Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četvrtkom u sridu
  • 09.06.2022. 12:00

Što nam znači motika? 

Na njoj su se odgajali i podizali naraštaji. Dijelila je marljive i uspješne od neradnika i niškoristi, komentira prof.dr.sc. Ante Kolega najspominjanije oruđe posljednjih dana.

Foto: Depositphotos/ francescomoufotografo
  • 2.400
  • 502
  • 3

Najveći broj građana je podrijetlom sa sela. Mnogi uzgajaju na stotine maslina i loza, žive u gradu, a nikad nisu prekinuli sa selom i poljodjelstvom.

Brojni rade marinirane i slane inćune, posjeduju nekoliko košnica i prave med, ovčji sir i janjetinu, ulovljenu i dorađenu ribu, prave ulje i vino. Ponosni smo koliko smo proizveli proizvoda za sebe, pomalo postiđeni, što nam ne uspijeva suzbiti osjećaj krivnje i nemoći, da pomognemo suvremenom selu.

Puno je nedoživljenog, ostavljenog i promašenog, da bismo to nadoknadili u gradskom životu. Vezati se za starinske seoske vrijednosti, znači predahnuti i ojačati pred težim gradskim izazovima.
Malo je onih koji žive puni prirodni, seoski i poljodjelski život.

Žive ga u gradu napola u mislima u naslijeđenim, ali bitno promijenjenim uvjetima. Zato pitanje vratiti se selu i poljodjelstvu nije sudbonosno, ali živjeti i misliti seoski jest.

Čovjek stareći i poštujući trajne vrijednosti sve više dolazi do spoznaje da je bivstvovanje u gradu gotovo nemoguće, bez naslanjanja na selo, ne toliko u proizvodnom, koliko u duhovnom smislu.

Promijeniti loš odnos prema poljodjelskom tlu

Sve veći broj starijih poljodjelaca uvjeren je da brinuti se o stoci i bilju, pripadati moru, ugađajući prirodi, znači produžiti i osjećati pravi istinski život. Sve ostalo je preslika toga.

U nas, da bi država napredovala i ojačala, treba promijeniti loš odnos prema poljodjelskom tlu.

Poljodjelsko tlo nas hrani i čuva zemljin okoliš za ugodno življenje. Zapustiti ga značilo bi neodgovorno se odnositi prema okolišu, zapostavljati razvitak i loše se postaviti prema prirodnom bogatstvu.

Nenadzirani razvitak ostavlja velike neobrađene i zaraštene površine s jedne strane i zauvijek izgubljeno tlo za poljodjelsku proizvodnju, prekomjernom i neodgovarajućom izgradnjom s druge strane.

Preko milijun ha u Hrvatskoj, gotovo trećina ukupnog poljodjelskog tla, nalazi se na prisilnom ugaru, odnosno izvan uporabe. Od toga dvije trećine u gorskom i sredozemnom području od posebne državne skrbi.

To je neprocjenjivo nacionalno bogatstvo. Samo desetinu godišnje od toga privesti kulturi, značilo bi u ovom desetljeću povećati nacionalni brutto dohodak oko 4% godišnje. Dobra je zamisao zakona o poljoprivednom zemljištu da se "prisili" vlasnike, ili na korištenje, ili na prodaju poljodjelskog tla.

Međutim nema čvrste primjene tog zakona. Trebalo bi donijeti zakon o primjeni tog zakona.

Koliko budemo u tome dosljedni ovisi naša daljnja sudbina opstanka u hrvatskom poljodjelstvu. Vratimo se održivoj poljoprivredi preko izvornih ratila.

Što nam znači motika? Drveno ralo nas dijeli od motike nekoliko tisuća godina, koliko i motika od traktora. Ne smijemo ju ostaviti. Motika na malim parcelama crvenice priprema tlo za čudesno povrće, mahunarke i voće.

Nezamjenjivo je ratilo i suvremenog doba u našim maslinicima, smokvicima, marašnjacima, vinogradima i vrtovima. Na njoj su se odgajali i podizali naraštaji. Dijelila je marljive i uspješne od neradnika i niškoristi.

Smisao i način življenja 

U mislima nekih građana koji su napustili poljodjelstvo i prešli u grad, simbol je tlake, mukotrpnog življenja, vezanja za poljodjelstvo. U uvjetima prekomjernog trošenja, motika nudi otrežnjenje, osvježenje. Ona proizvodi, štedi, vraća ponos i nadu. Nije samo ratilo, već i vježbalo.

Nezaobilazno čovječje korisno pomagalo. Motiku pokreće čovječja sila, vjera u život i opstojnost.

Ona je smisao i način življenja, kada se potreba za proizvodnjom i tjelesnom aktivnošću popunjava na najprirodniji način. Motika, ralo pa i kosa i sjekira zamjenjuju strojeve, štede energiju, obnavljaju snagu.

Simbol je hrvatskog naroda naoružanog strpljivošću, koji cijeni njezine vrijednosti. S njom ćemo imati više, biti jači, sigurniji i duševno stabilniji. Vijest da je motika, svevremensko ratilo ostala bez novčane potpore i stimulacije je udar na obnovljive izvore energije.

Motika, plug, kosa i sjekira su, ne samo povijesna vrijednost kulture hrvatskog naroda, nego zalog i sigurnost trajanja i održivosti hrvatskog poljodjelstva. Zato ljudska, kao i životinjska sila uz obnovljive izvore energije trebaju biti pokretači poljodjelstva gdje god to trebalo. 

Takva ratila država treba poticati, održavati i potpomagati.


Tagovi

Motika Poljodjelstvo Staro ratilo Oruđe


Autor

prof.dr.sc. Ante Kolega

Više [+]

Do umirovljenja dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Odgojio je niz uspješnih poljoprivrednih i drugih stručnjaka posebno iz ekonomike poljodjelstva. Autor i koautor mnogih stručnih knjiga iz marketinga poljoprivrednih proizvoda. Dobitnik je priznanja "Stanko Ožanić“ za životni doprinos unapređenju vinarstva i član je Akademije poljoprivrednih znanosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]