Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 31.01.2022. 13:00

Teglica bagremova meda od 900 grama 150 kuna?

Sve je poskupjelo. Rastućem trendu pridružio se i med.

Foto: Depositphotos/Irochka, D. Rukovanjski
  • 3.204
  • 431
  • 2

Poskupljenje nije zaobišlo ni med, posebice onaj kojeg je prošle sezone bilo izrazito malo. Tako sam neki dan u jednom trgovačkom lancu ugledao teglicu s 900 grama bagremovog meda s hrvatskog pčelinjaka. Cijena 150 kuna. Tik do njega i cvjetni po 120 kuna. Točnije, oba lipu manje od navedene cijene. 

Bagrem je, podsjećamo, prošle godine slabo medio. Minusi koji su poharali naše voćnjake, smrzli su i njega.  

I sam sam ga svojevremeno proizvodio, odnosno nosio pčele na pašu bagrema u Valenovac, Čeminac u Baranji, Satnicu kod Valpova, ili je dovoljno medio u blizini moga pčelinjaka kod Koške. Uvijek je posebna priča bila dobiti med od medljikovca. Teško je istina dobiti čisti bagrem. Na vrijeme sve izvrcati da medišta budu prazna kada počne mediti pa odmah izvrcati prije nego počnu nešto drugo unositi. Ali i to se može.

Deklarirati kao med od bagrema možete i ako je stopostotni, ali i ako ima primjesa drugog meda pa ako nije karakteristične boje, što bih ja rekao kao graševina. Ako vam se i više pomiješa možete i taj nazvati medom s bagremom. To je ono ako imate pola ili manje od pola bagremova meda.

Ovaj u dućanu nije baš boje takve da bih rekao da je stopostotni. Iskreno i ne vidim razloga zašto bi bio totalno čist osim zbog nekog natjecanja ili ocjenjivanja. 

Uglavnom, manjak uvijek dovodi do poskupljenja. Međutim, tržište je to koje će reći hoće li ovakva cijena proći. Dok na policama ima meda za 50, 60 i 70 kuna za kilogram također deklariranih kao hrvatski med, nisam siguran koliko će netko biti spreman izdvojiti ovaj iznos. Tržište i kupci su ti koji imaju zadnju riječ. 

Ostaje za nadati se da će ova godina biti bolja jer pčelarima posljednjih nekoliko nije išlo na ruku. Samim tim da će meda biti više, a cijena dostupnija. 


Tagovi

Med Bagrem Cijena


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]