Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalni agronomi
  • 02.06.2019. 14:00

Tehnologija smanjuje broj agronoma u polju, ali povećava potražnju za digitalnim agronomima

Treba li provesti reformu poljoprivrednog školstva kako bi se odmaknuli od tradicionalne slike poljoprivrede i privukli mlade za zanimanja u poljoprivredi?

Foto: Depositphotos/budabar
  • 153
  • 21
  • 0

Danas postoje veliki poticaji za unaprjeđenje tehnologije u poljoprivredi, budući da se to smatra rješenjem svjetske populacijske krize i sve većeg jaza u globalnoj prehrambenoj opskrbi. Međutim, nova digitalna poljoprivredna tehnologija nije samo ostala u globalnim vizijama i dalekosežnim potrebama. Ona već neko vrijeme, svakodnevno mijenja lice agrara.

Poljoprivreda je sektor koji se uglavnom temelji na tradicionalnim vještinama, sustavima i radnim praksama, koje se često prenose kroz generacije. Ipak, postoje snažni dokazi da se novi izumi i tehnike rado prihvaćaju. Ne samo što velika i mala poljoprivredna gospodarstva mogu koristiti tehnologiju u nastajanju da stvari rade brže, bolje i uz manje troškova. Tehnologija ujedno omogućuje gospodarstvima potrebnu dobit za poslovanje na konkurentnom tržištu.

Tehnologija utječe i na zapošljavanje 

Sve veća uloga tehnologije u poljoprivredi očito ima utjecaj i na zapošljavanje u poljoprivredi. Vještine potrebne za osiguravanje radnih mjesta - osobito na višim položajima - doživjele su radikalni pomak posljednjih godina.

Kako se globalno tržište zapošljavanja nastavlja mijenjati, zbog tehnološkog napretka, promjene u kulturama različitih dobnih skupina također su poremetile tradicionalna zanimanja. Svaka generacija ima svoje perspektive i vrijednosti svijeta utemeljene na njihovim životnim iskustvima. Ove nijanse daju svakoj generaciji jedinstvenu radnu etiku, vrijednosti i preferirane stilove upravljanja ili vođenja.

U centru promjena su nove generacije. Mladi koji ulaze na tržište rada su ambiciozni, imaju visoka očekivanja i dolaze sa specifičnim zahtjevima. Tvrtke moraju biti svjesne kako premjestiti tu želju i očekivanja mladih u svoju korist, privlačiti ih atraktivnim radnim okruženjima nuditi im povlastice kako ne bi izgubili talente.

Kako bi potaknuli nove generacije na rad u poljoprivredi, tvrtke moraju početi govoriti o korištenoj tehnologiji i brojnim mogućnostima koje ona stvara. Poljoprivreda pruža nekoliko visokokvalificiranih zanimanja, kao što su poslovi poljoprivrednih inženjera i menadžera, koji mogu privući mlade ako su svjesni onoga što oni podrazumijevaju. Umjesto da se usredotoče na tradicionalnu poljoprivredu kao sliku moderne poljoprivrede, mladi bi trebali učiti o korištenju bespilotnih letjelica, traktora koje pokreće GPS, senzora, mikro-kontrolera, umjetne inteligencije, "big data“ i dr.

Gdje se tu pozicioniraju naše poljoprivredne obrazovne Institucije? Pripremaju li mlade za zahtjevno tržište rada? Od bespilotnih letjelica do satelitskih snimaka i senzorske tehnologije, poljoprivredna se industrija mijenja na izvanredan način. Tehnološke inovacije preoblikuju način na koji se obavlja poljoprivreda. Modernizacija poljoprivrede i uporaba digitalne tehnologije doveli su do pojave novih koncepata kao što su precizna poljoprivreda, digitalna poljoprivreda i pametna poljoprivreda.

Reforma poljoprivrednog školstva

Već neko vrijeme se govori kako će se tehnologijom smanjiti broj agronoma u polju. No, povećat će se potražnja za digitalnim agronomima. Stručnjacima koji posjeduju znanja i vještine prirodnih i informatičkih znanosti. Primjerice, smanjuje li uvećana razina automatizacije broj radnih mjesta u poljoprivredi? Na nekim razinama da, ali to znači da se zapošljavanje u poljoprivredi sada oslanja na inženjerske i računalne vještine za razvoj, programiranje i vođenje novih razina automatizacija. Kako u tom sektoru tako i u drugim. Vrijeme odmiče poljoprivrednu struku od tradicionalne, od one gdje odluke donosi pojedinac, stručnjak, poljoprivrednik o kojem ovisi uspješnost proizvodnje.

Tehnologija moderne digitalne poljoprivrede je viša razina kojoj su potrebni drugačiji kadrovi. Pripremamo li mi sadašnje i buduće generacije prema zahtjevima? Treba li provesti reformu poljoprivrednog školstva kako bi se odmaknuli od tradicionalne slike poljoprivrede i privukli mlade za zanimanja u poljoprivredi?


Tagovi

Mladi Agronomi Digitalizacija Moderna poljoprivreda Pametna poljoprivreda


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.