mogu proizvoditi samo veliki kao što su Agrokor, Žito, Osatina i slične kompanije. Rade u selima, na ruralnom području, razvijaju kooperaciju i zapošljavaju ogroman broj ljudi upravo iz tih sredina. I oni su ti koji moraju biti konkurentni. Goran Pajnić iz Agrokora, ali koji je inače i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, govorio je o tim stvarima i podsjetio da je Hrvatskoj jako važno da te privredne subjekte očuva u tim sredinama, a upravo ih je i najviše u Slavoniji i Baranji gdje je povećanje konkurentnosti i najpotrebnije.

Treba nam jedan pametan čovjek

No, nisu zanemariti ni mali proizvođači jer i oni žive na tom ruralnom području, zajedno od toga živi mnogo obitelji, a i ostvaraju značajnu robnu proizvodnju. A moramo biti svjesni da ništa za sada ne proizvodimo dovoljno ni za sebe, izvoz je zanemariv.

Što je tu potrebno? Pa jedan pametan čovjek koji će proizvođačima s rogovima jarca objasniti da novaca ima za sve i da jedni drugima ne smetaju. Ionako neće ni oni zajedno uzeti ni 50% raspoloživih novaca u narednih nekoliko godina. Iz Belja je ovih dana stigla vijest kako su njihove farme muznih krava, među kojima je i najveća farma u Hrvatskoj, proizvele 35 milijuna litara mlijeka, pet milijuna više nego prošle godine. Kako su to ostvarili? Pa upravo s novcima, uglavnom iz kredita, kojima je kupljena suvremena oprema i postrojenja i rezultat je takav kakvog sada vidimo. Znači, proširenje kapaciteta i nove tehnologije.

Mitrovačka farma najveća u Hrvatskoj - u nju se ulagalo

Nakon otvaranja farme Topolik, koja je 2008. godine postala najveća robotizirana farma muznih krava u regiji s ukupnim kapacitetom od 500 grla, Belje je ove godine otvorilo i drugu, još veću farmu na lokaciji Mitrovac. S kapacitetom od 2.000 muznih krava, Mitrovac je najveća farma u Hrvatskoj, koja ostvaruje ukupnu proizvodnju veću od 15 milijuna litara mlijeka. Kad se tome pribroji proizvodnja mlijeka s farme Topolik, kao i još četiri farme muznih krava u Belju, ne čudi da su ovogodišnji planovi proizvodnje ne samo ostvareni, nego i premašeni, ističu u Belju.

Znači, neki novi Ministar poljoprivrede, uz svakako kompletno novu garnituru ljudi, mora pustiti kočnicu. Razdvojiti ove dvije zaraćene strane, raditi sa svakim posebno i natjerati ih da pišu još više projekata i traže sredstva koja će pomoći svima. Straha nema, ima ih i više nego dovoljno. I malo samo u nekim pravilnicima nešto popraviti za što mu trebam vrlo malo vremena.


Tagovi

Ruralni razvoj Belje Ivo Juras Goran Pajnić Topolik Farma Novci Plan Europska unija Agrokor Žito Natječaj


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]