Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Damir Rukovanjski
  • 17.01.2016. 16:00

Što ju čeka ako prođe?

Kočit će ju i administracija i glomazni sustavi i neriješena pravna regulativa, a sigurno će ju napadati i mediji koje ne zanima poljoprivreda, već samo afere i tračevi.

  • 3.419
  • 1.130
  • 0

Jasno je da još uvijek ne znamo točno tko će u kojem resoru biti ministar. Pa tako još uvijek ne znamo hoće li Tihomir Orešković odabrati Ružicu Vukovac iz Velike Kopanice, kandidatkinju MOST-a.

No, svaki dan netko plasira neko novo ime. Zna se da je dogovorom MOST dao svoju kandidatkinju i da su iz HDZ-a taj resor prepustili. Puno je tu pitanja. Kažu da moramo imati stručnjaka na čelu Ministarstva poljoprivrede. Tko je taj stručnjak za kojega možemo staviti ruku u vatru? Ovi koji su to dosad radili zasigurno to nisu.

Da su bili stručni - ne bi bili tu gdje jesmo

Bilo ih je dosta, i Ministara, i pomoćnika i zamjenika. Da su bili stručni, ne bi bili tu gdje jesmo. Jesu li to ljudi s fakulteta, ili pak netko tko radi u Ministarstvu poljoprivrede, ili pak neki stručnjak iz velikih poljoprivrednih poduzeća? Mi bi neki htjeli Ružicu Vukovac jer je sa sela, živi od poljoprivrede i ona i njezina obitelj. Neki opet traže nekoga drugoga. U biti, u Ministarstvu moramo imati sve, i jedne i druge. No, upravo zato služi Oreškovićeva funkcija mandatara, jer on ima mandat da odredi tko je taj tko može s njim surađivati, raditi u njegovoj ekipi i tko odgovara toj politici.

Može li to biti Ružica Vukovac? Ako je mogao biti Jakovina, Čobanković, Pankretić i svi oni prije, zasigurno može biti i Ružica Vukovac. Čobanković je radio u Iloku u Iločkim vinogradima, ali je bio 10-tak i više godina samo župan i obnašao druge funkcije u politici i HDZ-u. Jakovina je imao poljoprivrednu apoteku i ništa više od stručnosti, osim što je završio taj fakultet. Pankretić je također agronom, ali je radio u PIK Vrbovcu, a to je ono čega se danas javnost sablažnjava jer Agrokor, Žito i druge kombinate smatraju krivcima za loš život poljoprivrednika.

Što znači biti stručnjak?

Ivan Đurkić je možda do sada bio taj kojega smatramo u današnjem smislu stručnjakom. I omraženi Dominković je važio za stručnjaka. Možemo nabrajati do sutra. Dakle, što znači stručnjak. U ministarstvu kao što je poljoprivreda to znači da više od ostalih zna probleme sela i života u ruralnom području, da je najveći stručnjak iz tehnologije pa veliki znalac iz ribarstva, ribnjačarstva i akvakulture. A onda mora od svih drugih više znati o šumarstvu i preradi drveta. A o vodama mora znati bar dvostruko više od svakog direktora Hrvatske vodoprivrede. Zaboravio sam još znanje o europskim integracijama. I što sada? Imamo li nekoga koga bi zvali stručnjakom? Nemamo, a nema ga ni u inozemstvu.

Želja za promjenama

Ta osoba treba biti takva da ima jaku želju da pokrene promjene, a Vukovac za sada to ima. Mora znati raditi i vladati s ljudima, a u isto vrijeme mora imati lagan prolaz do premijera. Ali i do Ministra financija. Jer ako ste Ministar, ili Ministrica poljoprivrede, najtežeg resora u Vladi, a nemate dobar odnos s financijama i čelnim čovjekom toga Ministarstva, onda padate u startu. Što očekuje Ružicu Vukovac kada dođe u Vukovarsku aveniju u Zagrebu, sjedište Ministarstva?

Još bar 10 resora koje za sada vode neki ljudi. Koji su tamo stalno. I koji dobro znaju kako eskivirati. To je pakao. Nije popularno sve micati, ali osim pomoćnika i zamjenika koji će biti u tim resorima poljoprivrede, mnogo je onih koji će stalno kočiti promjene. Treba li Ružica to pomesti? Bilo bi to najbolje. Mnogi su tamo 10 i 20 godina i ništa.

Odnos s medijima

Ružica Vukovac će morati jako paziti i na svoj odnos s medijima. TV kuće i dnevne novine samo trebaju tri rečenice svaki dan koje će uvijek koristiti protiv nje same. Najviše se treba čuvati tih medija koje će kopati po privatnom životu, tražiti će marke na cipelama, torbama, pokušavati će joj ući u dnevnu i spavaću sobu. Na to Ružica Vukovac treba biti spremna. Za sada se upravo tim, ne poljoprivrednim i ne-seljačkim medijima obraćala potpuno nepotrebno.

Oni se nikada neće baviti suštnom stvari i poljoprivredom već će isključivo tražiti afere, blato i pokušati se izrugivati. U tri rečenice niti će ona moći objasniti bilo koji problem, a još manje će oni moći prenijeti. Dakle, čuvati se aferaških medija i svih na čelnim mjestima u adiministracije poljoprivrede. Hrvatska birokracija nema milosti i i spremna je povesti i stručnjaka i ne stručnjaka.

Za Ministra poljoprivrede prije stručnosti treba znati upravo biti vođa i političar. I vladati prema unutra, a i prema van.


Tagovi

Pajnić Kuterovac Majdak Kovač Vukovac Ružica Božić Čobanković Đurkić Ministarstvo Orešković


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.