Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 19.04.2019. 13:30

Svi su generali nakon bitke, a što je dovelo do urušavanja mliječnog sektora?

Jedni kažu: kriv je pravac uzgoja, drugi odabrali smo loše pasmine, treći... A što je s ljudima koji su vodili politiku? Jesmo li njih dobro izabrali?

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.958
  • 344
  • 0

Poslije bitke uvijek je mnogo generala, a bitka za mliječno govedarstvo je bila izgubljena. Možemo slobodno reći da je tada izgubljen i rat. Da, ovo što sada imamo, to je dizanje iz pepela. Sada se ti generali kunu u svoja znanja. Jedni da smo forsirali krive krave. Valjda tu misle na mliječna goveda pasmine Holstein koja su uglavnom uvožena iz Njemačke i Nizozemske. Pa onda da smo za baby beef tov forsirali našeg simentalca, a i uvozili simentalska goveda iz Njemačke i Francuske. Trebali smo, kažu sada, ići na neke druge pasmine za tov.

Tko može sumnjati uopće da krava Holstein nije dobra, čak štoviše i odlična mliječna krava? No ni njezina izvanredna mliječnost nije mogla izdržati probleme koje su proizvođači imali tada s mljekarama koje su redom mijenjale vlasnike ili pak propadale. Tu si u problemi sa zemljom jer nije bilo kao danas da stočari imaju prednost pri zakupu zemlje. Uglavnom je situacija bila da proizvođači mlijeka nisu imali dovoljno svoje hrane i morali su je kupovati od ratara. A to je bilo jako skupo.

Megalomanske štale, preskupi krediti 

Uz to su uzgajivači mliječnih goveda, a i neki koji se time nikada nisu bavili, uvučeni u ondašnji famozni program razvitka mliječnog govedarstva. Pa su svi gradili skupe megalomanske štale za 100, 200 pa i 300 krava s preskupim kreditima, kao i s preskupom opremom također opterećenom kamatama od 8, 9 i više posto godišnje. To ni Holstein krava, koju s pravom zovemo tvornicom mlijeka, nije mogla izdržati i isfinancirati pa ma koliko mljekare platile za njihovo mlijeko.

Imali smo našeg, domaćeg simentalca. Odlična krava kombiniranog tipa proizvodnje meso-mlijeko. Idealna za naše proizvođače u Zapadnoj Slavoniji, Sjevernoj Hrvatskoj. Imali su manji broj krava, dobivali od nje mlijeka, ali i tele za tov, a imali i hranu za njih. No, pucale su tada mljekare i nije štimalo s otkupom, posebice kod seljaka koji su u svojim štalama imali nekoliko takvih krava. Tjerali smo uzgajivače simentalaca da kupuju holsteine, a uvjeti o kojima smo govorili su ih satrali. I mljekare više nisu htjele ići u svako selo po mlijeko.

Kažu krivi pravac uzgoja, loše odabrane pasmine. Ne, nego smo imali loše odabrane ljude koji su vladali i vodili državnu poljoprivrednu politiku i nisu štititili poljoprivrednike od banaka.

Nekako je problem tu nastao kada su okrenuli leđa proizvođačima s nekoliko krava u štali. I normalno, bilo je sve manje krava jer mlijeko nije otkupljivano, pa nije bilo ni teladi domaćeg simentalca za tov i krenuo je uvoz tovnih grla iz Rumunjske i drugih zemalja. K tome, propadanjem velikih farmi nestalo je i muških bikova holstein pasmine koji su u pravilu išli u tov.

Nije kriv pravac proizvodnje. Jasno je da je za mliječnu farmu Holstein broj 1., da je za male farmere Simentalac dobar izbor, a za držanje na pašnjacima su krave iz Francuske kao što su Salers, Limousin, Aberdin angus i slična goveda doista dobra krava. Tada stočari nisu dobivali u zakup zemlju od države pa je bilo malo prilike i za te pasmine odnosno za držanje na pašnjaku veći dio godine. No, danas je situacija drugačija. Proizvođači mlijeka i stočari posebno, imaju prednost pri zakupu državne zemlje na kojoj će proizvoditi hranu za stoku. A i u prednosti su u zakupu pašnjaka iako i tu imamo stalno optužbi da su ih dobili i neki koji na njima ništa ne drže. Tu se kosi politika i struka.

Kina i izvoz?

Ima pašnjaka svakako koji su više šuma nego li pašnjak i treba ga privesti kulturi pa je i normalno da jedno vrijeme nema krava na njima. Ali za očekivati je da danas kada su krediti pali, i to znatno, čak se približili kamatama od jedan posto, kada se oprema i mehanizacija može kupovati mjerama Programa ruralnog razvoja, te kada postoji i mjera za Nitritnu direktivu da osjećamo rast domaće proizvodnje mlijeka i goveđeg mesa.

Kina? Ovih dana svi govore i o tome da će naše mlijeko u Kinu. Još dugo nećemo imati mlijeka ni za sebe, ali tržište ne poznaje granice i nema veze ako neka mljekara vidi svoju tržišnu šansu da ono što otkupi od naših farmi radije proda u Kinu nego li plasira na naše tržište. Imaju u tim mljekarama vjerojatno papír i olovku pa neka dobro izračunaju.

U svakom slučaju, nije u pitanju krivi pravac proizvodnje i krivi izbor pasmine, već tadašnja državna politika. Kažu krivi pravac uzgoja, loše odabrane pasmine. Ne, nego smo imali loše odabrane ljude koji su vladali i vodili državnu poljoprivrednu politiku i nisu štititili poljoprivrednike od banaka.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Tagovi

Holstein Krava Simentalac Salers


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]